Villany Péter - a villanyszerelő élete

2023.már.24.
Írta: Villany Péter Szólj hozzá!

MI AZ A VILLANYOZÁS, AVAGY HORGÁSZ A PÁCBAN

Korábban már írtam arról, hogy az egyik kedvenc hobbim a horgászat. Általában aktívan nem fogok semmit sem. Viszont jól megideologizálom ezt: kímélem a környezetet és a halakat egyaránt, így nem okozok kárt a természetben.

Viszont nem szabad elmenni szó nélkül amellett a tény mellett, amit úgy hívnak, hogy rabsickodás. Ez a szó összefoglalója azon tevékenységeknek, amik különböző módokon a halak üzemszerű megfogására irányulnak, engedély nélkül. Legyen ez kisebb vagy nagyobb mértékű, halászat, horgászat, vagy az utóbbi időben a villanyozás.

Bevallom most nem néztem hirtelen utána, hogy a hatóságok használják-e, de azt tudom, hogy ez nálunk tilos. Viszont kaptam egy elég hatásvadász videót, amit meg is osztottam.

Bár valójában állatkínzásnak tűnik (és tényként megállapítható, hogy valóban nem kellemes a halnak), de sajnos sokszor elkerülhetetlen. Valószínű ilyen vagy olyan formában hallottatok már az invazív fajokról. Idehaza elsősorban növények esetén került szóba az utóbbi időben.

Ez azt jelenti, hogy bizonyos, az adott területen nem őshonos fajok olyan mértékben képesek alkalmazkodni az ottani környezeti tényezőkhöz, hogy egy idő után kiszorítják az ugyanazon élettéren osztozó egyéb, őshonos fajokat. Gyakorlatilag kihalásra ítélve azokat.

Nincsen ez másként a halaknál sem. Sajnos a halak populációinak (ugyanahhoz a fajhoz tartozó, ugyanabban az időben, ugyanott élő egyedeknek az összessége) nyomonkövetése nem egyszerű, és az ilyen invazív fajok felderítése és befogása nagyon problémás. Ezért kísérleteznek egy ideje újra azzal, hogy árammal elkábítva a halakat, ezeket a káros egyedeket eltávolítsák.

Hosszú távon nehéz megmondani, hogy a nagyon rövid ideig tartó elektromos sokk mit okoz a halak szervezetében (erre irányuló kutatásokat nem találtam, de elvben csak elkábulnak néhány másodpercre).

Rövid távon elég hatékonynak tűnik a nemkívánatos egyedek szűrésében. És nemcsak hatékony, hanem látványos is.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

LAKÁST VETTÜNK HURRÁ! - KÖZBEN ROHAD A KÁBEL A FALBAN

ÓÓÓÓÓ, a héten két alkalommal is találkoztam ezzel. Ez 2023 legújabb trendje? Vagy egyszerűen csak most csúcsosodik ki, amit én már évek óta mondok, hogy hajlamosak vagyunk azon spórolni, ami nem látszik?

Korábbi tapasztalat és egy jó kis statisztikai adat is amit korábban vezettem. Nagyjából két éve hagytam abba, mert ott volt egy időszak, amikor ezzel nem volt időm foglalkozni, illetve borzasztóan megnőtt az ajánlatadások hatékonysága. (Ennek több oka is volt, ez is megérne egy elemzést.)

Valószínűleg érdemes volna újra foglalkozni vele. Ez a statisztika pedig nem más, minthogy nyomon követtem azon árajánlataink sorsát, ahol végül nem történt megrendelés. És megdöbbentő felismeréseim voltak: az esetek 90%-ában (!!!) végül nem történt meg az elektromos felújítás!

Volt egy pont a “majdnem ügyfeleknél”, amikor - a legtöbb esetben az ár hatására - egyszerűen elengedték ezt a részét a felújításnak, és inkább a burkolatra és a bútorokra koncentráltak. Valahol a szívem legmélyén tudok azonosulni ezzel: hiszen az áram nem látszik, a többi pedig igen.

Persze szakemberként vérzik a szívem, mert egy gyönyörűen (és tényleg!) nem is olyan régen felújított lakásban járva még a régi lakáselosztó szekrény fogad, benne a régi kismegszakítókkal. A szépen felrakott csempén ott éktelenkedik a piac egyik legolcsóbb, és legvacakabb kapcsoló és dugalj párosa.

Kiemelten fontos a biztonságunk (és a későbbi stressz elkerülése érdekében), hogy már a lakásvásárlás első fázisában, amikor nézegetjük a lakásokat, felismerjük a lehetőségét, ha esetleg nincs minden rendben. Egy-egy erre utaló jelet ki lehet szúrni, és ha ezekből több is van, hát növekszik a bizonyosság.

Ebben segítenek a rövid videóim a nagyobb videómegosztókon, amik bemutatják, hogy mire is kell figyelni. Ha csak egy jelet is látunk, már “gyanakodjunk”. De ha több apróságot is észreveszünk, akkor biztosak lehetünk benne: dolgunk lesz az elektromos hálózattal.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

ITT A TÁVFŰTÉS VÉGE? INDUL A VILLANYFŰTÉS!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Úgyhogy mindenképpen készítsd fel a rendszert!

Na de ekkor beugrott, hogy bizony nagyon sok lakásban ott a hűtő/fűtő klíma erre az esetre. (Ismerek is olyan tulajdonost panelben, aki “levált” a távhőről, és csak ezt használja.) Ezek pedig egyrészt energiatakarékosak, másrészt a közhiedelemmel ellentétben nem fogyasztanak sok áramot.

Van is egy sorozatom a TikTokon (‘Hány a klíma Gépész úr?’ címen), ahol arra kérem az embereket, hogy tippeljék meg, mennyi klímát látnak az adott homlokzaton. Hát elárulom: nem keveset.

A másik dolog, ami lényegesebb ennél, az az, hogy tavaly, az ősz elején változtatták meg a jogszabályt, ami a lakossági távfűtést szabályozza. (Csak hát ugye ez elsikkadt a sok egyéni hír között). Ebben pedig kitolták az eddigi úgynevezett fűtési szezont. Előre is, meg hátra is.

Így most a régebbi október közepe helyett már szeptember 15-én van a kezdet, a korábbi április 15. helyett május közepéig tart már. Ezen idő alatt természetesen a távhő cégek úgy “machinálnak” a víz hőmérsékletével, hogy az megfeleljen a kinti hőmérsékletnek. Ezzel nemcsak energiát spórolnak, hanem a környezetet is kímélik.

Ezen alaptételek teljesülésén felül az adott társasházzal kötött szerződések szabályozzák az apróbb részleteket.

Mert ugye az könnyen belátható, hogy más a hőigénye egy szigetelt és egy szigeteletlen paneltömbnek.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

KÖSZÖNET AZ INDEX OLVASÓINAK

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.

Majdnem hogy azt kell mondjam, nekem csak az alkotásra kell figyelnem. És az írások mellett a fizikai munka dandárjának elvégzése is az én tisztem, de ez is egy alkotási folyamat.

Szeretem megvalósulni látni az általam elképzelt dolgokat. Legyen ez akár elméleti, akár gyakorlati téren. Sokat tervezek, és dolgozok a tervek megvalósításán. A napi “monoton” robotban is. Az eredmények pedig magukért beszélnek.

Elmondhatatlan az az érzés, ami egy-egy jól sikerült munka után kerít hatalmába. Azok a helyzetek, amikor tényleg kompromisszumok, mismásolások, és rossz szájíz nélkül azt mondhatod: “ez jó mulatság, férfimunka volt”. És amikor az ügyfél szemén és hozzáállásán is látod: ezek tényleg megcsinálták, amiről beszéltek.

Sajnos ezt az érzést azért túl sokszor és túl jól átadni nem tudom, mert ahhoz valószínűleg nem vagyok elég “művészlélek” (vagy valami ilyesmi). De nagyon köszönöm az Index olvasóinak, hogy értékelik a tevékenységemet, követik a munkásságom, olvassák az írásaim.

És néha bizony ők is kellemes perceket szereznek nekem, mint a legutóbbi - TALÁLÓS KÉRDÉS: MELYIK A LEGJELENTŐSEBB FÉM A VILÁGON? (ami a réz fontosságát ecseteli) - cikk egyik kommentjében: “És a réz faxú bagolyról se feledkezzünk meg!”.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

OLCSÓBB A VILLANYAUTÓ TANKOLÁS? - NAPELEMISTA KALANDOK

Azt hiszem ez a téma kimeríthetetlen. És azt is gondolom, hogy direkt így van. Egyik oldal, másik oldal. És tényeket sorolunk ahelyett, hogy kérdéseket tennénk fel. De ez lehet, hogy mindennel így van.

Elméleti síkon játszunk el a gondolattal: mi van akkor, ha már vége a “beetetés” korának és a terv azon szakaszába jutottunk, amikor már muszáj a cégeknek is profitot termelni. Ezért simán el tudom képzelni, hogy a mostani áremelések egyébként azért vannak, mert kb. egy szintre lehet hozni a fosszilis üzemanyaggal az árakat.

Ki kellene számolni (bár volt is egy táblázat róla), és összehasonlítani ugyanazon autó elektromos változatát a “hagyományos” változattal, fogyasztás szempontjából, hogy mi mennyibe kerül ténylegesen, és mennyi az egyik, mennyi a másik költsége, szimplán csak a “tankolás” alapján.

Lehet meglepődnénk az eredményen.

Alapból ez azokat nem érinti, akik otthon az “olcsó” árammal tudnak tölteni, pláne ha van napelem, aminek a termelését (mert biza jönnek a napos idők, egyre több a pozitív poszt a különböző napelemmel foglalkozó csoportokban).

De mi a helyzet a társasházban élőkkel?

Sajnos az ő helyzetük nem túl rózsás, az úgynevezett gyorstöltés gyakorlatilag teljesen elérhetetlen számukra a társasházak környékén. A dugaljba dugható megoldás pedig megintcsak nem játszik (keress vissza: MIÉRT BÜNTETHETIK MEG A VILLANYAUTÓST).

Nem irigylem az ezért a területért felelős döntéshozókat (vannak egyáltalán ilyenek?).

Érdekes lesz látni, hogy milyen megoldási lehetőségeket találnak ki, és azokból mi az, ami meg tud valósulni hazai körülmények közepette.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

IRÁNY A KERT!

Ha itt a tavasz, akkor irány a kert!

Amikor az időjárás is a kegyeibe fogad, és szép napsütéses időben lehet dolgozni a felhasználni kívánt faanyagon, akkor tudom igazán értékelni, hogy vannak nagyon jó emberek körülöttem, akik miatt ez sikerülhet.

Aztán azért rájöttem, hogy a magaságyás építés jól megmozgat minden testrészt és izmot, és teljesen más mozgást igényel, mint a vésés vagy villanyszerelés fizikai része. Ezért aztán átmozgató sportnak sem utolsó.

És ha már itt a tavasz, eljött az ideje egy kis átszervezésnek is. Az elmúlt időszak tapasztalatai megmutatták milyen irányban kell fejlesztenünk a kerti gazdálkodást. Na jó, azért itt ne gondoljatok semmi extrára: Kati, a feleségem kiadja a feladatot: “Itt kell ásni!” én meg ott ások.

Az mondjuk egyszer biztos, hogy a modern technika itt is beköltözött az életünkbe, ezért fúrni faragni is egyszerűbb az akkumulátoros gépekkel. A rotációs eszközök is adottak a föld átmozgatására, bár pont az a cél a magas ágyásokkal, hogy ezt elkerüljük.

A vízgazdálkodás és a vízmegtartó képesség javítása az idei fő cél, mert valószínűleg idén is kevesebb esőt várhatunk. Ez a munka tipikus esete annak, amikor előre beleteszed az energiát, hogy aztán később learasd ennek a gyümölcseit.

Ez egyébként az élet minden területén igaz (a villanyszerelésben is, a vállalkozásban is), bár itt, a “kertészkedésben” ez akár éveket is jelenthet. De azt hiszem megéri, mert ami szép, az szép, és ami finom, az finom. És az sem mellékes, hogy tudod, hogy honnan van.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

TALÁLÓS KÉRDÉS: MELYIK A LEGJELENTŐSEBB FÉM A VILÁGON?

Az elektronika, az azonnali kommunikáció és a példátlan sebességű társadalmi és ipari változások korában, az emberiség által legrégebben ismert fém egyre nagyobb szerepet játszik.

A modern civilizáció összeomlana az elektromosság nélkül, amelyben létfontosságú szerepe van a réznek. Mind az áramfejlesztés, mind az átvitel és az elosztás, mind pedig a fogyasztás szempontjából. A réz nélkül a kommunikáció minden területen leállna, a szárazföldi, tengeri és légi szállítás megbénulna.

Az ipari fémek közül, a súlyához viszonyítva a réznek van a legjobb elektromos- és hővezető képessége. A teljes réz felhasználás körülbelül 70 százalékát erre a célra fordítják. A rendkívüli szilárdság, a könnyű alakíthatóság, a korrózióállóság az épületvillamosság (közkedvelt nevén a villanyszerelés) legkedveltebb és egyben legbiztonságosabb anyagává teszi.

Hétköznapi példa: egy családi autóban az elektromos árammal működtetett kiegészítőknek köszönhetően a réz huzalok hossza manapság körülbelül 1 kilométer, míg ötven évvel ezelőtt átlagosan csak 45 métert tett ki (1970-es évek vége, 1980-as évek eleje).

Az Európai Bizottság tervei szerint a városi közlekedésben a „hagyományos tüzelőanyaggal működő” gépjárművek használatát 2030-ig felére kell csökkenteni. 2050-re pedig teljesen ki kell küszöbölni ahhoz, hogy a hosszú távú energia és klíma célokat elérjük. A réz az egyik kulcsfontosságú anyag, amely ezt az átmenetet lehetővé teszi.

Egy akkumulátoros jármű átlagosan háromszor több rezet tartalmaz, mint egy hagyományos. A réz fele az akkumulátor rendszerben található. És nincs vége, hiszen sok rézre van szükség a megújuló energiatermelésben, az átviteli és elosztó hálózatokban és az e-autók töltőhálózat-infrastruktúrájának kialakításához is

Hosszan lehetne még sorolni a példákat, de azt hiszem sikerült érzékeltetni, hogy melyik a legjelentősebb fém ma a világon.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

OKOS AUTÓ HAZAMEGY?

Nemrég olvastam az elektromos autók kapcsán, hogy a Ford olyan szabadalmat nyújtott be, amivel cégek és a hatóság letilthatnák a kocsink bizonyos funkcióit, akár a teljes működését is, sőt…

Ez a fajta szinte totális kontroll egyszerre rémisztő és nyújt egyben új lehetőségeket. A benyújtott szabadalom egy olyan rendszert ír le, amellyel például egy pénzintézet távolról letilthat bizonyos funkciókat – a légkondicionálást vagy esetleg a rádiót – sőt az autó egészének a működését abban az esetben, ha a járművet vevő személy elmarad a fizetéssel.

A rendszer azt is lehetővé teheti, hogy az autó egy meghatározott „geokerítésen” belül működjön. Ez azt jelenti, hogy a kocsi csak egy bizonyos területen belül lenne üzemeltethető. A bűnesetek megelőzése vagy felderítése okán a kocsit irányító hálózathoz a rendőrség is hozzáférne. És ez nemcsak a GPS jelet érintené, hanem az összes többi érzékelőt, például a kamerákat is.

De ahogy a Ford fogalmaz ebben az ügyben:

„Nem tervezzük ennek bevezetését. Az új találmányokra vonatkozó szabadalmakat szokásos üzletmenetként nyújtjuk be, de ezek nem feltétlenül jelzik az új üzleti vagy termékterveket.”

Azért ne lepődjünk meg, ha egyszer csak a 80-as évek ikonikus sorozata, a Knight Rider mégiscsak megelevenedik: “KITT, Michael nem fizette be az adót, gyere haza.”

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

LOPJÁK A LÉTRÁT!

A sztori nem mostani, és meg is cáfolja azt a mondást, amit erre felénk a nagyvárosban beszélnek, azaz, hogy “azt nem lopják el, amivel dolgozni kell”. Na ez nem mindig igaz.

Szerencsére az esemény nem velünk történt meg, de egy életre tanulságul szolgált. Azóta nagyon figyelünk mindenünkre, és ha kell apránként, vagy több részletben pakolunk le az autókhoz.

Festő cimboránk új létráit pakolta le az autója mellé a tetőcsomagtartóról. Ameddig a festékes vödrök és szerszámok első körét oda rakosgatta a bejárathoz, és berakta a lépcsőházba, addig elvitték a létrákat. Maximum egy perc volt az, amíg a 3-4 kéziszerszámot berakta ajtón belülre, és nem látott rá eközben az ajtóra.

Nos, ez az idő is bőven elég volt a tettesnek: gyors volt a mint a villám, és valószínűleg rutinos.

Az a durva, hogy ennek az ellenkezője is megtörtént. Egy fémlétrát szerettem volna lepasszolni, amit ajándékba kaptunk a tulajdonostól. Nem igazán tudtam vele mit kezdeni. Gondoltam majd csak jó lesz valakinek a panelban, így odatámasztottam a bejárati ajtó mellé. Kívülről. (Gondoltam így több az esély, hogy “meglovasítsák”.)

Pakolom a kocsit, abban a megkönnyebbült állapotban, hogy végre nem kell azt a dög nehéz, fém “vackot” is cipelnem, amikor egyszer csak megáll egy fiatal srác mellettem: “Helló szia, ezt otthagytad, gondoltam idehozom, itt ne maradjon.”

És kitaláljátok mi volt a kezében?

Igen, a dög nehéz fémvacak…

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

HELLO PÉTER! - AVAGY KALAND A PARKOLÓBAN

A Hello Kitty után szabadon: Hello Péter…

A történet egy kellemes délutánon kezdődött. A bevásárló objektum melletti parkolóban, a kocsiban élveztem a pillanatot, hogy most is időben végeztünk, és “szabad” lesz a péntekem.

Kellemesen sütött a kora márciusi nap. Itt kell megjegyeznem, hogy a szabadság fogalma mindenkiben nagyon eltérő lehet, nekem már az is az, ha nem kell a városba mennem, és piszmoghatok a különböző adminisztrációs teendőkkel.

Ezeken a napokon érzem igazán, hogy nagyon jó kis csapatot sikerült közösen összeraknunk. Gyorsan és pontosan végzünk minden feladatunkkal, és mindenki örül a plusz időnek, amit a családdal vagy a hobbijával tölthet.

Szóval ülök a kocsiban, időm mint a tenger, a tulajdonos csak később tud jönni és azt hiszem éppen egy videót szerkesztgettem arról, hogy mire is figyeljünk, ha lakást veszünk. Mik lehetnek azok az árulkodó jelek, amiket ha észreveszünk, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy dolgunk lesz a villannyal.

Érzékeltem, hogy betolatott mellém egy terepjáró, de különösebben nem foglalkoztam vele. 10 perc még, és indulok a lakásba, készítenem kell még a zuhanyzóba szerelt kötődobozról egy videót. Szépen lassan leteszem a telefont, majd fordulok balra, hogy bekössem magam… Ekkor a nyitott ablakon át beköszönt a “szomszéd”:

“Helló Péter! Jók a videóid!”

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

FARSANGON ÁLLÓLÁMPA VOLTAM

A gyermekeim oktatási intézményében (jól van na, le akartam így írni, pc-nek, azaz politikailag korrektnek kell lenni) mi is megtartottuk a télűző népszokást: farsangoltunk.

Sajnos túl sok időm nem volt készülni az eseményre, mert a munka az nem vár (meg a vonat sem, de az egy másik nóta). De megvolt a látványterv, és minden kellék oda volt “készítve” a megfelelő helyre a garázsban.

De hát ahogy az lenni szokott, és amint arra a “hol van már a tavalyi hó” mondás is utal, nem találtam meg a kellékeket (főleg a micisapka kellett volna). Így nem maradt más hátra, rögtönözni kellett, és ekkor akadt meg a szemem egy lámpabúrán, aminek a belső tartója kényelmesen pont ráillett a fejemre.

Némi okoskodás után még “izzó” is került bele, és már készen is álltunk az indulásra. Fantasztikusan éreztük magunkat és csak annyit mondok, hogy nagyon jól sikerült a “télűzés”, mert rögtön utána meg is érkezett a nappali 15 fok.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

AMIKOR A FENT A LENT, ÉS LENT A FENT

Az évek során már nagyon sok típusú panellel találkoztam. A valóságban panelnek hívjuk azt is, ami nem is az, és zsaluzatnak azt, ami meg aztán végképpen nem az. De a lényeg a lényeg, mindenki érti: “Panellakás? Nem könnyű szerelni.”.

Van Budapesten jó pár fura szerkezet, de ez az igazán fura. Utólag már nagyjából lehet érteni, hogy mire gondolt a kialakításnál a költő. De hogy nem gondoltak arra, hogy ezt egyszer fel is kell majd újítani, az szinte biztos.

Az van ugyanis, hogy minden kábel a padlóban van elvezetve. Ez még önmagában nem lenne probléma, de itt megvan az a könnyed bája a történetnek, hogy a legrövidebb úton, keresztül-kasul hálózzák be a lakást a különböző áramkörök.

És ami a legszebb, hogy nemcsak a te áramköreid vannak ám ott. De nem ám. Hanem az alsó szomszéd mennyezeti lámpái is! És ebből kifolyólag a te lakásodhoz tartozó lámpakiállások pedig a felső szomszéd padlójában figyelnek.

Ha pedig ez amúgy nem lenne elég, akkor jön a csavar benne: az oldalsó szomszéd is átlóg egy kicsit, mert hát már miért ne. Csak hogy együtt legyen mindenki mindenkivel, mert úgy az igazi. Minden “tyúkbél” szürke, random helyeken jönnek át a falakon, tűnnek el a padlóban és fura köröket is leírnak.

Egy szó mint száz, sokszor történik itt olyan, hogy például az ajtótokok kivágásánál - véletlenül belevágva a padlóba a nagy flexszel -, az alsó szomszédnál gyertyafényes lesz a vacsora…

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

ELEKTROMOS SÁRGA VIRÁG

És igen! Elektromos sárga virág újratöltve! Idén új év, új lehetőségek. A tavalyelőtti “gaz” után (mert tényleg azt küldtek Németországból), tavaly már megmaradt az egyik fajtából 4 növényke, a másik fajtából pedig 5.

Sikerült is “magot fogni belőle”, így idén is hamarosan indul az első vetés. De mi is az az elektromos-sárga-virág? Sok néven lehet vele találkozni még: szecsuáni gomb, elektromos százszorszép, bizsergő virág, fogfájás növény, jambu. Tulajdonképpen egy gyógynövényről beszélhetünk.

A pici, kamillaszerű virág a szétrágást követő fél perccel később erős, első használatkor kicsit ijesztő módon hat. Először bő nyálelválasztás, majd zsibbasztó, “elektromos” érzés tölti ki a szájüreget.

A hatás a tapasztalatok alapján kb. tíz-tizenöt percig tart, viszont utána érdemes valamit újra megkóstolni. A megszokott ízek sokkal intenzívebben, tisztábban érezhetőek, ezért nagy jövő állhat előtte a gasztronómiában.

Én magam is így találkoztam vele.

Idén bőven időben vagyunk, egyik hétvégén mennek a földbe és indul a várakozás. És arra gondoltam - bár nem túl izgalmas egy növény növekedése (valószínű a sebessége miatt) -, hogy minden nap megosztok egy képet róluk, hogy hogyan nőnek.

És ha virágot hoz, akkor pedig egy videót arról, hogy ki milyen fejet vág, amikor megeszi!

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

MERT AZ EMBEREK NEM OLVASNAK…

Súlyosnak gondolhatnám a helyzetet, de lehet, hogy ez csak a felgyorsult világ és a modernitás velejárója. Abban a világban, ahol podcastek, videók és hangoskönyvek vesznek minket körül, valóban nehéz megtalálni az olvasás helyét.

És hogy jön ez a villanyszereléshez?

Két okból írok most erről. Egyrészt mert a megkeresések jó része már most is a videóink alapján jönnek, ahol gyakorlatilag ismerőssé válunk az ügyfeleink számára, és a találkozón már így is köszöntenek és tárgyalnak velem. (Elsőre nekem ez egy nagyon furcsa érzés volt.)

Másrészt az elmúlt alkalommal (mondjuk már jól elmúlt, tavaly volt) kipróbáltam, hogy milyen lenne úgy dolgozni, ha van egy kellemes női hang (mint pl. a google fordító hangja), ami végigvezet egy adott folyamaton. Ha tényleg az lesz, ami lesz, akkor ez a jövő.

Lámpa felszerelés házilag. A lámpa dobozában található egyetlen cetlin egy QR kód, amit be kell szkennelni a telefonoddal. App letöltés, elindít. Beírod a keresztneved a “programba”. Felveszed vagy beteszed a fülest, hogy a kezeid szabadok legyenek. Veszel egy mély levegőt, és…

“Vedd fel a kesztyűt. Úgy, nagyon jó. Most a másik kezedre is. Remek. Fogd meg a barna vezetéket. A másik barnát, az a kék. Szuper vagy. Most érintsd meg a végét a fázisceruzával. Nem-nem, az az ácsceruza. Az majd másra kell.”

“Az átlátszó csavarhúzót keresd. Villany Péternek van egy jó cikke arról, miért hívják így, a végén lesz hozzá egy link, meg tudod nézni.” (Máris becsempésztek egy kis reklámot, ugye milyen ügyes?) “Ha megvan, folytassuk. Érintsd a végét a barna vezetékhez. Világít? Ha igen, akkor menj, és kapcsold le a lámpát.”

“Ha nem világít, akkor jó, folytassuk a szerelést. Eddig minden szuper, nagyon ügyes vagy. Most vegyük ki a lámpát a műanyag csomagolásából. Úgy. Óvatosan, mert a búrák nagyon vékony üvegből vannak, és ha eltörik, bár adunk újat, de sokat kell várni a szállításra. Az asszony meg morcos lesz.”

És a többi… Teljesen elképzelhetőnek tartom, hogy eljutunk ide. Ez aztán lehet videós formában, lehet lépésenként, ahol meg kell erősíteni az egyes folyamatokat, vagy lehet akár interaktív módon a mesterséges intelligencia segítségével.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

AZ OKOSÍTÁSNAK NINCSENEK KORLÁTAI

Gondoltátok volna, hogy Európa országaiban csak minden 5-ik háztartásban található valamilyen okoseszköz? Vagy inkább: gondoltátok volna, hogy Európa országaiban már minden 5-ik háztartásban található valamilyen okoseszköz?

Ugye mennyire nem mindegy, hogyan tesszük fel a kérdést? De a lényeg nem is ez, hanem az, hogy egy kutatás szerint az európai otthonok 18%-ban már megtalálható olyan eszköz vagy kütyü, amit mai szóval, divatosan smartnak hívhatunk.

A kutatás azt közölte, hogy 2027-re (a cikk írásához képest kb. 5 évre) ez a szám 40% lesz. Hogy pontosan hogyan jutott erre az eredményre, azt nem részletezte, de okos eszközök alatt értette pl. a robotporszívót, robotfűnyírót, stb.

Főként azokról az eszközökről írt a cikk (és én is így értettem), amik megkönnyítik a mindennapjainkat, és vagy önmaguk tanulnak folyamatosan, vagy egyszerűen beprogramozhatók bizonyos feladatok elvégzésére.

Apropó. Tudtátok, hogy a Tesla okos háziállat etetőket és itatókat is gyárt? Na jó, elárulom, ez a Tesla, nem az a Tesla, és főként panellakások kaputelefonjai esetén találkozhattok a nevével. Készült erről egy rövid videóm is, hamarosan megosztom veletek.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

SEGÍTSÉG! SZÖKIK AZ ÁRAM!

Tipikus eset a mostani. Úgy érzem és úgy is gondolom, hogy félve a lehetséges tetemes költségektől, sokan egészen addig nem hívnak szakembert, amíg már olyan mértékű a probléma, hogy az olcsón kezelhetetlen.

- Mikor kezdődött?

- “Ó, úgy 3 vagy 4 éve éreztünk egy pici égett szagot a nappaliban. Nem tulajdonítottunk neki jelentőséget. A konnektorból elment az áram, aztán megszűnt ez a jelenség.”

- 3-4 éve nem működik, nincs benne áram? 3-4 éve?

- “Igen. Talán egy éve volt, hogy abból a másik oldali kettőből is eltűnt. Ezt úgy vettük észre, hogy nem ment a klíma. Kihívtuk a klímaszerelőt megnézetni (még volt garancia rá), de megállapította, hogy a klíma tökéletesen jó. Egy hosszabbítóval bedugta a kapcsoló alatti dugaljba.”

- És égett szagot nem éreztek itt az előszobában?

- “Nem tudom, nem hiszem. Aztán a kisszoba, majd a hálószoba konnektorai mentek tönkre, végül a kapcsoló alatti sem működik már 2 hónapja. Most mintha valami néha ciripelne az ajtó feletti dobozban.”

- A bejárati ajtó felett a lakáselosztó szekrényre gondol?

- “Igen arra, nem ismerem én az ilyen szakszavakat. Szóval látja, most hosszabbítózunk a konyhából a hálóba, meg a fürdőből a nappaliba. A lámpák működnek. A kis szobában a lámpánál lévő konnektorra tettünk egy olyan speciális elosztót, onnan most jól működik. (Ez a tipikus T elosztó - a szerkesztő). Igaz, a lámpa is ég mindig, mert csak akkor van benne áram, de éjszakára a fiam kitekeri az izzót.”

- És szeretnének elektromos sütőt a konyhába?

- “Igen, ha elbírja a hálózat. Pont ott van a dugalj a pult felett, az tökéletes helyen van. Lehet kéne bele olyan dupla aljzat vagy mi, mert most a hosszabbító elfoglalja. Abból a hármasból megy most a hálószoba is. Szóval meg lehet ezt csinálni valahogy? És mennyibe fog kerülni?”

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

GÁZTŰZHELYES PANELFŰTÉS

Találkoztam ezzel már korábban is. Körülbelül 2 éve voltam egy ingatlant felmérni elektromos felújítási szempontból egy esős (és meglepően hideg) október elejei napon, kora reggel.

Mivel magam szeretek korán járni a városban, néha a lakás megtekintéseket is ide, munka elé teszem. Általában az a tapasztalat, hogy ez mindenkinek tökéletes, nem vesz el a napból.

Szóval volt ez a felmérés, és a saroklakás elég hidegnek bizonyult. Több ablak, (még) szigeteletlen paneltömb. Aztán meglepődtem, mert én még ilyet nem láttam: mind a 4 gázrózsa full lánggal égett, és “ontotta” a meleget!!!

Még egy kis ventilátorral rá is segítettek, hogy jobban kijöjjön onnan a meleg. És csak megkérdeztem, hogy ezt most hogyan és miért, mire elmondták, hogy fűtés még nincs, és amúgy is ezek a lakások nagyon hidegek. Idézem: “ezekben az időszakokban ezen a módon fűtjük fel a lakást”.

Aztán a múlt héten egy mások helyen megint összefutottam ezzel, de most brutál lángon égett a gázfőzőlap. Hogy nagyobb legyen a meleg, a néni levette azokat a kupakokat!!!

És ő is egy kis hajszárító szerű eszközzel fújta tovább a nappalijába a meleg levegőt.

Életveszélyesnek nézett ki, ezért szóltam is a tulajdonosnak, de ő is tudott már a dologról. Sajnos hiába szigetelt a panel, ha a nyílászárók nincsenek cserélve, a régi fa ablakkeretek mellett szökik a levegő….

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerel

MI AZ AZ EGYETEMES VILLAMOS SZOLGÁLTATÁS?

Sokszor halljuk tévében, rádióban és sokszor találkozunk vele leírva is, hogy egyetemes szolgáltatás, meg hogy egyetemes szolgáltató. De mit is jelent ez pontosan?

“Az egyetemes szolgáltatás a villamosenergia-kereskedelem speciális módja, amelynek keretében hatósági áron és meghatározott szolgáltatási színvonalon vehetik igénybe az áramszolgáltatást az arra jogosult felhasználók.”

Ez a hivatalos meghatározás, és nagyjából ténylegesen ennyit is érdemes tudni róla. Adott területen az adott szolgáltató (legyen ez EON vagy MVM Next) jogosult kiszolgálni minket villamos energiával, és tőle vehetünk akár piaci alapon áramot, vagy számunkra kedvezőbb módon (hatóságilag meghatározott szinten).

“Az egyetemes szolgáltatásban többek között szerződéskötéshez, ügyfélszolgálatok széles körben történő elérhetőségéhez, jogszabályokban meghatározott feltételek szerinti számlázáshoz, téves számlázás, továbbá túlfizetés esetén visszatérítéshez, panaszkezeléshez, tájékoztatáshoz, védendő fogyasztók esetén különleges jogokhoz, bizonyos esetekben (például garantált szolgáltatások esetén) pedig kötbérhez való jogok illetik meg a felhasználót.”

Kik jogosultak egyetemes szolgáltatásra?

A jogszabály alapján egyetemes szolgáltatás keretében jogosultak villamos energiát vásárolni, azaz egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználónak minősülnek: 1. a lakossági fogyasztók; 2. a kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helyük tekintetében együttesen 3x63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók.”

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

A NAGY NAPELEMES KRISTÁLYGÖMB - NAPELEMISTA KALANDOK

Van ennek az egésznek egy komolyabb bohózat jellege is. És amolyan kenyeret és cirkuszt a népnek. Mert miért is áldoznánk a kiszámíthatóság és következetesség oltárán?

Így visszatekintve az elmúlt időszak történéseire egy dolog elmondható: mindenki belenézett a nagy napelemes kristálygömbbe. És mindenki mást látott benne. Van aki hangot adott neki, és van aki nem. Van akinek igaza lett, és van akinek nem.

Tulajdonképpen nehéz azt mondani, hogy tudjuk mi fog történni, de jósolgatni szabad, azt nem tiltja senki. Szóval a “csepegtetett” információk alapján, most megint mindenki belenéz a kristálygömbbe, lát ezt azt, elmondja vagy nem mondja, aztán majd meglátjuk.

Ami tény, hogy 2024 december 31-ig fel kell oldani a betáplálási tilalmat, különben nincs zsé. És idén március 31-ig meg kell tenni az első lépéseket, illetve közzé kell tenni egy menetrendet a betáplálási tilalom feloldásának lépéseiről.

Most azt rebesgetik, hogy első körben márciusban ez egy 100% napelem támogatás lesz a rászorultaknak. Csak még az adóbevallásokat várják, hogy lássák, mit lehet és mit nem.

Kíváncsian várom a fejleményeket.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

MEGSZŰNT AZ ANYAGHIÁNY!

És igen, végre ezt is megértük, és végre nyugodtan le is írhatom: megszűnt az anyaghiány. A megértéshez azonban kicsit vissza kell utaznunk az időben, és rögzítenem kell a témát is: A TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉS.

Ha ezt halljuk, akkor sokaknak a villanyóra cseréje juthat az eszébe. Pedig talán ehhez van az egésznek a legkevesebb köze. Tavalyelőtt és némileg halasztva, tavaly komolyabb változások léptek életbe ezen a terén. Bizonyos esetekben, amikor a meglévő csatlakozásunk nem teszi lehetővé a teljesítmény bővítést (egyszerűen fogalmazva, hogy több áramot tudjunk használni), szükség van a vezetékek, csövek és dobozok cseréjére is.

Ezt hívjuk egyszerűen szabványosításnak. Ennek kialakításában és a felhasználható eszközökben következett be változás (elsősorban a szolgáltatói tulajdonosváltások miatt, és az egységesítés jegyében). Bizonyos konstrukciókat kivezettek, másokat meg be. De a bevezetett termékeket nehézkesen és legfőképp lassan tudták csak gyártani.

Ezzel párhuzamosan eltörölték a rezsicsökkentést (ohhh pardon: a rezsicsökkentés csökkentéséről kell beszélnünk), amivel az olcsóbb tarifák felé fordulás érezhetően megnőtt. Szintén ezzel párhuzamosan a gáz hiánya (illetve az emiatti félelem) és ára az egekbe szökött, ami szintén kedvezett az elektromosan működő fűtési megoldások elterjedésének.

Ez vezetett oda, hogy iszonyú kereslet lett a különböző szabványos dobozok (és regisztrált villanyszerelők) iránt, viszont a gyártás nem tudta lekövetni ezt.

Ez az árakon is látszott: megindult a “szabadrablás”, és a “kinek mennyit ér meg” filozófia is felütötte a fejét. Namármost a szolgáltató ránk mutogatott, mi a gyártókra, a gyártók a szolgáltatókra, az ügyfélnek meg - jobb esetben - lett egy-két ősz hajszála. A kör bezárult.

Az idei év elejének történései hatására változás történt - amik nagyrészben ugyan a tavalyi események következményei, és úgy néz ki, hogy a tendencia most megfordul: van anyag bőven.

Úgyhogy indulhatnak is a teljesítménybővítések és szabványosítások, amit mi elsősorban panellakásoknál vállalunk.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

MIÉRT BÜNTETHETIK MEG A VILLANYAUTÓST?

Én magam is láttam, az eset még januárban történt a Faluház nevű “település” hátsó parkolójában. Több helyen is előfordul, de úgy igazán veszélyes csak most lett. Fontos kiemelnem, hogy simán lehet, hogy a tulajdonos csak a csomagtartóban található telefonját töltötte, és emiatt volt ott ez a hosszabbító.

A hosszabbító, ki a panel ablakán, le a falon, át a járdán a parkoló autóhoz.

A tulajdonost most csak figyelmeztették, és felszólították: fejezze be a tevékenységet. Bár biztos vagyok benne, hogy a büntetés előbb-utóbb az esetek elszaporodásának fényében szükséges lehet.

Mégis egy dologra felhívja a figyelmet ez az eset is. Ha végül is teljesen leállnak a nem elektromos autók gyártásával, és a lakótelepi lakások tulajdonosai is nagy számban (még ha nem is mindenki) vásárolnak és tartanak villany járgányokat, akkor adódni fog a probléma: hol töltsék azokat éjszaka?

Mindenképpen szükséges lesz akár a közösségnek, akár az önkormányzatoknak, akár közösen, akár állami, akár piaci alapon valamilyen megoldást kidolgozni. Mert láthatjuk, hogy ez így több mint balesetveszélyes. És bár jelen helyzetben nem volt gond, de ugye addig nincs baj, amíg nincs baj.

Ilyen 230V-os hosszabbítót felügyelet nélkül nem használhat senki, mert életveszélyes. Látszólag semmi IP védelem nincs, és totálban ott van járdán, esik rá az eső. Gyakorlatilag az eső intenzitásától függően “áll” a vízben.

Ezen a területen sokan sétálnak az “árkádok” alatt. Elég lehet annyi, ahogy az ember odébb rúgja, nem figyel rá, elesik benne. De ha netán egy gyermek kíváncsiságból elkezdi piszkálni, még belegondolni is rossz… Egy gyerek pedig pici ellenállást jelent, a csekély szivárgó áram is halálos lehet a számára.

A dolgot súlyosbítja, hogy közterületen mindennemű kábel vagy vezeték, akár ideiglenes használata is engedélyköteles.

Léteznek megoldások: például egy rendezvényen csak a megfelelő érintésvédelmi tanúsítvánnyal rendelkező eszközök, megfelelő csatlakoztatással és felügyelet mellett működtethetők.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

MENNYIT “FOGYASZTHAT” EGY VILLANYAUTÓ TÖLTÉSE?

Elsősorban a tegnapi íráshoz kanyarodik vissza a téma, de egyben elő is készíti a holnapit. Ha végül is teljesen leállnak a nem elektromos autók gyártásával, és a lakótelepi lakások tulajdonosai is nagy számban (még ha nem is mindenki) vásárolnak és tartanak villany járgányokat, akkor adódni fog a probléma: hol töltsék éjszakára?

Ez a gond egy családi háznál nem feltétlenül jelentkezik, de kisebb társasházakban is lesz rá megoldás, ez biztos. Akikkel ebben a témában beszéltem, ezt csak a “bedugom a konnektorba” módon kívánják megoldani, nem feltétlenül van tervben ennél modernebb és biztonságosabb (egyben gyorsabb) töltési lehetőség.

És itt jön a probléma.

Elviekben ez nem igényel komolyabb szakember felhozatalt, mert simán “hasonlítható” az egyszerű hősugárzóhoz: az is sokat “fogyaszt” és terhel, mert fűt. Ezek a töltők is simán “megesznek” (beállítástól függően) 10-16 Ampereket (amit a konnektorhoz tartozó kismegszakító vélhetően elbír).

De ahogy időnként előfordulnak lakástüzek a hősugárzók miatt, ha majd minden garázs, feljáró vagy adott ablak alatt áll egy elektromos autó, akkor az ebből adódó tüzek is ugyanolyan gyakoriak lehetnek. És persze majd a villanyautók lesznek a hibásak, de senki nem gondolt rá, hogy a 40-50 éves elektromos hálózat nem 8-10 órás, folyamatos kb. 2,5 (vagy több) kW-os terhelésre van tervezve.

A hangsúly itt főleg a “folyamatos”-on van. Mert a vékony vezetékek, a laza (esetleg sodrott, forrasztott) kötések, a régi vagy új de olcsó (értsd: nem jó minőség) dugaszoló aljzatok olyan melegedéshez vezethetnek, amik jobb esetben működési hibát, rosszabb esetben olvadást és tüzet okozhat.

És mindezt éjszaka, amikor alszunk!

Emiatt borzasztóan fontos, hogy legalább alap szinten tisztában legyünk az ingatlan elektromos hálózatának állapotával. A legjobb, ha csináltatunk egy villamos biztonsági felülvizsgálatot, ami feltárja az állapotokat, és segít eldönteni, hogy milyen töltési módszert válasszunk, és milyen átalakítások, javítások szükségesek ahhoz, hogy a töltés biztonságos is legyen.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

HA HOZZÁNYÚLSZ A VILLANYHOZ, AKKOR EZT TUDNOD KELL

Sokszor keresnek meg olyan kérésekkel, amiket ugyancsak sok esetben komoly fejvakarás követ. A mélázás oka az, hogy sajnos nem minden esetben tudom elmondani egy-egy egyszerűnek tűnő feladat bonyolultságát.

A múlt héten elkezdtem, és innentől folyamatosan készítem a videóimat arról, hogy adott lakásban mik utalhattak arra, hogy itt még nem volt felújítva a hálózat. Bár a munka mellett kicsit lassabban haladok a feldolgozásával, de biztos vagyok benne, hogy a lakásvásárlóknak nagy segítség lesz abban, hogy megfigyelhessék és tisztában legyenek azzal, hogy bizony lesz dolguk az elektromos hálózattal is.

Sokszor látom a bontások alkalmával azt a hibát, hogy a “hozzányúlt”, “betoldott” vagy akár utólagosan kiépített szakaszok már problémásak voltak. Az is teljesen igaz, hogy ezek nagy része házi barkács (igen, népszerű nevén ez a DIY mozgalom). Ha meg mégsem az, akkor azért van baj a szakma oktatásával is (és igen, ki kell mondani, ez is igaz sajnos).

Tudom, a pénz nagy úr, és a villany nem látszik. Csak lámpa, meg dugalj formájában. Bedugom, működjön, a többi nem számít. És ténylegesen ez a jogos elvárás, hiszen laikusként én sem szerelek például gázzal kapcsolatos dolgokat. (Na meg vízzel kapcsolatos komolyabb dolgokat se.)

Több probléma is adódhat akár rövid távon is az ilyen toldásokkal. A leggyakrabban előforduló eset, amikor megpróbálom kicserélni a dugaljat vagy kapcsolót, és tőben eltörik a régi alumínium vezeték azért mert már “öreg”, vagy mert már meg volt bolygatva.

És akkor arról még nem is beszéltem, ha ugyanez a lakáselosztóban történik. Vagy valamelyik kötődobozban. Na ilyenkor nincs más hátra, csak a csere vagy toldozgatás. És ha ezen szakasz cseréje mellett másik szakaszok is megtalálhatók, akkor már azokat se hagyhatjuk úgy (mert sokszor eleve nem lehet megcsinálni sérülésmentesen).

Szóval végeredményben simán eljuthatunk oda, hogy mégiscsak cseréltünk mindent, és bizony több pénzünkbe is került. És mindkettőnknek rosszabb a szájíze, mert ez azért nem várt esemény.

De az a tapasztalatom, hogy ezt nagyon nem könnyű láttatni, elfogadtatni az emberekkel. Elmagyarázni sem könnyű, ezért döntöttem elsősorban úgy, videók készítésével segítem a lakásvásárlókat abban, hogy tudjanak róla: dolguk lesz a hálózattal.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

HOGYAN KELLENE AZ ORSZÁGOS VILLAMOS HÁLÓZATOT FELÚJÍTANI? SZERINTEM - NAPELEMISTA KALANDOK

Hogy hogyan? Hát leginkább gyorsan. Vagy még inkább: gyorsan, hatékonyan és jól. Esetleg számolva a későbbi lehetőségekkel. Lehet, hogy nem sok köze lesz az írásnak a valósághoz, szakmainak pedig végképp nem lesz majd mondható.

Aki jobban benne él, majd kijavít, egyébként is szívesen veszem, több szem többet lát, és több ember többet is tapasztal. Vannak igazán előrevivő emberi viták (vagy inkább eszmecserék), ahol sértések és sértődés nélkül mindenki el tudja mondani a véleményét. És ezekből bizony sokat lehet tanulni.

Szóval én magam nem hiszem, hogy a trendeket figyelembe véve olyan bonyolult lenne tervezni és kivitelezni.

Egy hálózatot sem.

Biztosan volt olyan időszak, amikor okos és előrelátó (talán azért nem is túl népszerű, de ezt nem tudom) döntésekkel előre lehetett volna menekülni. És bár tisztában vagyok vele, hogy nem 10 fillér egy-egy alkatrész beszerelése, azt is tudom, hogy a rózsaszín köd mögött mindenki pénzt akar látni belőle.

Emiatt az sem mindegy, hogy mennyi idő alatt térül meg a befektetés. A kicsi, a nagy, a közepes. És itt olyan ellenérdekelt térfelek jöttek létre, amik szinte feloldhatatlanok. Adott a szolgáltató, a vevő, és a politika. Ha jobban megnézzük, mindegyiknek más és más az érdeke. Rövid, közép- és hosszabb távon egyaránt.

Ami majdnem biztos - és szerintem az látszik - ahhoz, hogy jó legyen a vége, most már csak úgy lehet a helyes irányba terelni a dolgokat, hogy valakinek az érdekei “sérülnek”. Vagy a befektetése, vagy megtérülése. De vajon ki mond le a jogos “jussáról”? Vagy le kell-e mondania egyáltalán?

De egy szó mint száz, az idő kereke nem visszafordítható, ezért most már abból kell főzni, amink van. És itt talán meg is állhatunk egy pillanatra és elmélázhatunk azon, hogy akkor tényleg mi lenne a jó?

És megfigyelhetjük azt, hogy végül ahhoz képest mi történik majd.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

MIBŐL LÁTSZIK, HA EGY PANEL NINCS FELÚJÍTVA: LÁMPAZSINÓROK

Abszolút kedvencem. Valami furcsa ok miatt az embereknek nem szúr szemet. De akinek igen, annak nagyon. És általában a legelső kérés ennek “eltüntetése”. Igen, a ruhaszárítóként lógó lámpa zsinórokról van szó.

Ezzel kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy azokban az időkben, amikor ezek az épületek készültek, mások voltak az irányadó szerelési utasítások (ez de jól hangzik, de így van). Az akkori lámpák vezetékkel, kábellel és dugvillával szereltek voltak, hogy a lakók könnyedén tudják felszerelni vagy cserélni őket.

A kapcsolóval nem közvetlenül a lámpát kapcsoltuk, hanem egy konnektort a helyiség egy adott pontján (többnyire fent). Azután ebbe a konnektorba ha beledugtuk a lámpa dugvilláját, a lámpánk működött.

Hogy ezután a zsinórral mi történt, ki mit kezdett vele, az már másik kérdés. Gyakorta látom az eredeti berendezésű lakásokban (eredeti padlószőnyeg vagy parketta, eredeti bútorok, stb.), hogy csak ott lógnak.

Édesapám révén nagyszüleim is panellakásban laktak a Fehérvári úton, és viszonylag sok emlékem van az ott töltött időkről. Nagyon szívesen és jó érzésekkel gondolok rájuk. Az illatokra, az emberekre és a benyomásokra is emlékszem. Még a lámpabúra képe is megvan
De hogy hogyan ment oda a “zsinór”, azt nem tudom. Azt hiszem a nyáron előszedek pár képet, amiken látszódhatnak ezek.

Mielőtt nosztalgiázásba csapnék át (bár a hangulatom most megvan hozzá), visszatérek az eredeti mondandóhoz.

Ha egy vagy akár több helyiségben megtalálható egy mennyezet alatt található konnektor, amibe dugvillával lámpa van “bekötve”, gyanakodjunk. Kevés kivételtől eltekintve nem lehet cserélni a vezetéket alattuk úgy, hogy azok a régi konnektorok visszatehetők legyenek.

És bár volt a “praxisunkban” olyan ügyfelünk, aki kérte vissza a kapcsolható dugaljakat a mennyezet alá, de azért nem ez az általános.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

MIBŐL LÁTSZIK, HA EGY PANEL NINCS FELÚJÍTVA: AZ ELOSZTÓDOBOZ

A következő jel, amiből arra következtethetünk, hogy az éppen megtekintett lakás (legyen az akár, akár tégla, de akár családi ház is) még nem esett át korszerűsítésen, az az egész hálózat szíve: a lakáselosztó. (Találkozhatsz vele még sok néven: elosztó, elosztó doboz, kismegszakító tartó, elektromos skatulya - volt egy-két kifejezés, amire pislogtam csak.)

Mivel ez az egész hálózat szíve-lelke, ebből azért elég biztosan következtetni lehet a felújítás megtörténtének tényére.

Alapesetben 2 különböző típusú “dobozzal” találkozhatunk. Az egyik az úgynevezett olvadó biztosítékokat tartalmazó tábla. Ez az, amit tekerni/csavarni kell, és így tudjuk cserélni a belsejét. Ha ilyet látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez még az eredeti és dolgunk lesz vele.

A másik az fajta, ahol már kismegszakítókat láthatunk. Ez ugyan az előzőnél egy modernebb fajta, egy idő után már csak ezeket szerelték. Kivitelüket tekintve nyitottak (nincs rajtuk ajtó/fedlap). Gyakorlatilag a kismegszakítók szabadon “kilógnak” belőle.

Bár a 80-as években már elég modern és egészen jó minőségű dobozokat gyártottak, mégsem oldható meg bennük tökéletesen a csere. Ezért, ha a hálózat nem volt felújítva, ezekhez sem volt nyúlva. Ha mégis újabbak benne a kismegszakítók, akkor is élhetünk a gyanúperrel, hogy nem történt csak részlegesen felújítás.

Ami árulkodó lehet még, az a belseje. A nyitott kivitel esetén ez ugye látszik, de ha újabb a doboz (ajtós-fedeles kivitel például), akkor ebből elsőre nem következtethetünk.

Ilyenkor árulkodó lehet az ajtó kinyitása után a kismegszakítók száma. 3-4 darab simán jelentheti azt, hogy csak egy külső-belső szépészeti ráncfelvarrás történt.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

MIBŐL LÁTSZIK, HA EGY PANEL NINCS FELÚJÍTVA: A KONNEKTOROK

Hogy mi képezi az alapját annak, hogy százalékosan meg tudom határozni, hogy egy-egy adott jel vagy jelenség azt mutatja, hogy nincs felújítva a lakás elektromos hálózata? A válasz nagyon egyszerű: az elmúlt több mint 10 év és 2.000 + lakás.

Ennek mintájára már könnyen tudok általánosítani. Ez egyébként azért is válik egyszerűbbé, mert a paneltömbök építésének idején olyan túl sok fajta-féle beépíthető szerelvény (esetünkben dugaljak, konnektorok és pl. lámpák) nem nagyon volt.

Így könnyen kiszűrhető az a pár fajta vagy típus, ami még eredeti a lakásban. Hogy miért vagyok biztos benne, hogy alattuk még a régi vezeték vagy kábel van?

Az egyik ok: ha úgynevezett “földeletlen” konnektort látunk, akkor az alatt nem biztos, hogy van védővezető ugyanis az akkori építési előírások (szabványok) ezt lehetővé tették az úgynevezett melegpadlós helyiségekben (pl. szobákban). De ha kábel/vezeték-cserés beavatkozás történt, akkor kell hogy legyen ott “földelés”. Ha pedig ott van, be kell kötni. Azt pedig földeletlen dugaljba nem lehet.

Egy esetben találkoztam modern dupla kialakítású dugaljjal: azért vették, mert kellett a két gépnek a hely. Viszont egyszerűen a kiállóbb változat fizikailag nem fért el. (Bár az átalakítások miatt ez is cserélve lett, de ez esetben a hálózat már fel volt újítva.)

A másik ok nagyon egyszerű: a 40+ éves, műanyag búrájú konnektorokat nem lehet úgy leszedni és/vagy visszarakni, hogy azok egyben maradjanak. Ha valami csoda folytán mégis sikerül, akkor a belsejében a csavarok nem az igaziak már.

Valami elemi probléma bizonyosan lesz velük, már a leszerelés közben. És hát ki az, aki visszarak egy megsárgult, sok esetben bumfordi konnektort? (Na jó, találkoztam már ilyennel…)

Ez alól talán a Kontállux gyártmányok a kivételek (ezek azok a sötétbarna/fehér konnektorok és kapcsolók, amik elég sűrűn előfordulnak a ‘80-as, ‘90-es években elkészült lakásokban). Esetleg kisebb felújításon átesett lakások esetén is találkozhatunk velük, jó áron hozzájuk lehetett jutni, és lecserélték a régebbi “vackokat”.

Nem szeretek dicsérni és kiemelni termékeket, de ez az itthoni márka azért minőséget képviselt: simán vállalható mind a mai napig. Nem azt mondom, hogy nem érdemes cserélni, mert azért eljárt felette az idő, de levehetők és visszarakhatók.

Volt olyan eset, amikor a tulajdonos annyira szerette őket, hogy a korábbi felújításokból (és hagyatékokból is) megmaradt és elrakott jó állapotú kapcsolókat szereltük fel/vissza.

De ez esetben is igaz az, hogy ha netán ennek a terméknek a jelenléte párosul a többi jellel (amik még a héten érkeznek), minimum kezdj el gyanakodni.

Általános tapasztalat, hogy az eladónak/kiadónak nem feltétlenül lesz ismerete ezen a téren, ezért az “itt még minden az eredeti” szinte bizonyosan azt jelenti, hogy nem történt elektromos felújítás a lakásban.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

MIBŐL LÁTSZIK, HA EGY PANEL NINCS FELÚJÍTVA?

A cím megtévesztő lehet, mert nem magára a panellakásra vagy a panelházra, mint épületre gondolok. Arról azért könnyen megállapítható mindenkinek, hogy nincs felújítva.

Na de mi van a “villannyal”?

Mert az viszont, hogy egy lakás elektromos hálózata rendben van-e, de még inkább fel van-e újítva, sajnos nem látszik elsőre. A lakás típusától függően falakban, csatornákban, padlószegélyeknél “futnak” azok a kábelek és vezetékek, amiből következtetni lehet, de ugye ez így fizikailag sem vehető észre.

Mégis vannak olyan jelek egy lakásban, amik százalékos pontossággal meg tudják mondani, hogy mi is a helyzet. Ezekből a négy legáltalánosabbat fogom bemutatni a héten, olyan sorrendben, amilyen sorrendben biztosan mutathatják a csere vagy felújítás hiányát. Ez alapján - bármit is mondanak - kezdhetünk gyanakodni.

Lássuk hát:

Az utóbbi időben - de főként ez év elején - nagyon sok olyan esettel találkoztam, amikor "rá lett mondva" valamire, hogy ez “új” (valószínű van köze a szűkülő keresletnek is hozzá, ami külön bejegyzést érne meg). Aztán vásárlás után, az “első kapavágásoknál” kiderült, hogy mégsem. Persze ilyen szituációban meg lehet tenni a szükséges lépéseket, de ez mind-mind idő, és a felújításunk késlekedését jelenti.

Figyelve a jelekre például elvégeztethetünk egy villamos biztonsági felülvizsgálatot (ami amúgy is kötelező lenne, csak mégsem az, erről írtam már). Ez feltárja a hibákat, jegyzőkönyv formájában elénk tárja, mi veszélyes, és ennek fényében már előre tisztán kirajzolódnak a teendőkkel.

A héten az írásaimmal erre fektetek nagyobb hangsúlyt. Hogy tudatosan egy csokorba gyűjtve elindítsam azt a sorozatot, ami egyébként a szívem csücske. Rövid videókban egy ideje már gyűjtöm azokat a jeleket, amik arra engednek következtetni, hogy bizony adott lakásban nem történt elektromos hálózat felújítás.

Ha ezeket az írásokat tovább külditek olyan ismerőseiteknek, akikről tudjátok, hogy most nézegetnek panellakásokat (vagy bármilyet, mert általánosságban is igazak az állítások), akkor ti is sokat tudtok segíteni nekik, hogy elkerüljék a későbbi problémákat.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

GAGYI ELEKTROMOS KÜTYÜK, AVAGY LEGTÖBBSZÖR NEM A HÁLÓZAT A HIBÁS

Sajnos újra aktuális a téma. Bár nem szeretek erről beszélni, mert szomorú (egyben elkeserítő), de muszáj hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy bizony az áram veszélyes. Nem látjuk, nincs illata, mégis halálos lehet.

Bár ahogy ezt leírom, eszembe jutott pár apróság, úgyhogy pontosítok: ha látjuk, akkor már nagy a baj, ha pedig érezzük az “illatát”, akkor megint csak beavatkozás szükséges. Méghozzá minél előbb.

Első esetben vagy szikrázik, vagy olvad, vagy ég. Egyik sem jó, de legalább valamit tudunk tenni ellene. Porral oltót érdemes otthon tartani, még akkor is, ha általában csekély az esély az elektromos tűzre. Van a mondás, miszerint “jobb félni, mint megijedni”, bár inkább azt mondanám, jobb felkészülni, mint nem tudni tenni semmit sem.

Második esetben égett szagot érzünk valahol a falak mentén vagy csak bizonyos helyiségekben. Ilyenkor a legjobb azonnal áramtalanítani, és amilyen gyorsan csak lehet, akár egy gyors-szolgálattal megnézetni a hibajelenséget. A tapasztaltabb villanyszerelők a szag körülbelüli helyéből már sok mindenre tudnak következtetni, és valószínű gyorsan megtalálják a hiba forrását.

Amiatt írok, mert több hír is megjelent az elmúlt napokban ezzel kapcsolatban.

Az elektromos kütyük nagy része nem gagyi, vagy legalábbis úgy készül, hogy az áramütés elleni védelmet biztosítja. Bár éppen nemrég olvastam, hogy a drága energiahordozók és növekvő energiaárak miatt megnőtt a kereslet pl. az elektromos ágytakarók iránt.

És az a durva, hogy egy teszt alkalmával, a 11 vizsgált termékből 9-et (!) nem ajánlottak forgalmazásra. Ez is arra figyelmeztet, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy balesetek bármikor bekövetkezhetnek. Ezért az elektromos eszközeink csatlakozóival például figyelmesen bánjunk.

Ha a legkisebb hibát is észleljük, inkább ne használjuk. Az “Á, még működik, jó’ van az úgy!” sajnos életekbe kerülhet.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

ENERGIA DÍJ A MAGÁNEGÉSZSÉGÜGYBEN

A cím megtévesztő lehet, mert csak kiindulási alapja egy ténynek, ami felett sokan elsiklottak tavaly év végén (többes tapasztalatból tudom). Ugyan a szolgáltatók elviekben minden ügyfelet értesítettek, ennek ellenére lettek “áldozatok”. Nem hibáztatok senkit sem, teljesen lényegtelen, és minden helyrehozható még.

Kedves kollégámnak megszületett az első gyermeke, innen is gratulálunk nektek! Sok boldogságot, egészséget meg minden, de majd személyesen is!

Korábban feleségével a várandósság alatt bizonyos szolgáltatásokat a gyorsabb és biztosabb haladás érdekében a magánegészségügyben vettek igénybe. Ennek egyik utolsó felvonásaként nemrég a szokásoknak megfelelően bejelentkeztek vizsgálatra online. Rutin dolog, nem volt gond vele.

Az eddigiekkel ellentétben hívták őket, hogy fixálják az időpontot, és elmondták, hogy az amúgy sem csekély díjon felül még 990,- és 10.990,- Forint közötti energia díjat is fel fognak számolni. Értetlenül álltunk az események előtt. A megvilágosodás egy másik ügy miatt következett be.

Az a helyzet ugyanis, hogy 2022. december 31-ével véglegesen változott a nem lakossági fogyasztók egyetemes szolgáltatásra való jogosultsága. Már előtte is bizonyos lépéseket meg kellett tenni, de nem feltétlenül erről szóltak a hírek. Adott esetben, ha ezek a lépések elmaradtak, a felhasználó nem tapasztalt változást.

Azonban 2023. január 1-jétől a protokollnak megfelelően minden ilyen cég bekerült abba a kalapba, ahol a szolgáltatás ellátása biztosított ugyan, de egy jóval magasabb, versenypiaci áron. És ha nem készültek fel időben, például a növekvő energiaárak szolgáltatásokba való beépítésével, akkor történhet meg ez a “vészhelyzeti” megoldás.

Sajnos nem tud mást tenni, mint vagy lenyelni veszteségként ezt az összeget, vagy ilyen és ehhez hasonló megoldásokat alkalmazni. Hogy ez jó-e vagy sem, azt nem tisztem eldönteni, hiszen én mint villanyszerelő, az általam felújított hálózatok biztonságos működéséért felelek, a cégek kommunikációjáért nem.

Mindenesetre az látszik, hogy aki nem foglalkozott időben a témával, az most ugyan nem megoldhatatlanul, de bajban van.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

NAGY SIKERE VAN A DZSUNGEL REGGELI VIDEÓKNAK!

Ez most egy kis kulisszatitok. Bár a videó sorozat neve Dzsungel Reggeli, mert a teljesen eredeti tervek szerint a hajnali “beutazások” alatt kerülne felvételre. De sajnos hajnalonta még olyan sötét van, hogy a felvétel minősége nem az igazi (és még enyhén fogalmaztam).

Ezért aztán a napközbeni utazások alkalmával csinálom meg a nyers változatot. Ezt azután majdnem teljesen abban a formában fel is töltöm, mert hiszek abban, hogy úgyis a nyers valóság a lényeg, hiszen így biztosan az leszek, aki vagyok. Nincs smink, nincs retus, és úgy természetes, ahogy van.

Azt gondolom, hogy ez esetben lesz az esetleges személyes találkozáskor hiteles a történetem.

Persze van még hova fejlődni, mert azért visszanézve látom, hogy hol lehetne másként csinálni (például bizonyos bonyolultabb dolgokat egyszerűbben is el lehet mondani vagy technikailag jobb minőséget adni). Ezeken mindenképpen dolgozni fogok.

És ahogy a hajnalok egyre világosabbak lesznek, úgy kerül majd át ide ez a tevékenység. Bár megkaptam valakitől, hogy én is olyan autós influenszer vagyok, de ténylegesen ez az az idő, amit erre tudok kihasználni.

Van hogy munka közben is akad idő egy-egy rövidebb szösszenetet felvenni, de inkább a forgalomban töltött nem kevés, összességében napi akár 2 óra alkalmas erre. A hatékonysága vitathatatlan. A telefonok intézése mellett egy modern headsettel balesetmentesen kivitelezhető.

Mert itt is, akárcsak egy hálózat felújításnál, a biztonság a legfontosabb.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

FELOLDJÁK? - NAPELEMISTA KALANDOK

- Petikém, fel. Fel kell. Nincsen nekik ejszen más választásuk. Persze van, de azzal beleállnak a földbe. Meg mink is Petikém. De akkor gyüttök velem nyugatra - hangzott el egy beszélgetés a múlt hét elején, ami egy egyszerű pici cikk okán született, ami aztán újra felfújta a napelem lufit.

Maga a cikk most nincs előttem - nem is tudom már, hogy melyik internetes “újság” hozta le először -, de aztán szépen lassan átvették a többiek is. Igaz van, aki teljesen hallgat a témában. A lényege, hogy 2024. december 31-ig fel kell oldani a jelenleg érvényes betáplálási tilalmat.

Különben “nem dől a lé”.

“Vájtszeműbbek” már tavaly is felhívták erre a figyelmet, hogy az Unió által küldött dokumentumokba ez feketén fehéren le is van írva. (Úgy emlékszem pontosan megadták még azt is, hogy melyik oldalon milyen szám alatt található.) Mondjuk a laikus, mint én, nemigen olvasgat ilyen forrásokat.

Ami biztosan kijelenthető, hogy még idén március 31-ig meg kell tenni az első lépéseket az ügy érdekében, bejelentés formájában. A háttérben készülnek a tervek, és már az első kapavágások is megtörténtek a szolgáltatók irányából.

Kíváncsi vagyok a kommunikációra, hogy melyik oldal mit is mond majd pontosan, vagy mit ásnak még elő a közelmúltból. Alapesetben nagyon jó lenne, ha nem politikai csatározások színtere lenne ez a terep, hiszen a villamosenergia ellátás biztonsága mindennél fontosabb.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

SOK PÉNZT JELENTHET INGATLANVÁSÁRLÁSNÁL: VILLAMOS BIZTONSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT

Két eset is történt a héten, ami azt támasztja alá, hogy jó találmány a Villamos Biztonsági Felülvizsgálat. Ebből az egyik befolyásolja a biztonságos hálózat kialakításának lehetőségeit, a másik esetben “csak” az esetleges luxusról kell lemondani, bár itt is vannak gondok.

Mit is értek ezek alatt?

Az első esetet nem kommentálom. Túl sokszor és túl sokat láttam az elmúlt időszakban. Elég ehhez annyi, felhívtam a tulajdonos figyelmét a hiányosságokra, és elmondtam, ha kéri, ezt írásba is adom (felülvizsgálat után). Egyébként egyezkedjen az előttem ott járt szakival.

A második esetben viszont tipikus helyzet adódott. Most vásárolt panellakás esetében hívtak ki, hogy nézzem már meg. A felmérés alkalmával és az igények megismerése közben kiderült ez-az, amit már sejtettek, de én még meg is mutattam nekik (szétégett dugalj, stb.). Ezek után, amikor minden második mondat az “ezzel sajnos nem számoltunk”, akkor tudod, hogy azért nagy a “baj”.

A megoldás valószínűleg adott, de nehéz döntést kell meghozni, tudom.

Adódott egy olyan szituáció, amikor kiderült egy olyan dolog, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. (Illetve lehet persze, ezt mindjárt részletezem is.) Több megoldás is kínálkozik jelen helyzetben.

A limitált anyagi lehetőségek okán vagy amiatt mondanak le a “luxusról”, mert a villanyszerelésre kell a pénz, és nem marad a konyhára. Igaz, az előkészítés okán a gépek később is beépíthetők lesznek, az “áram” ott van nekik. Vagy amiatt mondanak le róla, mert a jelenlegi állapotában a hálózat teljesen alkalmatlan erre, bár ekkor legalább ez a pénz megmarad.

Létezik egy harmadik öszvér megoldás is, de talán az a lehető legrosszabb. Annyira rossz, hogy le sem írom. Én ennek olyannyira ellene vagyok (tapasztalataim okán), hogy ha szóba kerül, kapásból visszautasítom a lehetőséget.

Végül bármit is választanak, nehéz a szituáció.

De gondoljatok csak bele, ez mind-mind elkerülhető lett volna, ha elkészül a villamos biztonsági felülvizsgálat. Akkor már az adásvételnél tisztában lett volna a leendő tulajdonos a hiányosságokkal és az esetleges megoldandó feladatokkal. Nincs kérdés, nincs meglepetés, nincs stressz.

És hogy mennyi ilyen eset volt az elmúlt időszakban?

Rengeteg!


#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #hibaelhárítás

MIT OKOZTAK A TÁMOGATÁSOK AZ UTOLSÓ FÉL ÉVBEN?

Bicskanyitogató bejegyzés következik, mert horror amit látok. Egyszerűen nincsen rá jobb szó. Személyes tapasztalataim is igen szerteágazóak ebben a témában, de elég csak felmenni adott fórumokra, szétnézni közösségi média csoportokban. Horror amit látok.

Az az igazság, hogy a relatív pénzbőség (akár így, akár úgy van előidézve) nemcsak az ügyesebb és rátermettebb szakemberek számára jelent lehetőséget. Megjelentek a bátor, de kevésbé felkészültek, akiknek bele-beletörik a bicskája egy-egy folyamatba, és többségében az egyszerűbb utat választják a kihátrálásra.

És bizony ilyenkor élik aranykorukat az ügyeskedők, a szélhámosok is. Ők azok, akiket a köznyelv egyszerűen kóklereknek nevez. Bár vannak árulkodó jelek, de képzeljétek, még nekem, aki pedig benne dolgozik se tűnik fel. Hát tényleg nagyon nehéz feladat kiszűrni a szélhámosokat.

(Hogy mennyire akut a probléma, jól jelzi a szinonimaszótár idevágó bejegyzése. Íme a kókler szó szinonimái: ‘hazudó, hazudozó, hazudós, csaló, félrevezető, hazug, eretnek, szélhámos, szemfényvesztő, becstelen, hantás, átverő, megtévesztő, simlis, füllentő, széltoló, svindler, lódító, ámító’.)

Az elmúlt fél év pedig igazán aranykor volt a számukra. Gondoljatok csak bele, hogy milyen változások voltak 2022 második felében (és milyen “pánikot” okoztak). És a legfontosabb, hogy mindenki tudta, hogy a támogatásoknak vége. Ezért még volt egy érezhető iszonyú nagy hajrá a végén.

Még mindenki tolta (volna) ezerrel a felújítást kisebb nagyobb mértékben, hitelből, kölcsönökből, meg mit tudom én miből… hogy kihasználja a “a felét visszakapom” lehetőséget. Az idő sürgetett, válogatni nem lehetett. Néha tényleg azt láttam, hogy csak legyen megcsinálva, mindegy hogyan, csak igényelni lehessen vissza a pénzt.

Olyan munkákkal találkoztam… Ha a szívemre teszem a kezem, néhány trehány dolog kijavításának ára többe fog fájni, mint amit visszakapnak támogatásként… De legalább pörgött-forgott a piac. Jött-ment a pénz, volt forgalom. Hogy lehetett volna talán máshogy is? Hát utólag persze mindig okos az ember. Természetesen.

Végül is zárszóként elmondható, hogy a normális (nincs rá jobb szó) szakiknak lesz munkájuk a jövőben is. Ha más nem, hát a javításokkal bőven.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

SOKAN FOGLALNAK HOSSZÚ TÁVRA IDŐPONTOT

Be kell vallanom, hogy az év első hetében furcsa érzéseim voltak. Ennek elsősorban két oka volt. Az egyik az én lelki békém, a másik azok a válság jelek (bár lehet inkább visszaesést mondanék), amik mellett nem mehetünk el azért szó nélkül.

Az a helyzet, hogy az elmúlt év ragyogóan sikerült mind szakmai, mind emberi szempontból. Megtaláltam azt az utat, amit ennek kis cégnek járnia kell. Berendezkedtünk a hirtelen változások kezelésére, sokféle lehetőséget dolgoztam ki a jövőnk biztosítására. Tisztában vagyok vele, hogy nincs 100% biztonság a rajtunk kívülálló okok ellensúlyozására, mert bármikor történhet bármi.

De megnyugvással tölt el a gondolat, hogy léteznek és tesztelhetünk mélységében olyan megoldásokat, amik segítenek. És természetesen nem szabad elmennem szó nélkül amellett, hogy olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik nagyon magas szinten képviselik azt a minőséget, amit számomra a villanyszerelés jelent.

A lelki békém tehát sikeresen megőrződött, sőt olyan szinten eresztettem le az év végére és az ünnepekre, hogy csak na. Az első olyan év volt, hogy mindent igazán lezártunk, és már a közvetlen ünnepi készülődés is nyugalomban telt. Talán már túl idillikusan is, de jól esett és kellett nagyon.

Ebből csöppentem bele aztán a január első heti valóságba: körülöttem panaszáradat hegyek.

Szóval most, hogy lassan eltelt egy hónap, még reálisabban látszanak a folyamatok. Ami biztos, hogy ahogy 2022-es év második felétől, megint csak relatív rövid távra lehet pontosan tervezni. (A hangsúly a pontosan szón van.) És a változásokra fel kell készülni, lehet, hogy lesznek (gondoljunk csak bele, mennyi minden történt “villany” fronton az elmúlt évben).

És hogy mit hoz a jövő? Kíváncsian és felkészülten várom.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

A CHATGPT VILLANYT SZEREL?

Írtam múlt héten a ChatGPT-ről, mert megkérdeztem tőle, hogy mi a véleménye egy adott témában, és nem tudott pontos választ adni. Legalábbis szakmai és panellakás szemmel nem volt megfelelő a válasza. Laikusként azonban hihetőnek tűnt…

Tényleg eléggé felkapott a téma, és ahogy játszottam vele én is, rájöttem, hogy sok mindenre jó lehet a jövőben. Valószínűleg ez az alkalmazás, és a többi hasonlóan okos AI megváltoztatja a keresési szokásainkat. Gyorsabbá és hatékonyabbá teheti az életünket.

Vajon ez már a Mátrix előszobája?

Sok helyen olvastam róla, hogy a böngészés reformját hozhatják el a folyamatosan tanuló “robotok”. Hamarosan jelentkezik a keresőóriás, a google is a saját Sparrow névre keresztelt termékével. Hogy ez hogyan és milyen formában jelenik majd meg, azt még nem lehet pontosan tudni (vagy legalábbis nem volt rá egyértelmű utalás). Külön alkalmazás lesz-e vagy a jövőben beépül a megszokott felületbe?

A legnagyobb különbséget elviekben az adja majd, hogy míg a ChatGPT elsősorban könyveket és fórumokat használ a válaszokhoz, a Sparrow az internet teljességét. Állítólag már 4-5 éve fejlesztik, és mivel a piaci nyomás és verseny hatalmas, ha nem akar lemaradni, lépnie kell.

Hol látom ennek a veszélyét?

Gondolom könnyen kitalálható, hogy a válaszok adásában. El tudom fogadni, hogy a jövőben korrekt, gyors válaszokat kaphassunk a gépektől. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a programok részletesen tudnak majd útmutatást adni egy-egy folyamat vagy tevékenység elvégzéséhez.

Akár még képekkel, sőt videóval illusztrálva is! És itt jön a nehézség a dologban. Elképesztő mennyiségű a fals, a félrevezető, sőt - ki kell mondanom - életveszélyes információ kering az interneten. Na most ha ezek belekerülnek a válaszokba, akkor keserű tanulási folyamat részesei lehetünk. Ennek első ékes példája volt az a pár hülyeség, amit nekem írt válaszként a múlt heti, és a korábban feltett kérdéseimre.

Mindazonáltal hozzá kell tennem, hogy ez egy elképesztő lehetőség, és megfelelő kontroll mellett és odafigyeléssel piszok jó dolog kerekedhet ki belőle. Persze azt is tudni kell, hogy nem tud még jól magyarul. És hát a kulturális és egyéb különbségek is sokat számítanak jelenleg, amik meg is jelennek a válaszokban.

Nagyon kíváncsi leszek rá, hogy mennyit és milyen irányban fejlődik majd ez a terület, és ez miben segítheti a villanyszerelést.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

AZ A KEVERŐTÁRCSÁS HAJDÚ!

Az 1980-as évek elején-közepén születettek még szinte bizonyosan emlékeznek a címben szereplő eszközre. A keverőtárcsás mosógép. Valamelyik nap láttam egy felmérés alkalmával.

Bevallom teljesen abban a hitben éltem, hogy a panellakásokhoz annak idején “járt” az automata HAJDÚ mosógép. “Öreg Hajdú, nem vén Hajdú” címmel még magam is készítettem videót egy nálunk “élő”, kiváló állapotú példányról. (https://www.youtube.com/shorts/DDh0gkE_rQc)

Gondolom nem kell senkinek sem ecsetelnem, hogy a panellakásokban csak két dolog nem volt: derékszög és hely. Ez utóbbi nem teljesen igaz, mert adott típusoknál azért már megoldották ezt a problémát hellyel-közzel.

Sokan úgy, hogy áthelyezték egy másik helyiségbe (gardróbba vagy a konyhapultba) építették be a mosógépet), így nagyobb helyet kapnak a fürdőszobában, és jobb lesz a helykihasználás is. Az évek során azt vettem észre, hogy sok kreatív megoldás létezik az adott típusú panellakás adottságait maximálisan újragondolva, az adott lehetőségeket kihasználva.

Meglepően sok ötlettel találkoztam, így amikor kérdésként felmerül az elhelyezés, ha látok némi bizonytalanságot ebben, szívesen segítek a tapasztalataimmal. Úgy veszem észre, ez nincs is ellenére az embereknek.

Több szem többet lát, és ilyen szempontból nem múlik el nyomtalanul az a 11 év és az jó pár lakás, aminek felújítását szerencsém volt végigkövetni az elejétől a végéig. Merthogy mi vagyunk gyakorlatilag az elsők és az utolsók is. Sok érdekes megoldást és ötletes kialakítást láttam már mindenféle elrendezésű panelben.

Ezért is lepődtem meg kicsit, mikor a múlt héten találkoztam keverőtárcsás barátommal. Kíváncsiságból rá is kerestem, hogy lehet-e még kapni. És… lehet, nem is kevés helyen. Amúgy is mennem kellett az egyik nagyobb barkácsáruházba, ahol megsimogattam egyet. Kis nosztalgia. Édesanyám még ilyennel mosott.

És azt tudjátok-e, hogy mi volt a keverőtárcsás mosógép elválaszthatatlan párja?

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

A VILLANYSZERELŐ ÉS A CHATGPT

Egyszerűen muszáj volt. Annyit olvastam már róla, hogy ki kellett próbálnom nekem is. Haladni kell a korral. Megkérdeztem hát a ChatGPT-t: “Kérlek írj nekem cikket a panel lakások villanyszerelése témájában”.

Íme a válasza:

“A panel lakások villanyszerelése nagyon hasonló a hagyományos lakásokéhoz, de van néhány különbség, amelyeket figyelembe kell venni.

Az egyik legfontosabb különbség, hogy a panel lakásokban a falak és a mennyezetek sokkal vékonyabbak, mint a hagyományos épületekben, ezért ügyelni kell a fali és mennyezeti rögzítésekre. Emellett a panel lakásokban sokkal nehezebb hozzáférni az épület elektromos rendszeréhez, mivel azokban szűk helyek vannak, és a falak általában teljesen le vannak zárva.

Másik fontos dolog a vezetékek elhelyezése a panel lakásban. A vezetékeknek olyan helyen kell lenniük, ahol nem zavarják az embereket, és nehezen hozzáférhető helyeken kell elhelyezni őket, például a falak belsejében.

Az áramellátás is különleges figyelmet igényel a panel lakásokban. A panel lakásokban általában alacsonyabb az áramellátás, mint a hagyományos épületekben, ezért ügyelni kell a túlterhelésre.

Az összes elektromos berendezésnek megfelelően kell működnie a panel lakásokban. Az elektromos berendezéseknek megfelelően kell működniük, és az elektromos rendszert rendszeresen ellenőrizni kell, hogy meggyőződjünk arról, minden rendben van-e.

Végül fontos megemlíteni, hogy a panel lakásokban a villanyszerelést csak szakember végezheti, aki rendelkezik a megfelelő tapasztalattal és képzettséggel, hogy biztosítsa az épület biztonságos és megbízható elektromos rendszerét.”

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

HOL FOGNAK ELSZAPORODNI AZ ELEKTROMOS AUTÓK?

A tegnapi írás közben jöttek a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy már tavaly sok helyen olvastam a hidrogén autózásról és ennek az elektromos autókkal való összehasonlításáról.

Nem tulajdonítottam ennek túl nagy jelentőséget.

Ami nekem utolsó emlékem erről a típusú meghajtásról, az a “Ki ölte meg az elektromos autót?” végkövetkeztetése, ami, ha jól emlékszem (most emiatt nem néztem meg újra, elnézést érte) az volt, hogy az akkori elnök (és gyanítom még többen) a hidrogén hajtás támogatása mellett döntöttek.

Vagyis ez utóbbi fejlesztése mellett tették le a voksukat.

Az már egy másik kérdés, hogy ezzel is mi lett a 1990-es évek óta. Érdekes lenne erről is nézni-olvasni valamit. Ami látszik, hogy ez is egy zsákutca volt abban a formában. Hogy mi változott azóta? Nos úgy gondolom, hogy az energiaválság, a növekvő árak és a technológiai fejlődés mostanra teremtette meg az alapjait annak, hogy az ez irányú fejlesztések és termékek újra “erőre kapjanak”.

És hogy ez lesz-e az elektromos autók újabb halála?

Én a magam részéről nem gondolom.

Olyasmit el tudok képzelni, hogy azokon a helyeken, ahol viszonylag olcsón és környezetbarát módon lehet az energiát előállítani, ott elterjednek az elektromos autók (pl. északi államok). Míg máshol, ahol az erőforrások nem ilyen bőségesek, ott lehet számítani pl. a hidrogénnel hajtott járművek elterjedésére.

És hogy most ki fog nyerni? Vagy lesz-e nyertes egyáltalán?

Vannak arra utaló jelek, hogy ezt majd érdekcsoportok eldöntik helyettünk, de kíváncsi leszek a végeredményre.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

DRÁGA A VILLANY? AZ ELEKTROMOS AUTÓK TULAJDONOSAI MOST TANULJÁK

Erről érintőlegesen magam is írtam, de most azért már sokan felkapták a fejüket a tényleges tapasztalatok alapján.

Most már azért eltelt több mint 3 hét az évből, és szépen lassan kezdjük kipihenni az ünnepi “habzsi-dőzsit” is.

Több szolgáltató is bejelentette és meg is lépte: emelkednek a nyilvános töltőállomásokon a töltés egységéért elkért összegek. Ez az emelkedés nem egységes ugyan (ahogyan a elszámolási metódus sem), de várható volt. Sajnos nincs ingyen ebéd, és profitot termelni akaró cégek esetén lehetetlen nem reagálni a nemzetközi változásokra.

Érdemes rákeresni, hogy hol mennyivel emelkedtek az árak, és érdekes lehet átfutni a táblázatokat és az elemzéseket. Összehasonlítást találunk például arról, hogy adott töltőn fizetett összegért mennyi benzint tudunk venni, és azzal mennyit tudunk közlekedni.

Nagyon-nagyon tanulságos.

Ha azt veszem alapul, hogy egyre több helyen szűnik meg az ingyenes vagy nagyon kedvezményes parkolás is, akkor lassan azért oda juthatunk, hogy nem biztos, hogy a körülmények segítenek ennek a közlekedési módnak a további terjedésében.

Mint potenciális vásárló, érdeklődve várom a fejleményeket, mert mindenképp figyelemfelkeltő időszak következik ebben a szegmensben is.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

JOGSZABÁLYOK, MÓDSZER - KÖVETKEZMÉNY NÉLKÜL

Szépen lassan tisztul a kép a villamos biztonsági felülvizsgálatok körül. Tudjátok (korábban írtam is róla, lehet, hogy olvastátok és rémlik is valami) ez az a jogszabály, ami kötelező, de mégsem az.

A VBF-et az energetikai tanúsítványhoz tudnám hasonlítani. Ez utóbbi képet ad az eladósorba kerülő ingatlan energia fogyasztásáról. Tájékoztatást ad a fűtési és melegvíz rendszerről, illetve energetikai korszerűsítésekről is véleményt alkot. Ingatlan eladásakor kötelező, és a vevő számára a döntésben nagyon hasznos információ (a várható rezsiköltségek következtethetők belőle).

Hasonló szerepe lenne a VBF-nek is, csak az ingatlan áramellátása és annak állapota miatt. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt, hogy az elektromos áram egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben..

Mindezek azt vetítették előre, hogy jó lenne, ha lenne egy elektromos hálózatot ellenőrző és annak hibáit, hiányosságait és javítási lehetőségeit leíró dokumentum. A villamos biztonsági felülvizsgálati jegyzőkönyv ezt az űrt töltheti be a jövőben.

Érdeke lenne mindenkinek, hiszen nem árulnánk ebből a szempontból sem zsákbamacskát. Sajnos jelen pillanatban a jogalkotók nem tették azt kötelezővé, hogy ez a dokumentum a szerződés részét képezze – mint az energetikai tanúsítvány, ezért akár adásvétel, akár bérbeadás esetén nem vizsgálja senki sem, hogy át lett-e adva a jegyzőkönyv, vagy egyáltalán el lett-e végezve a felülvizsgálat.

És ha ez még nem lenne elég, létezik egy legális kiskapu is. Ha a fogyasztásmérőnél a szolgáltatói áramkorlátozó (kismegszakító) értéke maximum 32A és a lakásban van maximum 30mA-es áramvédő kapcsoló (közkedvelt nevén FI-relé), akkor a felülvizsgálat elhagyható.

Értitek… elhagyható.

Mondjuk a magam részéről az elmúlt időszakban nem sok olyan panellakást láttam, ahol a fenti feltétel második tétele teljesült volna. Az már csak hab a tortán, hogy ki és hogyan ellenőrzi az áramvédő kapcsoló megfelelő bekötését és működését…

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

A GÁZERŐMŰ AZ ÚJ AKKUMULÁTOR? - NAPELEMISTA KALANDOK

Olyan rég volt bármi hír erről (meg hát én magam meg is untam a nagy felhajtást és talán mindenki (is)), úgyhogy egy minap megjelent cikket idézve felelevenítjük kicsit az ügyet.

Lehet, hogy elmozdulunk a holtpontról?

Alapvető igazság, hogy adott területen az ellátásbiztonság (értsd: legyen villany) nagyon fontos. Ez egy “kényes” egyensúlyi helyzet, mert az energia tárolásának hiányában amennyi energiára szükségünk van egy adott területen, annyit kell termelnünk. Vagy megfordítva, amennyit termelünk, annyival tudunk gazdálkodni.

A megújulók - ebből is főleg a napelemre kihegyezve - nem garantálják az egyensúly fenntarthatóságát. Nincs is ezzel semmi baj, ha számolunk vele és kiegészítjük a megfelelő kapacitásokkal, amik a termelés csökkenését (értsd: pl. nem süt a nap) kompenzálni tudják. Ez több minden lehet. A pénztárca méretétől, a földrajzi elhelyezkedéstől és a politikai akarattól függően léteznek különböző megoldások.

A minapi Paks II. csúszás bejelentés kapcsán nyilatkozott az energiaügyi miniszter és a szépen megírt okos nyilatkozat közben ezt-azt már el is mondott nekünk. Pontosan idézem, mert PC-nek kell lenni, meg egyébként is.

“Alapvetően földgáz tüzelésű erőműveket lehet még telepíteni viszonylag gyorsan, amelyek még nagyon rugalmasak, könnyen ki- és be lehet őket kapcsolni, amikor szükség van rájuk. Ezeknek a kibocsátása amúgy viszonylag kevésnek mondható és értelemszerűen itt mindig törekszünk majd arra, hogy a lehető legmodernebb technológiát alkalmazzuk.”

Hogy ez most mit is jelent pontosan, azt egyelőre nem lehet tudni. Talán elmozdulást jelent a jelenlegi állapotokhoz képest, talán csak egy csont, amin éppen rágódni tudunk.

Meglátjuk…

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

DILEMMA: JÉGKORONG VILÁGBAJNOKSÁG

Egyik kedvenc sportágam a jégkorong. Valamikor az ezredforduló táján találtam rá az élvonal meccseire, úgy emlékszem pont egy világbajnokság alkalmával. Mint kiderült, itthon is van, még válogatott csapat is, de akkor ez még egy szűk réteg kuriózumnak számító sportja volt.

Elkezdtem követni az eseményeket, elsősorban a válogatott meccsek és a válogatotthoz kapcsolódó játékosok külföldi pályafutása volt érdekes számomra, ezért ezt követtem. A nemzetközi mezőny nagyon jó meccseket játszott, és komoly presztízse volt egy-egy világbajnokságnak is.

A meccsrejárás az egyik hazai rendezésű alacsonyabb osztályú világbajnokság alkalmával kezdődött el nálam, mert meg kellett állapítanunk, hogy élőben az a kis korong nagyon-nagyon jól látható. És sokkal nagyobb élmény - már csak a szurkolás miatt is - az egész felhajtás ott a helyszínen.

Így jutottunk el oda, hogy a most már a nagyobb gyerekekkel is szívesen járunk, ők is rettenetesen élvezik. És nem csak a meccseket, hanem a hozzá kapcsolható csavargást. Tavaly Ljubljanában feljutottunk az elitbe, és így idén a legmagasabb szintű vb-n játszhatunk Finnországban. És bizony komoly dilemmában vagyunk.

Őszintén kiírom itt most magamból.

Az utazás nem olyan veszélyes, repülővel Helsinki nincs messze, onnan pedig a tényleges helyszín vonattal másfél óra alatt elérhető. A meccsjegyek sem vészesek, az eltöltött időtől függően 1 vagy 2 meccs férhet bele (egész napos program). Szerencsénkre a magyar meccseket olcsóra szabták, egy finn-svéd rangadó 14-szer (tényleg!) annyiba kerül.

A legnagyobb problémám, hogy Tampere (Finnország) iszonyúan drága város. Olyan szállás árak vannak arra a pár napra is, hogy csak lestem. Mondjuk azt gondolom, hogy a világbajnokságra - a jóval tehetősebb országból - érkező szurkolók miatt az árakat amúgy is megemelték már előre. És hogy teltház lesz mindenhol, az szinte biztos.

(Bár pont e percben gondoltam ezt: mi van ha nem ott, hanem Helsinkiben vagy egy közeli városban szállunk meg, ami viszonylag könnyen elérhető mondjuk vonattal? Meg kell nézni.)

Be kell vallanom, hogy nagyon nehéz döntést kell meghoznunk 3-4 héten belül: menjünk vagy ne menjünk.

Mert ha már megígéred itthon a gyerekeknek, akkor nincs visszaút, menni kell…

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

A TIPIZÁLT MÉRŐSZEKRÉNY ESETE TÓTH MARIVAL

Van ez a teljesítménybővítés dolog. De ha még pontosabb akarok lenni, akkor van a H tarifás mérés dolog. Tudjátok, ami most nagyon gazdaságos lesz, mert olcsó az áram, és azzal olcsóbb lesz fűteni, mint a gázzal.

Persze, mint mindennek, ennek is megvan az előnye-hátránya, de a fontos, hogy telepítés előtt tervezni - számolni - tervezni - számolni kell. Aki ezt nem teszi, érheti kellemetlen meglepetés. (Bár azt mondják, amiről nem tudsz, az nem fáj. Így ha nem számolsz utána, nem is tudod, hogy megéri-e. Ez is egy nézőpont.)

Szóval az emelkedő energiaárak okán, aki megteheti, alternatív megoldásokban gondolkodik. A napelemet egyelőre elkaszálták ugye, ezért a fogyasztás csökkentésére szinte csak a H tarifás mérés igénylése marad (lehet nem véletlen). Emiatt aztán tavaly nyár végétől az elmúlt év végéig boldog-boldogtalan H tarifát szeretett volna.

Tényleg.

Több feltételnek is meg kell felelnie annak, aki ezt a megoldást szeretné, de az egyik legfontosabb hozzávalója a történetnek, hogy a szolgáltató által kért feltételeknek (és szabványoknak) kell megfelelnünk. Ennek alapeleme, hogy a - népies nevén - villanyórákat (egyet a nappali mérésnek, egyet a H tarifás mérésnek) úgynevezett tipizált mérőszekrényekbe kell elhelyezni.

Ez egy - típustól függően - 3-4 különböző méretű műanyag dobozból álló szekrény összeállítás (kicsit olyan, mint az IKEA), ami kb. 60 cm széles és nagyjából 90-120 cm magas. Szóval szép nagy, helyet is kell neki találni a házak falán, kerítésen, ami valószínűleg még több átalakítást hoz majd magával.

De mit ad Isten, teljesen véletlenül nem is olyan régen változtatták meg ezeket a szekrényeket. És valahogy úgy volt ez, hogy egy adott időponttól a régieket már nem lehetett használni. Az újak meg nemcsak drágák lettek, hanem nem is volt belőlük. Hogy, hogy nem, a feketepiacon meg aranyárban, de lehetett azért szerezni.

Tulajdonképpen - nem megbántva a gyártókat - ez egy “vacak” műanyag szekrény, ami nem lángol, hanem olvad, ha olyan gondja támad. És hogy mi kerül ezen ennyibe? Ezen sokszor gondolkodtam én is, de valójában magyarázható az alapanyagok árának emelkedésével, a piaci monopólium kialakulásával és a hiány (mesterséges?) megteremtésével.

Ha megvizsgáljuk a napelemek okozta hálózat terhelésre hivatkozást, azt kell látnunk, hogy a H tarifás gépek “ráakasztása” szintén okozhatna hasonló problémát. Ha elfogadjuk ezt az érvet, akkor látnunk kell, hogy a több gép szintén gondot okoz a többlet teljesítménnyel, így logikailag ezt is korlátozni kellett volna.

Viszont olyan szintre csökkentek a kivitelezések az alapanyag hiány okán, hogy tiltani sem kellett a sok megrendelést. Ha esetleg a szolgáltató ügyfélszolgálata már fel is dolgozta a kérvényt (bár volt, ahol ideiglenesen felfüggesztették az igénylések beadásának lehetőségét), akkor sem haladt a kivitelezés, mert nem volt mivel.

S hogy ez csak egy konteó részemről?

Lehet hogy az. És az is lehet, hogy nem az.

De abból, hogy mit hoz ez az év, sok minden kiderül majd.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

MUFFIN REGGELI AZ ÚJ PÁRIZSIS SZENDVICS

Ha esetleg szoktál korán a pékségbe vagy a sarki kisboltba, esetleg nagyboltba járni, akkor biztosan találkoztál a “munkások” hadával. Ez általában nagyobb építkezések közvetlen környezetében, vagy a város szélén található nagyobb áruházak környékére jellemző.

Gyakran megesik, hogy a kora reggel engem is bent talál egy-egy ilyen helyen a többi jó munkásemberrel egyetemben. Ilyenkor jól megnézem, hogy ki mit vesz magának. Néha bizony különcnek is érzem magam, amikor kiteszem a szalagra a vizet és gyümölcsöt.

Mert rajtam kívül kivétel nélkül mindenki vesz magának egy nagy üveg üdítőt. Ki drágábbat, ki olcsóbbat. Mindenki vesz magának valamilyen előre csomagolt felvágottat kenyérrel vagy egyéb péksütivel. És mindenki vesz magának 1-2-3 energiaitalt.

Ez utóbbi sosem hiányzik!

Emlékszem egyébként, amikor még apuval jártunk dolgozni, sokat mesélt erről. És ez a szokás, hogy vesz zsömlét meg párizsit hozzá, nála is megmaradt. Visszagondolva egyszerű volt enni és ez minden boltban kapható volt. Még a sarki panel miniben is.

A pékségek, a töltött kiflik és egyéb nyalánkságok megjelenésével ez javarészt megszűnt, de nem tűnt el teljesen. Bár be kell vallanom, hogy egy ideje már nem járok boltba hajnalonta, hozok mindent itthonról.

Legutóbb például Kati csodálatos sütőtökös-kávés muffinját reggeliztem.

A kellemesen meleg panellakás ablakából nézem, hogyan tépi a viharos hideg szél a fákat, miközben az édesen ébresztő muffint majszolom…

Kettő az egyben: kávé és reggeli, nálunk ez az új divat.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

PRÓBAPROJEKT: DZSUNGEL REGGELI

Ami biztos egy kihívásokban és sikerekben gazdag életet élő villanyszerelő vállalkozó számára, hogy minden egyes időpillanata szépen be van osztva. Szerencsére ebben jut hely a családra is, és életem párja révén segítségem is bőven akad.

Gyanítom sokan szenvedünk ettől, és mivel nekünk is csak 24 órából áll egy nap, nagyon nehéz megtalálni az új elfoglaltságok helyét.

Például esetemben egy időben minden egyes reggel készítettem egy pici beszámolót a reggeleimről. Egy-egy fotó a paneldzsungelről, a panel ABC-ről, a munkába igyekvő emberekről, a villamos érkezéséről, stb.

A környékünkről számomra természetes a korai bejárás a város különböző pontjaira. A korai indulás korai érkezést is jelent. A “szabadidő”, ami reggelente a zajosabb kezdésig a rendelkezésemre áll, pótolhatatlan a számomra.

Egy időben ebben a hajnali/reggeli 1-1,5 órában készítettem a TikTok videókat is, írtam meg néhány szösszenetet előre, és töltöttem fel ezeket a megjelenési felületeinkre.

De sajnos rá kellett jönnöm, hogy ez a tevékenység annyira elviszi a fókuszt a tényleges munkáról és feladatokról, hogy nagyon nehéz utána visszazökkennem a “valóságba”.

Azt tapasztaltam, ha így kezdődik a reggel és a napi feladatok tervezése csak ezt a tevékenységet követi, akkor belecsúszunk a tényleges munkaidőbe, ami ugye önmagában nem lenne baj, mert hát ez a lényegi munkára szánt idő. De valahogy nem sikerült jól az egész nap emiatt.

Volt benne egy erős kapkodás-érzés.

Így hát visszaálltam a megérkezés-tervezés-ráhangolódás folyamatára. Emiatt a reggeli bejelentkezések elmaradoztak, a videók sajnos nem nagyon készültek, és a szupercsillagharcos villanypéteresdi vesztett a varázsából. Sokat gondolkodtunk a megoldáson, hogy hová lehetne “besúvasztani” ezt a foglalatosságot.

Egyetlen időintervallumot találtunk a napomban, mégpedig a hajnali bekocsikázást a városba. Így hát kísérletileg kipróbáljuk, hogy mi történik és hogyan mutat, ha kihasználjuk ezt az időszakot is.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

PADLÓFŰTÉS A PANELBA

Ha már hétfő, indítsuk izgalmasan a hetet. Ingatlanpiaci körképünk következik.

Bár csökken az áruk, az elemzők szerint a piaci kínálat növekszik, míg a kereslet csökken. Ez vélhetően további árcsökkenéshez vezet majd, de ez azonnal ki fog derülni, ahogy haladunk előre az időben.

Mégis - úgy tűnik - az egyik legjobb értéktartó a panel. Több minden lehet az előnye manapság, amik között az első helyen szerepel a kiszámítható rezsiköltség és az ellátásbiztonság relatív magas foka.

Azt gondolom, hogy a távfűtés a különböző energiahordozók áremelkedésének dacára is egy stabil pont lehet, hiszen, ha a fűtés biztosítására az egyik mód befuccsol, vagy van pót megoldás, vagy ki kell hogy találjanak valamit. Mert nem maradhat annyi ember meleg nélkül. És bár most enyhe a tél is, de sosem lehet tudni.

Kedves kollégám mesélte (aki maga is panellakásban lakik), hogy az egyik ismerősük járt náluk, és nagyon dicsérte a padlófűtést. Sokáig azt hitte viccel, de ő tényleg komolyan gondolta. Ez akkor derült ki, amikor elkezdte kérdezgetni, hogy hogyan vezérli, stb. Végül aztán csak kiderült, hogy az alsó szomszéd fűti őket…

De vajon kivitelezhető-e a padlófűtés? Belmagasság vesztés nélkül?

Az tény, hogy vannak az úgynevezett magaspadlós lakások. Ezek esetében a szobáknak és a folyosóknak párnafákra “ültetett” hajópadló borítása van. Ez az, ami egy idő után hihetetlen módon tud nyikorogni. (Szerintem sokan ismerik ezt az élményt.)

A padló felszedése után, 5-6-7 centiméternyi “mélység keletkezik”, amibe elméletileg bele lehet tenni a padlófűtés csöveit, amiket viszonylag könnyen le is lehetne kötni a radiátorokról.

Bizonyosan van oka, amiért még senkit nem láttam ezt megvalósítani. Vagy semmi szükség rá és úri huncutság, vagy technikailag nem valósítható meg.

Mondjuk tényleg minek is, ha a szomszédod alulról fűt bennünket?

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

TESLA UTÁN HÚZOTT GENERÁTOR

Egyik nagy félelmemet osztom meg most veletek. Mint villanyszerelő igen, nagyon vágyom egy villanyautóra. (Igen, igazából szétszedném, mint gyerekkoromban az elektromos kütyüket.)

De több oka is van annak, ami miatt nincsen még, és ebből az egyik nagyon nyomós érv a félelem. A félelem attól, hogy egyszer csak ott marad velem valahol. Vagyis inkább az, hogy nagyon időre kéne menni, de egyszerűen nem találsz úgy töltőt, nem tudod olyan gyorsan feltölteni, stb.

Úgy képzelem, hogy egy ilyen autó mellett állandó szorongásnak lennék kitéve, és mohón keresném a megoldást ennek leküzdésére. Folyamatosan figyelném az újdonságokat, különböző praktikákat vetnék be, és biztosan sok-sok figyelmem elmenne erre.

Rövid távon valószínűleg nem okozna gondot a dolog. A hosszútávra utazást mondjuk úgy lehet megoldani, ha megfelelően megtervezzük az útvonalat úgy, hogy mindenhol állandóan töltők legyenek. Ez azonban nem mindig garantálja a megoldást, mivel előfordulhat, hogy a töltő elromlott, esetleg nem tud csatlakozni az autóhoz, vagy egyszerűen sokáig kell sorban állni.

Azt látom, hogy a probléma megoldásához más ötletekre is szükség van. Komoly cégek törekednek ennek elérésére és milliárdokat költenek új technológiák kutatására, tesztelésére és meglévő elektromos rendszerek hatékonyságának növelésére (gondolok itt elsősorban az akkukkal kapcsolatos fejlesztésekre).

Azonban most még mindig vannak olyanok, akiknek saját verziójuk van, és így szabadulnak meg a “Tudok-e tölteni?” okozta stresszről. Mint ez a Tesla tulajdonos, aki a képen látható módon rögtönzött áramfejlesztőt szerelt a jármű hátuljára.

Hogy szabályossága mellett mennyire hatékony? Arra azért kíváncsi lennék, viszont egy autót így elcsúfítani, hát… úgy tűnik igaz a mondás: "a szükség nagy úr".

Fotó forrása: facebook

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

EMELKEDIK AZ ELEKTROMOS AUTÓZÁS ÁRA

Hellyel-közzel követem az elektromos autók sorsát és piacát is. Egyelőre nem találom gazdaságosnak az elektromos autóra váltást, de vélhetően nincs messze az idő, hogy meglépjem én is. A világ alakulásának függvényében valószínű a következő verdánk már az lesz.

Nem foglalkozom vele, ezért nem is vagyok uptodate (naprakész) a történésekben. Nagyjából látom a legújabb híreket, követem a - szerintem legnagyobb - ilyen jellegű magyar hírportált is. Szeretem az újításokat vagy az erről szóló híreket, de azért a fizikai alapokat ismerő szakemberként bizonyos dolgokat kétségekkel fogadok.

Viszont le a kalappal előttük. Sokszor - bár szerintem néha túl egyoldalúan ugyan - elemzéseket tesznek közzé, utána járnak a híreknek és pletykáknak, hogy tényleg megsüvegelendő az a munka, amit beletesznek egy-egy ilyen írásba.

Most legutóbb az elektromos autók töltésének áremelkedését vették górcső alá. Az alapja az volt, hogy több szolgáltató is bejelentette, emelkednek a töltőállomásokon a töltés egységéért elkért összegek. Ez az emelkedés nem egységes ugyan, de valahol várható volt. Sajnos nincs ingyen ebéd, és profitot termelni akaró cégek esetén lehetetlen nem reagálni a nemzetközi változásokra.

Érdemes rákeresni, átfutni a táblázatokat és elemzéseket. Nagyon-nagyon tanulságos.

Ha azt veszem alapul, hogy egyre több helyen szűnik meg az ingyenes vagy nagyon kedvezményes parkolás is, akkor lassan azért oda juthatunk, hogy nem biztos, hogy a körülmények segítenek ennek a közlekedési módnak további exponenciális terjedésében.

Mint potenciális vásárló, érdeklődve várom a fejleményeket, mindenképp figyelemfelkeltő időszak következik ebben a szegmensben is.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

MI AZ A ZÜMMER?

Emlékeztek még a tetriszre? Vagy a kis kézbe vehető videojátékok első generációjára a kvarcjátékokra? Igazi retro érzésű nosztalgia hetet tartok most.

Volt vagy 10 féle nekem is.

Hogy imádtam szétszedni, mikor elemet kellett benne cserélni. Úgy emlékszem az elem marha drága volt bele, ezért egyszer kivezettem belőle két szál vékony vezetéket. Konkrétan emlékszem, hogy feketét és pirosat. Zsebtelepről ment ezután? Na erre már nem emlékszem.

Ilyenkor, a szétszedésnél, mindig nézegettem, hogy mi szól belőle. És ez a gyerekkori emlék segített nemrég egy egyszerűnek tűnő, de annál bonyolultabb feladat megoldásában. Ugyanis a kaputelefonba kellett olyan kütyüt beletennem, ami belefér, és elég erős hangja is van ahhoz, hogy csengetéskor hallható legyen.

Némi keresés után akadtam rá a “kvarcjáték hangja” keresési vonalon először az úgynevezett piezo hangkeltők, majd piezo hangszórók vonalhoz. Ezen a nyomon haladva aztán már könnyű dolgom volt, és egyenes az út a zümmerekig. (Angolul főleg buzzer vagy beeper néven futnak, úgy találtam, hogy egy cuki magyar fordítás ez a zümmer.)

És ennek nyomán máris megvolt a megoldás, ami tökéletesen működött. De ha már így adódott, utána olvasgattam gyerekkorom kvarcjátékainak.

Nem emlékszem anno, hogy mibe is került egy-egy ilyen játék, de hogy manapság micsoda árakon lehet hozzájuk jutni és micsoda piaca van, az döbbenet.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

ELEKTROMOS POKEMONT KÉSZÍTÜNK

Gyermekeim iskolájában létezik egy úgynevezett trimeszteri projekt. Ez azt jelenti, hogy egy adott időszakban a gyerkőcnek el kell készítenie egy általa kitalált témakörben egy “bemutatót”.

Ez a téma lehet szinte bármi, amiről lehet írni, olvasni és készíteni bármit. Az a lényeg, hogy adott témán belül elkészüljön egy olyan “mini kiállítás”, amit a szülők majd megtekinthetnek. Szuper alkotásokat láthattunk, látszik a gyerekek egyedisége és a kreativitás óriási ereje.

Testvéremnél most nagyot megy a nintendós Pokémon játék (van némi retro beütése), ami hatással volt/van a fiamra is. Ezért a mostani projekt alkalmával természetesen a Pokémonok bemutatása lett a cél. S hogy azért némileg tematizáljuk is a történetet (merthogy elképesztő mennyiségű Pokémon van), kimondottan az elektromos típusúakra fókuszálunk.

Legismertebb közülük Pikachu (ezért is esett erre a választásunk), akit szinte mindenki ismer.

Érdekes lesz látni, hogy mi sikeredik belőle, mert én magam is kíváncsi vagyok arra, hogy milyen elektromos pokémonok vannak.

Annak idején gondoltam ám rá, hogy milyen jópofa lenne, ha Pikachu lenne a kabalaállata a villanyszerelő csapatnak.

Aztán jött olyan ötlet is, hogy akkor minden csapat kap egy elektromos pokémon nevet. Minden csapat autója egy-egy pokélabda mintájú verda lesz. És a “melósok” pedig a nevüknek megfelelő pokémon mintázatú munkaruhát viselnének (pl. Pikacuék full sárgát).

Nagyon keményen nézett volna ki…

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

DRAGON BALL!

Szerintem sokan emlékeztek még a Dragon Ball mesére. Annak idején délutánonként vetítették, nagyjából pont úgy ért haza az ember fia az iskolából. Aztán betiltották, majd átkerült egy késő esti időpontba. Még hellyel-közzel azt is néztem, de már egy idő után az alvás fontosabb volt.

Nem tudom mit szerettem benne, igazán nem. Mai szemmel nézve kissé vontatott is, bár lehet ez csak a felgyorsult világ hibája.

Valamikor pár évvel ezelőtt kaptam egy sugallatot, hogy az akkori céges pólóra a minta legyen a szuper csillagharcos. Mert ugye van a sima villanyszerelő, meg a panel villanyszerelő.

(Korábban már volt egy fura sztorim is ezzel kapcsolatban egy III. kerületi panellakás felmérése közben. Itt a sztori linkje: https://www.facebook.com/photo?fbid=10154589609522010&set=a.434249397009 )

Nemrég egy barátom felhívta a figyelmemet a 2009-es Dragon Ball filmre. És nem mellesleg megjegyezte, hogy egy ilyen harcos feelinget lehetne adni a karakteremnek, ami egy keményebb vasbetonból készült panel lakásokkal foglalkozó villanyszerelőtől amúgy sem esik távol (kell hozzá azért szuperképesség na).

Mivel pontos címet nem tudtam a filmhez, így elkezdtünk keresgélni a fiammal.

Megnéztünk pár rövid videót Son Gokuról, ha már ott voltunk. Az egyik ilyen harc közben Matyi rám nézett, majd visszanézett a mesére, majd megint rám: “Apa, te innen vetted a frizurádat?”

Mit mondhattam volna mást: Igen.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

MIÉRT FÉLTEK SZENT ELMO TÜZÉTŐL?

Azt hiszem le lehet írni, hogy milyen mesét is olvasunk esténként a gyerekekkel. Ez egy tengeren hajózó egérről és kalandjairól szól. Most nem igazán emlékszem rá pontosan, hogy ebben olvastam-e korábban Szent Elmo tüzéről, de talán nem is lényeges.

Az emlékeimben az szerepel, hogy azért féltek tőle, mert előre jelezte a vihart. És ez vagy a késő középkori időkben, vagy a mesékben a vitorlás hajók esetén mindig komoly kockázatot jelentett. Aztán persze lehet nem, és én emlékszem rosszul (mert rövid kutatás után nem találtam erről leírást).

Szóval most úgy találkoztam Szent Elmo tüzével, hogy az egyik webkamera Győrújbarát határában rögzített egy ilyen eseményt Karácsony előtt egy ködös délutánon. A kamerába belelóg egy hagyományos antenna, és ennek a csúcsán volt megfigyelhető a történés.

Szent Elmo tüze meteorologiai jelenség, a koronakisülés egy fajtája. Különösen magas, hosszú, hegyes végű tárgyak esetén figyelhetjük meg (árbócok, villámhárítók csúcsán, repülőgép szárnyvégein).

“A koronakisülés során a közvetlen környezetben lévő gáz ionizálódik, elektromosan vezetővé válik, úgynevezett „hideg plazma” jön létre; a távolabbi gáz eredeti állapotában marad. Jellemző kísérőjelenség a halvány, derengő (a földi légkörben a polaritástól függő kékesfehér vagy pirosas színű, a leggyakrabban csak sötétben látható) fény és a sziszegő, halkan sercegő hang.”

Ha nyitott szemmel járunk a világban, nagyon sok elektromossággal kapcsolatos érdekes jelenséget figyelhetünk meg. Ezekről, a tudomány haladásával, egyre nagyobb és egyre komplexebb tudással rendelkezünk. Ilyenkor mindig rájövök, hogy szeretem a fizikát.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

ADDIG NINCS BAJ, AMÍG NINCS BAJ

Egykori oktatóm kedvenc mondása volt. Ezzel szerette volna bennünk nyomatékosítani, hogy ha már csinálunk valamit, azt csináljuk jól és biztonságosan. Hiszen, ameddig nincs baj, addig nincs baj.

És belegondolva, az élet szinte minden területére alkalmazható ez a mondás. De ha szűken veszem a villanyszerelés témakörében, akkor a helyzet akár súlyosnak is nevezhető. Hiszen az áramot nem látod, csak annyit érzékelsz belőle, hogy “ég” a villany, működik a gép.

De hogy az áram hogyan és mi módon jut el oda, és adott helyen milyen dolgok történhetnek (vagy történnek is akár), arról nem rendelkezünk kellő információval. Mert ténylegesen nem látjuk. Nem látjuk, hogy azok az elektromos hálózati elemek jól illeszkednek-e, minden része rendeltetésszerűen működik-e, stb.

Felhasználóként általában csak akkor vesszük észre a problémát, ha már komolyabb baj van. Ezért kell tudatosabban felkészülni. Gondolni rá, tudni róla, hogy az ott van a falban, és hogy bizony foglalkoznunk kell vele. Például évente egy rövid ellenőrzéssel / átvizsgáltatással megállapítani, hogy minden rendben van-e.

Nekünk villanyszerelőknek pedig az a dolgunk, hogy úgy rakjuk össze a hálózatot, hogy azzal ne legyen semmi probléma. Ehhez folyamatosan képben kell lennünk a legújabb előírásokkal, eszközökkel, gépekkel, hiba lehetőségekkel. Tanulnunk kell, nincs mese.

Most, hogy minden szinten az elektromos áram felhasználása felé toljuk el a társadalmat, különös jelentősége van a fokozott figyelemnek.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

EGY LEHETSÉGES FORGATÓKÖNYV

Be kell vallanom, imádom az összeesküvés elméleteket. Nem tudom, hogy ez hogyan alakult ki nálam, lehet én magam is sokat gyártottam belőlük egy adott életszakaszban. Ahogy a South Park egyik epizódjában mondják: “Mindennek megvan a maga helye és ideje: és ez az egyetem.”

Na de amikor tudományos tényekkel, eseményekkel és ehhez kapcsolódó megalapozott állításokkal találkozom, akkor meg csak pislogok: “Mi van?”. Ez a hét egy összefüggő egészet alkot, egyik írás következik a másikból, mert egy olyan témát találtam, ami érdekes is, de nagyon szerteágazó.

Ha bekövetkezik egy nagyobb napkitörés (egy 5 fokozatú skálán 5-ös fokozat - tudományosan ez az úgynevezett X), akkor annak lehetséges következménye egy olyan mágneses vihar, ami komoly hatással lenne a Föld elektromos hálózatára. (Beleértve mindent, ami árammal működik, vagy köze van hozzá.)

Egy lehetséges forgatókönyv szerint egy X fokozatú napkitörést követő 12. órában, amikor megérkezik a Napból származó lökéshullám, akkor:

“A még működő elektromos hálózat 90%-a néhány másodperc alatt túlhevül, leolvad, felrobban vagy megsemmisül. Az atomreaktorokat már korábban leállították, ezért ilyen jellegű katasztrófától nem kell tartani; a csapás viszont tönkreteszi a hőerőművek, szélenergia-betápláló hálózatok nagy részét is.”

“A fejlett világ lakosságának, városainak nagy része áram és kommunikációs lehetőségek nélkül marad…A gáz- és olajvezetékek túlhevülnek és az óvintézkedések ellenére még így is ezrével következnek be kisebb-nagyobb robbanások… a tüzek által megvilágított, amúgy koromsötét utcákon hordákban gyülekeznek a fosztogatásra kellőképpen felkészült bandák … A rend helyreállítása érdekében bevetik a hadsereget…”

“Hajnalra a hadsereg visszaveszi az ellenőrzést a legnagyobb városok felett, vidéken folytatódnak a zavargások. New York, Los Angeles, London, Párizs és a többi metropolisz kísérteties látványt nyújt. A távolból robbanások, néha elfojtott kiabálások hallatszanak, de az utcákon már semmi sem mozdul. Füst lebeg mindenhol.”

A kiragadott részletek akár egy filmből is származhattak volna. Belegondolva nagyon komoly következményekkel járhat, ha ez bekövetkezik.

Hogy a közvetlen környezetemben ez mit okozna, azon sokat gondolkodtam.

De alig tudom elképzelni…

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés 

A CARRINGTON-ESEMÉNY - BÁRMIKOR MEGTÖRTÉNHET?

A tegnapi - MI LENNE, HA MEGSZŰNNE A VILLANY? - íráshoz kapcsolódóan írok most erről. Mi is volt a Carrington-esemény? És mi a jelentősége mai szemmel?

Sokáig az úgynevezett Carrington-eseményt tartották a valaha volt, feljegyzésekkel alátámasztott legnagyobb geomágneses viharnak. Az 1859. szeptember 1-jén bekövetkező napkitörést Richard Christopher Carrington csillagászról nevezték el, mivel ő volt az egyik megfigyelője az eseménynek.

A kitörés hatása körülbelül 18 óra múlva, estére érte el a Földet, ekkor a bolygó magnetoszféráján is áthatoló töltött részecskék, melyek a Napból szabadultak el és a szokásos napkitöréseknél sokkal gyorsabban érték el a földfelszínt, sosem látott, különös jelenségeket eredményeztek.

Olyan erős északi fény lépett fel, hogy azt még Kolumbia egyenlítői vidékén is észlelték és éjjel még a szabad ég alatt is kényelmesen lehetett olvasni. A távíró gépek megvadultak, néhányat a gépek kezelői közül áramütés ért. Miután kikapcsolták a készülékeket, azok áram nélkül is működtek tovább.

Ha egy ilyen nagyságrendű geomágneses vihar a napjainkban bekövetkezne, széles körű elektromos üzemzavarokat, áramkimaradásokat és az elektromos hálózat hosszan tartó kiesése miatti károkat okozna. A napkitörés észlelése után lenne időnk felkészülni.

Szerencsére az “erőltetett” elektromos fejlesztés mellett megkezdték az esetleges kockázatok elemzését, szimulációk létrehozását, és különböző védelmek kialakítását. Bár ezek (is) még csak gyerekcipőben járnak, de léteznek.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

MI LENNE, HA MEGSZŰNNE A VILLANY?

- Mi lenne Péter? Mégis? Most mit parázol? Nem lenne munkánk. Aztán? Kimegyünk külföldre és kész. - mondta egy kedves volt kollégám, aki a maga egyszerűségével megoldotta ezt a problémát.

Ilyenkor néztem bután, és nem nagyon értettem mit nem értett, de utólag megértettem, hogy ő mit értett. Érted. Nincs is jobb, mint a múlt vicces jeleneteinek a felelevenítése. Ha erre gondolok, ez mindig mosolyt csal az arcomra. De ha a kérdés valóságára ránézünk, akkor valóban nevethetnékünk támad?

És ha egy pillanatra tényleg eljátszunk a gondolattal, hogy mi lenne akkor, ha az elektromosság egyik pillanatról a másikra megszűnne létezni körülöttünk. Nem fokozatosan, vagy “visszafejlődve” (csökkentve a felhasznált mennyiséget), hanem egyszer csak ránk kapcsolják a villanyt.

Ugye mi minden menne tönkre? Vagy hát nem is tönkre menne, hanem egyszerűen csak leállna. Kommunikáció, közlekedés, stb., stb… Vajon létezik-e erre vészforgatókönyv? Vagy egyes szolgáltatók és szolgáltatások képesek a saját berkeiken belül reagálni egy adott ideig, és megoldani a krízishelyzetet?

Nagyon-nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mit reagálna az emberiség. Egyáltalán fel tudunk készülni egy ilyen eseményre? A mai - és gyakorlatilag egyre inkább - elektromos kultúránkban egy ilyen szituációra milyen válaszok adhatók? Mindenünk elektromos. Egy darabig bizonyosan jók lennénk a beépített energiatároló kapacitások okán, de azután?

Azt hiszem abban a pillanatban a legkisebb gondunk, hogy nem lesz munkánk…

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés

ITT AZ ÚJ SLÁGER: VIDÉKRŐL PANELBA

Bizonyos bejelentések a két ünnep közé halasztódtak (a felújítási támogatások további sorsáról még nincs érdemi döntés, csak szóbeszéd), emiatt ezzel kapcsolatban biztosat most még nem tudunk. De ez – bár nagyon nem – mindenképpen befolyásolja majd a döntéshozatalt.

UPDATE:

Plusz hír a héten, hogy a falusi CSOK, 5% ÁFA és babaváró hitel meghosszabbítva, az otthon felújítási támogatás a jelenlegi formában nem fut tovább.

Volt már régebben ehhez hasonló folyamat, bár az okok teljesen mások voltak. A legutóbbi válság után és a devizahitel mizéria idején, a “nagy kiáramlást” követően kb. a 2011-2013-as években ugrásszerűen nőtt meg a panellakásokba visszaköltözők aránya.

Napjainkban egyre több hír érkezik arról, hogy ismert embereknek sem ciki visszaköltözni a városba, és azon belül is a panelbe. (Így járt pl. a Barátok közt sorozat ikonikus Vili bácsija is a családjával). Olyan időszakot élünk, hogy meg kell hoznunk bizonyos döntéseket, amik lehet, hogy nem könnyűek, de a megélhetésünk okán nagyon is fontosak.

Ezt a tendenciát támasztják alá az ingatlanpiaci szereplők (elsősorban az ingatlanirodáktapasztalatai és elemzései.

Amíg a koronavírus-járvány idején a természetközelibb életforma, az agglomeráció és a külváros került előtérbe, addig a rezsi szabályok változása, valamint a megugró infláció fordított a folyamatokon.

Abban, hogy a panelek ismét keresettebbek lettek, elsősorban alacsony fenntartási költségük játszik szerepet. Olyannyira, hogy az ingatlanközvetítő hálózat értékesítési adatai alapján a panellakások esetében tovább gyorsult a piac.

És hogy ez a dolog mennyire fog még erősödni vagy stagnálni, abban nagy szerepe lesz a különböző támogatási formáknak. Hogy ez hogyan hat majd az építőiparra, és benne a panel villanyszerelés, azt majd meglátjuk.

Egy biztos: mindenképp izgalmas időszaknak nézünk elébe a következő évben is!

#panel #panelvillanyszerelés #villanypéter #villanyszerelés

KI KORÁN KEL, ARANYAT LEL?

Fú de utáltam ezt a mondást! Kisiskolásként még nem érintett, de gimnazistaként már nagyon is. Akkoriban tudtam értékelni, hogyha nem kellett hajnalban kelnem, mert el kellett érnem a buszt, amivel a városba jártam suliba.

Aztán ez életem úgy alakult, hogy szállítómunkás emberként jó korán kellett kelnem. És minél több munka volt, annál korábban. Úgy emlékszem, hogy már eleinte sem okozott gondot a felkelés (igaz ez korai fekvéssel jár együtt), és imádtam az üres utcák és a hajnali, ébredő város forgalmát.

Miután a fő tevékenységem a villanyszerelés lett, itt is megjelent a korán kelés, illetve tovább folytatódott, csak kicsit későbbre tolódott. Mert az az igazság, hogyha be szeretnék érni a városba, bárhova értelmes időben, akkor van egy időintervallum, amikor el kell indulnom. Ha nem sikerül, akkor nagyon durván kitolódik ez az idő.

Mondok rá egy példát: ha elindulok 6 órakor, akkor adott helyre kényelmesen odaérek 30 perc alatt. Azonban volt olyan 7:30-as indulásom, amikor ugyanoda másfél (1,5!) óra volt az utazás. Ez azért tetemes különbség.

A korán kelésnek emellett az a pozitív hozadéka is megvan, hogy ilyenkor a hajnali órák csak az enyémek. Amolyan rövidke énidő, ami kimondottan fontos a rohanó világban. Ilyenkor - bár az idő rövid - mégis rengeteg dolog intézhető, átgondolható, megtervezhető. Nagyon szeretem.

Cserébe viszont az estéim többnyire “kukák”: a gyermekeimmel fekszem, és alszom el én is. Az esti mese nekem is az egyik kedvenc utolsó napi tevékenységem, de utána máris “fellőtték a pizsamát”.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #hibaelhárítás

STRANG ÜGYBEN RÁMÍRTAK

Kapcsolódva a tegnapi - Építsünk weboldalt - írásunkhoz, egy érdekességet osztok meg veletek. Az idei év végi weboldalakkal kapcsolatos projektünk a villanypeter.hu véglegesnek nevezhető formájának kialakítása.

Bár a véglegessel azért kell csínján bánni, mert ahogy változik a világ, és változnak az emberek szokásai, nekünk vállalkozóknak is változtatnunk kell. A kialakításokon, a megjelenéseken és ezen keresztül a szolgáltatásunkon is. Mindig egy picit többet, jobbat kell adnunk, hogy az elégedettség és a biztonság a maximumon lehessen.

A villanypeter pont hu már üzemel egy ideje, de csak egy blog formájában létezik a weben. Ebben a blogban a naponta megjelenő írások vannak közzétéve. Egyrészt hogy legyen tartalom, ha már ott van, másrészt a rendszerezés szükségessége is ezt diktálja.

Mivel ezek a cikkek szabadon elérhetőek az interneten, és “be vannak kötve” a keresők világába, természetes következmény, hogy egy adott idő után a népszerűbb cikkeket releváns (a keresett tárgyhoz, tartalomhoz tartozó, fontos, lényeges) tartalomként kezelje pl. a google is.

Így járt a “Mi az a strang?” című írásom is, ami hatalmasat megy a keresőkben. Úgy tűnik, hogy sokan meg szeretnék tudni, hogy mi is az a strang. Ehhez kapcsolódóan kaptam is egy írásos megkeresést egy kedves hölgytől:

Azért keresem meg, mert egy angolról magyarra való műszaki fordításon dolgozom éppen, és nagyon kifogott rajtam a strang kifejezés. Elolvastam a blogján, hogy mit is jelent ez és értem is. Abban tudna esetleg segíteni, hogy mi lehet ennek az angol megfelelője?

Végül sikerült segítenem, és egy tervező ismerőstől meg is tudtuk, hogy az adott szövegkörnyezetben mi is a pontos a strang szó angol megfelelője (mert ők egy az egyben nem fordítják/használják).

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #hibaelhárítás

ÉPÍTSÜNK WEBOLDALT!

Miközben az év végi rohanás mellett nem sok mindenre maradt időm/időnk, mégis egy kis tervezésnek bele kell férnie. Szerencsére tűpontos az irányvonal, ezért csak nagy vonalakban kell meghatározni a menetet.

Napjainkban egy egyszerű, alapnak nevezhető weboldal készítése nem nagy kaland, ezt bizton állíthatom. És ezzel egyáltalán nem szeretném lebecsülni az ezzel foglalkozó vállalkozókat, sőt. Sokszor gondoltam már rá, hogy nekem is ezt az utat kellene járnom.

Valaki csinálja meg, én meg kifizetem.

Nagyon régen, mikor grafikusként is dolgoztam, az akkori cégnél én vezényeltem le az új weboldal elkészítését. Nagyon szuper munka volt, de az előzetes tervezésnél kiderült: minden ajánlat esetén a tartalmat nekem kell feltöltenem.

Akkor ezt nem igazán értettem. Kifizetünk egy rakás pénzt, és még napokat nekem kell vele szenvednem? Utólag persze okos az ember, és tisztában vagyok vele, hogy miért. Mikor a “hős korszakban” az első weboldalunkat készítettem, már tudatosan terveztem és csináltam meg a tartalmat.

Mivel akkor, 2011-ben elérhetőek voltak nem túl drágán olyan tanfolyamok, ahol megtanítottak egyszerű "szájtot" (weboldalt) készíteni - mondjuk a nem túl drága nagyon relatív, mert az akkor 1,5 hónapnyi rétes hordásért kapott fizetésbe került!

A munka oroszlánrésze a tartalom írása, szerkesztése volt, azt gondoltam ezért most külön nem fizetek.

Azóta eltelt jó pár év, és nagyon-nagyon sok változás történt. Egy dolog töretlen: a lelkesedésem egy-egy ilyen projekt kapcsán. Imádom megtervezni, megcsinálni és aztán folyamatosan figyelni az eredmények alakulását. Ezért aztán az idei év végi projekt a villanypeter.hu végleges “gatyába rázása”.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #hibaelhárítás

KARÁCSONYI HANGULATBAN

Imádom az évnek ezt az időszakát. Mindig komoly munka előzi meg, hogy mindent is lezárjunk és ne maradjon semmi sem a következő évre. Sikerült, és elmondhatom, hogy én is és ügyfeleim is elégedetten tölthetjük az ünnepeket.

Nálunk ez az év végi nagy hajrá időszaka, és bárhogy is tervezem lazábbra, mindig jó hajtós lesz. De nem baj, sőt. Ez még inkább erősíti azt az érzést, hogy nagyon jó lesz végre megpihenni a családom körében. Erőt ad ez az érzés, és amikor azt érzed, hogy legszívesebben feladnád, mégis mész tovább, és végül megcsinálod.

Gyerekként, emlékszem, eleinte a karácsonyi szünetet vártam nagyon. (Aztán pedig a szilvesztert és vele a bulikat, de ez egy másik történet.) Szerettem a fa illatát, szerettem díszíteni, és szerettem az ajándékokat is. Finomakat ettünk, és sokáig fent lehetett lenni.

Felnőttként ez egy kicsit átalakult. Idén például azt vettem észre magamon, hogy már megint azt várom nagyon, hogy essen végre a hó az ünnepek alatt. Meghatározó élmény és emlék, amikor szenteste édesanyámmal jó meleg ruhába felöltözve a szép fehér utcában, viszonylag nagy hóban sétálunk, és közben csodálattal nézegetjük a karácsonyi fényeket.

Tegnap olvastam, hogy Budapesten már húsz éve nem esett karácsonykor a hó. Mondjuk kb. ennyi ideje élek én is itt a környéken, és én sem emlékszem “ünnepi havakra”. Szilveszterkor és újév napján párszor ugyan belefutottunk komoly mennyiségű hó eltakarításába, de a karácsony nem volt fehér…

Ennek ellenére bent a lakásban a hangulat igazán ünnepi. És ezt mi magunk tesszük azzá.

Együtt vagyunk, békében, szeretetben, és most csak ez számít.