JÁKOB LAJTORJÁJA

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Szóval nem Jákob villanyszerelő létrájáról lesz szó. És nem is a Bibliai Jákobról, aki álmában látta meg az égbe vezető létrát, amin az angyalok fel-le mászkáltak a Menny és a Föld között. Bár tény, hogy szimbolikussá ez tette a Jákob lajtorjája fogalmat.

Sok helyen felbukkan még ez a szóösszetétel. Használják a pszichológiában, és szinte az összes vallás használja metaforaként. De az egyik legismertebb, legelterjedtebb ördöglakat a Jákob lajtorjája nevű, még Magyarországon is gyakran feltűnik kézműves vásárokban, fajátékokat áruló boltokban.

És hogy mi köze mégis a villanyszereléshez?

Jákob lajtorjája tulajdonképpen a létrához hasonlatosan két egymás melletti elektromos szempontból vezető fém szálból, és és az ezekhez kapcsolódó transzformátorból áll. Ez a transzformátor a hálózati feszültséget a többszörösére növeli (ezért életveszélyes!!!).

A két magas feszültségre kerülő fémszál között ilyenkor kisülés következik be, gyakorlatilag a levegőn keresztül “záródik” az áramkör. Ekkor a két fém között plazma keletkezik, ami roppant forró. Ez a forróság aztán felmelegíti a levegőt, ami ritkább lesz, és emiatt könnyebben történik meg a kisülés.

Ezért látszik úgy, hogy a “villamos ív” felfelé vándorol, mint az angyalok a létrán, és innen is kapta a nevét.


#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #teljesítménybővítés