ÁRAMOK HARCA

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.

De vissza egy kicsit a múltba. Kezdetben az egyenáramot preferálták, ezután jött a “jobb tulajdonságokkal” rendelkező váltóáram. E két “módozat” közötti versengést hívjuk tulajdonképpen az “áramok harcának”, így vonult be a történelembe. Valójában két nagy érdekcsoport “egymásnak feszülése” volt, hogy melyik legyen a jövőben használandó áramfajta, és ki fölözze le a hasznot érte.

Két név fémjelezte ezt az időszakot: a területen régebb óta jelen lévő “régi motoros” Thomas Alva Edison, és a “feltörekvő titán” Nikola Tesla. Előbbiről mindenkinek az izzólámpa jut elsőre eszébe, utóbbiról mostanában ugyan az elektromos autó (korábban is inkább a furcsa elektromos szerkezetek).

Az igazi “háború” az 1890-es évek elején kezdődött egy akkori komoly probléma megoldásával. Tesla állta a fogadást és megfejtette, Edison viccnek szánta és nem fizette ki. Tesla ekkor “megsértődött”, és elvitte tudását máshoz. Innen datálódik egy viszonylag rövidebb idő, ahol - főként az egyik oldal - nem válogatott az eszközökben, hogy ellehetetlenítse a másik oldalt.

Volt itt aztán minden: nagyszabású lejárató kampány, újságok címlapjain felfújt árammal kapcsolatos balesetek. Sőt villamosszékes kivégzések, és még egy videón rögzített váltóáramú elefánt “agyoncsapás” is (ami nem mellesleg tragédiába torkollott, 2 ember halálát okozva).

A vitát végül a Niagara vízesés energiáját kihasználó erőmű megépítése döntötte végleg el. Kezdetben ugyan “kis” teljesítménnyel üzemelt, de a váltóáramot kihasználva nagyobb távolságra is szállítható volt, ellátva ezzel New York államot. A jogi csatározások és egyéb ellentétek még sokáig kitartottak ugyan, de a váltóáram vitathatatlanul nyert.

Érdemes szentelni neki pár percet, és elolvasni az erről szóló cikkeket, mert bőven tartalmaz egyéb érdekességeket is, megértést ad abban, hogy hogyan és miért jutottunk el idáig.


#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #teljesítménybővítés