SZÍVÁS AZ ELSZÍVÁS? - 2. RÉSZ

A lakásfelmérések alkalmával mindig eljutunk arra a pontra, amikor a konyhában a főzőlap feletti elszívásra terelődik a szó. A tapasztalat azt mutatja, hogy azért az emberek 80%-a szerencsére tisztában van azzal, hogy egy panelban a központi elszívó mit is jelent.

A konyha esetén ugye egyértelműen a szag elszívásáról beszélhetünk. Ez alól kivétel az olyan típusú lakás, ahol a főzés gázzal van megoldva, és a konyhának nincs ablaka. Itt a központi elszívásnak értelemszerűen még nagyobb a jelentősége.

A panellakásban a központi elszívó úgy van kitalálva, hogy adott esetben elszívja a levegőt a konyhából. Hogy működik-e, azt azért érdemes egyeztetni a gondnokkal, társasház kezelővel (attól függ, hogyan hívják). Ugyanis jó pár éve sok esetben történtek különböző balesetek.

A konyhai elszívók általánosságban, ha nem is külön strangban, de külön csőbe “torkollnak”. Ez bizonyosan azt jelenti, hogy tele van lerakódott porral, kosszal és az eddig is bekerülő zsíros-olajos egyéb lerakódásokkal. Ez alapból is egy igen komoly tűzforrás. Szerencsére sok helyen már kitisztították őket.

Ha ezekbe a csövekbe a forró olaj gőzt gyorsan még bele is pumpáljuk, akkor szerencsétlen esetben ez pillanatok alatt be is gyullad. Sajnos ebből voltak komoly problémák, és egy időszakban elmondható volt, hogy a panellakások tüzei 70%-ban ily módon keletkeztek.

A Katasztrófavédelem egy-egy bejelentés alkalmával nagyon szigorúan vizsgálja az ilyen szituációkat, és sajnos nem egy esetben szándékos tűzokozás a “tényállás”. Ugyanakkor jó tudni, hogy van azért megoldás, nem kell feltétlen lemondanunk a tűzhely feletti szagelszívó áldásos hatásáról.

Több lakástípus esetén megtalálható alapból egy szellőző, amin keresztül kivezetés megoldható. Illetve a mai modern gépek esetén, az úgynevezett szénszűrős elszívók már nagyon jó hatékonysággal tisztítják a forró levegőt. Bár hátrányuk, hogy viszonylag sűrűn kell bennük szűrőt cserélni.


#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #teljesítménybővítés