MINI ATOMREAKTOR A ZSEBEDBEN

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.

A technológia nem új, hiszen régóta kísérleteznek mindenféle ehhez hasonló módszerekkel (volt pl. atomenergia meghajtású autó terv is még az 50-es években). A valódi neve radioizotópos energiaforrás. Jelenleg nagyon kicsi a teljesítménye, 3 Volt feszültségen 100 mikrowatt leadására képes.

Ez az atommaghasadásos, “atomerőműves” dologra biztosan sokan felkapják majd fejüket és kétkedve, félve fogadják. Nem alaptalanul, de állítólag ennek az “akkumulátornak” nincs külső sugárzása, nem robban fel és nem gyullad ki, ha véletlenül a burkolat megsérül.

A számomra legizgalmasabb része egyébként, hogy az anyag, amit használnak benne, a nikkel-63 izotóp lebomlása után stabil réz keletkezik. Ez pedig a későbbiekben tovább használható, ezért a környezeti terhelése az élettartama végén csekély.

Bár vannak kérdések bennem ezzel kapcsolatban, de a fejlődés nem áll meg, és tartós energiaforrást igénylő szerkezetek, mechanizmusok esetében ez egy jó megoldás lehet. Kíváncsi leszek ennek is az eredményére, hogy milyen karriert fut be, vagy ez is eltűnik a “süllyesztőben”, mint korábbi ígéretes társai.

Egyébként panelvillanyszerelőként nincs kétségem afelől, hogy az egyre nagyobb energiaigény okán újabb és újabb területeken, egyre kisebb méretekben kell kikísérletezni és megvalósítani a termelés és/vagy tárolás lehetséges eszközeit.



#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #teljesítménybővítés