MIT ÉR AZ AI ÁRAM NÉLKÜL?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Gondoljunk csak bele, hogy az elektromos autók térnyerésével, mennyi plusz áramra lesz szükség. Hiszen ezeket tölteni kell. De ide vehetném például az elmúlt időszakban komoly karriert befutó hőszivattyúkat is. És bár jól kivitelezve hatékonyságuk tényleg kiváló, mégiscsak “elektront esznek”.

És ezzel gyakorlatilag meg is érkeztünk napjaink egyik fő témájához, az AI-hoz és társaihoz. Én nagyon szeretem, ezt be kell vallanom, de mondjuk sok időm nincs használni és “játszani” vele. De látom nagyon, hogy hol fog tudni nekem segíteni.

Viszont a mesterséges intelligenciát futtató eszközöknek is, a kereséshez, a számításokhoz, az alkotáshoz szükségük van elektromos energiára. És hogy akkor tulajdonképpen mit ér az AI áram nélkül? Röviden-tömören: jelenleg semmit. De jobban belegondolva volt/van ennek egy előfutára.

És ez pedig a bitcoin bányászat. Az ehhez alkalmazott számítógépekkel konkrétan helyiségeket lehet fűteni, és bizony a rendelkezésre álló teljesítményt ki is használják, ami pedig “pörgeti a villanyórát” rendesen. (Volt is ebben a témában korábban valamilyen botrány valamelyik önkormányzatnál.)

Nemrég volt egy konferencia, ahol már napirendre került ez a téma. Kiszámolták, hogy a mesterséges intelligencia energiaigénye 2027-re kb. 134 TWh. Ez átszámolva 134.000.000.000 kWh - 9.514.000.000.000,- Forintos éves (9.514 milliárd Forint) villanyszámla. Na jó kicsit kevesebb, mert 2.523 kWh-ig rezsicsökkentett az ár.

Összehasonlításként néhány adat, hogy tudjuk elhelyezni a nagyságrendet: Magyarország elmúlt éves teljes fogyasztása 47 TWh volt, a bitcoin bányászat éves energiafelhasználása pedig kb. 127 TWh.

Én magam azt gondolom, hogy ameddig elektromos áramot használunk, addig szükség lesz villanyszerelőre is. Ahogy a gépeink egyre kifinomultabbak és egyre intelligensebbek lesznek, úgy kell a villanyszerelőknek is egyre komplexebb és szerteágazóbb ismeretekkel rendelkezniük.

Ezért fontos folyamatosan figyelemmel követni az árammal kapcsolatos híreket, újdonságokat, fejlesztéseket. A szabályok és technológiák kisebb-nagyobb változásait. Mert bizony olyan az életünk, hogy mint a jó pap, a jó villanyszerelő is holtig tanul.


#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #teljesítménybővítés