“CSINÁLOK STATISZTIKÁT, MAGYAR MÓDRA”

Egyik kedvenc “idézetem” és jelenetem Hofi Gézától, ami a ‘Disznó mennyit fog fialni’ címmel található meg könnyedén. “Há’ szűzmáriaidesanyám [...] ez a nyüves disznó 10-et fialt, mikor 14 a terv [...]. Jajj mi’ csináljak, mer’ malacot nem tudok, [...], hát akkor csinálok statisztikát… magyar módra.”

Olyan csodásan leírta és elmondta ezt a dolgot, hogy mind a mai napig aktuális. És valójában igaz is: minden olyan, amilyennek látni akarjuk. Tehát minden attól függ, honnan nézzük, és mit “magyarázunk” bele, milyen oldaláról közelítjük meg. Erről azt hiszem elég is ennyi.

De ezt a statisztikát most nem magyarok készítették, hanem az EU kutatói. És ez most jól néz ki. Bár megjegyzem, és ebben semmi elmarasztaló nincs, hiszen sokszor csináljuk, azért itt megint csak egy aspektus van kiemelve a környezetéből, és mint ilyen, jól néz ki, de önmagában semmit sem ér.

Ha megnézzük azt, hogy mennyi változás történt ezen a területen kishazánkban, akkor azért még jobban felértékelődik ez a statisztika. Nem csigázok tovább senkit, a napelemekről van szó. Ugyanis statisztikai alapon az áram termelésünk 18,16%-át adja a napelem, ami a görögök után a legnagyobb arány.

A 2022-2023 évek közötti növekedés üteme is jelentős volt (a képen a 2 pötty közötti rész), annak ellenére, hogy nálunk gyakorlatilag a lakossági részt fél évre “be is szüntették”. Bár ugye itt azért százalékokról beszélünk, ami megint csak egy szép statisztikai adat, de a különböző méretekkel és miértekkel nem számol és nem foglalkozik.

Ennek ellenére legalább van mit kiemelni, van mire büszkének lenni, és hogy végül merre megyünk tovább? Na arra nagyon kíváncsi leszek, és nyitott szemmel-füllel követem az eseményeket.


#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #teljesítménybővítés