A TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉSRŐL EGYSZERŰEN

Felmerült az igény, hogy próbáljam meg nagyon egyszerűen leírni, hogy mi is az a teljesítménybővítés. Állok elébe, bár lehet, hogy aki jobban ért hozzá, annak azért szúrja majd a szemét.

Nos a fogyasztásmérő - népies nevén villanyóra - tábláján 1, 2 vagy 3 darab kismegszakító (hivatalos nevén szolgáltatói áramkorlátozó) van felszerelve. Ezek célja az, hogy önműködőn kikapcsoljanak, ha a lakás fővezetéke tűzveszélyes hőmérsékletre melegedne, a megengedettnél több készülék bekapcsolása vagy rövidzárlat esetén.

Az ezekre a kismegszakítókra ráírt szám jelzi azt, hogy hány ampert fogyaszthatunk. Több jelzés is található rajta, mi általában egy 2 jegyű számot keresünk, ami előtt elképzelhető egy "C" vagy "B" betű. Tulajdonképpen a teljesítménybővítés ennek a számnak a növelése a kívánt értékre.

Honnan tudhatom, hogy kell-e ez nekem?

A háztartási készülékek teljesítménye viszont általában wattban van megadva, feltüntetve. Egyszerre csak annyi gépet kapcsolhatunk be, hogy ezek watt-értékeinek összege ne haladja meg a fogyasztásmérő melletti kismegszakítón lévő szám 230-szorosát.

Ha mégis többet kapcsolnánk be, akkor egy kis idő múlva ez a kisautomata önműködően lekapcsol. Néhány készülék kikapcsolása után (vagy extrémebb esetben némi hűlési idő elteltével) a rajta lévő, lefelé mutató kallantyúját felfelé állásba helyezve visszakapcsolható.