MIÉRT BUKHATNAK KOMOLY ÖSSZEGET AZ MVM-HEZ KERÜLŐ ELMŰ-ÉMÁSZ NAPELEMES ÜGYFELEK? - 1. RÉSZ

Hogy buknak-e, az még nem biztos, a 2 cég még egyezkedik. Olvastam erről egy cikket, és a híradóban is szerepelt a téma. Első megérzésre a hír hergelésnek kiváló, de azért jó tudni néhány dolgot. Néhány helyen szándékosan egyszerű leszek.

Jelen pillanatban a napelemet használó fogyasztók úgynevezett szaldós elszámolásban vannak a szolgáltatóval. Ez nagyon egyszerűsítve azt jelenti: a napelem energiatermelését és a ház fogyasztását évente összevetik, és a kettő különbségét a szolgáltató kiszámlázza, az ügyfél pedig fizeti.

De ugye mindig nem ugyanúgy süt a nap, a napelem nyáron többet termel, télen kevesebbet. Ez a valóságban azt jelenti, hogy nyáron több energiánk van, amit ilyenkor “eladunk” a szolgáltatónak, télen viszont “kevesebb a watt”, ilyenkor veszünk tőle. Egy jól tervezett napelemrendszert az elszámolás kb. nullára hozza.

Viszonylag régóta tudott, hogy ez a szaldós elszámolás 2023. december 31-én mindenkinek megszűnik (nem részletezném, e rövid írásnak nem is célja, de hosszú távon ez nem fenntartható). És felváltja majd ez eddig még sehol sem részletezett úgynevezett bruttó elszámolás.

Folytatjuk.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés