ERKÉLY? NAPELEM? ÚJRATÖLTVE?

Most olvasom, hogy megint fellángolt a vita az erkélynapelemnek nevezett fotovoltaikus szerkezet körül. Érdekes lesz látni, hogy most hova fut ki ez a dolog. Tőlünk nyugatra ezek a 600-800 Wattos rendszerek terjednek, mint a veszedelem.

Amikor nálunk tavaly nyáron bejelentették a rezsicsökkentés csökkentését (és ezzel párhuzamosan történtek a különböző események, amik az energiaárak emelkedését okozták), mindenki az alternatív megoldások irányába kezdett fordulni.

A “pánik” hatására én magam is vettem egy napelemes rendszert. Sajnos, mivel az ígérgetések ellenére sem sikerült a tervezett időben hozzájutnom, és már nem tudtam az időjárás valamint a munkáim miatt felszerelni, azóta is a garázsban áll szegény. Erről majd máskor.

Ekkor robbant be itthon is a köztudatba az erkélynapelem (igen, így egyben), ami sok-sok kör után végül - szolgáltatói álláspont alapján is - tiltottá vált. (Itt zárójelben megjegyzem, hogy ennek szerintem megint vannak úgy szakmai (a itthon használt fogyasztásmérők nem igazán tudják kezelni), mint pszichológiai alapjai (ha most tiltom, később majd veszik, mint a cukrot).)

Az igazi fásultságot az okozza, főként az ország nyugati szélén, hogy a határ másik oldalán napjainkban akár egy élelmiszerlánc polcáról is leemelhető a konnektorba dugható “masina”. Hozzáteszem, a kis mikroinverteres okosság nem csodaszer, korántsem, de azért mégis valami.

És ezek után olvastam a hírt, hogy van cég, aki májustól a tiltás ellenére elkezdi forgalmazni az erkélynapelemet. Ami ugyanazt tudja, de mégsem az. Értitek? Nem? Nem baj, játék a szavakkal és a jogszabályokkal.

Vagy csak tudnak valamit, amiről mi nem tudunk és ha “elengedik” a tiltást, akkor letarolják a piacot? Hm, meglátjuk, de mindenképpen érdemes lesz figyelni az eseményeket.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés