MENNYI A TÉLAPÓ VILLANYSZÁMLÁJA?

Az eredeti terveimnek megfelelően Lappföld éves (vagy inkább a szezonbéli) áramfogyasztása érdekelt volna. A télapó kis faluja tuljadonképpen egy városa mellett fekszik, annak egy külső része.

És hát az lett volna az elsődleges terv, hogy ennek a térségnek tudjam meg a decemberben aktuális áramfogyasztását, hogy sikerüljön “belőni”, mennyit is fogyaszt a Télapó ezekben az időszakokban.

Tudni kell erről a településrészről, hogy itt a fák, a házak, minden ki van világítva. Emiatt lett volna érdekes. Gondolkodtam rajta (mivel elviekben be lehet járni interneten a is a környéket), hogy megsaccolom (mert elég jól közelíthetők a különböző izzósorok fogyasztási adatai).

Sajnos egy ponton elakadtam, nem találtam közérdekű, elérhető adatokat. A bejárás is elmaradt (ez lehet jó muri lehetett volna a gyerekekkel a TV-n), pedig a VR szemüvegen is gondolkodtam, van-e hozzá esetleg már a google-n keresztül “utazási” lehetőség.

Így hát marad a “hagyományos” megközelítés, és érdekességképpen pár adat Finnország energia felhasználásának és termelésének elérhető beszámolóiból. A napi elfogyasztott energia az országra vetítve napszaktól függően 10 és 12 GWh között áltozik.

Az energia előállítása az adottságokból adódóan állandó jelleggel 2 nagy pillérre támaszkodik: az atomenergiára (4,39 GW teljesítmény) és vízenergiára (3,18 GW teljesítmény). Emellett nagyon jelentős a szélenergia jelenléte, de ez egy változóan teljesítő termelési forma (ha fullon termelne, 5,12GW teljesítményt tudna).

A szénerőművek (2,8GW) és a biomasszaerőművek (főként fával üzemeltetve, 2,79GW) jelentősek még. A speciális helyzetre való tekintettel, viszonylag olcsón exportálnak is Svédországból (ahol főleg a vízbül nyerik ki a zoxigént, bár van szép nagy atomerőművük is).

Ami náluk nem játszik, az a napenergia. Nagyon kevés a beépített kapacitás erőművi szinten. (A lakossági felhasználásról sajnos nem találtam adatot.) Összességében 606MW, ami következik abból, hogy a Mikulás falujában pl. 187 napon keresztül éjszaka van, úgy hogy sokra nem mennek vele.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés