EGYRE FONTOSABB: KERESD A HIBÁT!

Sajnos egyre gyakrabban bele-belefutok ebbe a jelenségbe. Ismerem a megoldását, de egészen addig, amíg ezt nem teszik kötelezővé, sajnos nem várható komoly változás ebben a tárgykörben.

A helyzet a következő: Sok esetben lakásvásárlás után, a beköltözést követő pár napban figyel fel az új tulajdonos bizonyos anomáliákra. A nem jól működő kapcsolók, a falból “kiszakadó” konnektorok még a legjobb esetek.

Gyakran van azonban úgynevezett “amperszag” (az égett műanyag és az égett gumi szúrós “illatú” furcsa keveréke), esetleg füst. Még rosszabb esetben olyan dugaljak, amikben volt, de már nincs áram.

Ezek a kellemetlen helyzetek mind-mind megoldhatók lennének, ha az emberek ismernék a Villamos Biztonsági Felülvizsgálat létezését, jelentőségét. Ez a - rövidítve - VBF ugyanis kötelező eladáskor és bérbeadáskor. Néhány esetet kivéve.

Ugyanis hiába új a lakáselosztó doboz, hiába újak a konnektorok és kapcsolók, hiába szépek és újak a lámpák, jól működik a sütő is (most még), ez a felülvizsgálat fényt derít azokra a hibákra, amik bizony javításért kiáltanak.

A probléma jelenleg az, hogy bár elvégeztetése kötelező ugyan, a felülvizsgálati dokumentum nem része az adásvételi szerződésnek (nem kötelező eleme). Ezért nem is kéri számon senki. Ha pedig fel is merül a dolog és az új tulajdonos saját szakállára megcsináltatja, az esetleges problémák javításának költsége vagy érvényesíthető, vagy nem.

Szóval amíg ez nem lesz szerződéskötés szempontból állandó része az adásvételnek (mint pl. az energiatanúsítvány), addig nincs más lehetőségünk, mint mi magunk keresni a hibát a lakás nézegetések alatt. Természetesen itt nem arra gondolok, hogy laikusként neki álljunk leszerelni ezt-azt, mert az életveszélyes lehet.

Arra gondolok, hogy - például az általunk készített videók alapján is - meg lehet figyelni olyan jeleket, ki lehet szűrni olyan hibákat vagy hiányosságokat, amik arra utalnak, hogy adott lakásban bizony dolgunk lesz az elektromos hálózattal.

Ha más nem is, de elvégeztetni egy villamos biztonsági felülvizsgálatot.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #teljesítménybővítés