KERESSETEK BÁTRAN, SZÍVESEN ADUNK TANÁCSOT!

Szakmán belül is komoly viták tárgya az, hogy mi alapján és hogyan adunk árat? Mi alapján mondunk bármilyen összeget, ha nem láttuk és tapasztaltuk a felújítandó dolgokat? És egyöntetű vélemény az internet népében: kerülendő az olyan szakember, aki telefonban árat merészel mondani!

Na akkor ezt most ránk nézve megcáfolom, és leírom, hogy én hogyan csinálom ezt.

Teljesen jogos elvárás - főleg napjainkban - hogy a leendő ügyfél valamennyire szeretné felmérni a lehetséges költségeit a lakás felújításának. Ennek természetesen része az elektromos rendszer felújítása is. Gyakran kapok ilyen jellegű hívásokat. És bevallom, én nem vagyok szégyenlős, amikor oda kerül a kérdés, ami valamiért mindig így kezdődik: “tudom, hogy nem lehet megmondani…”.

Bevallom szerencsés helyzetben vagyok ám! Mivel szinte csak panelekkel foglalkozunk immáron több mint 10 éve, hát bizony kialakult egy egész átfogó kép bennem a panellakások felújításával kapcsolatban. És nem csak kép, hanem knowhow és megannyi adat (big data, csak kicsiben).

Természetesen tűpontos ajánlatot csak felmérés után lehet adni, ez azért nem változott. Mert a “terepbejárás” nyomán elkészített írásbeli ajánlat lesz az alapja a munkának, az ellenőrizhetőségnek, az elszámolásnak.

Viszont előzetes becslésnek bizony-bizony adható egy négyzetméterár. És igen, akár telefonon is. És tudjátok hogyan? Hát statisztikák alapján. Minden esetben megkérdezem, hogy helyileg hol található a panel, milyen az elhelyezkedése. Ez alapján tudható a típusa, és majdnem biztos, hogy újítottunk már fel ilyet.

Még pár kérdés (milyen fogyasztók lesznek, festés-burkolás kérdések) és ki is tisztul a kép. És már be is lehet “skatulyázni” az adott lakást és a kivitelezés módját. Meg tudom mondani, hogy hány ember hány napi munkája lesz, ezáltal milyen időpontra férhet be. És természetesen ezáltal már árat is lehet mondani.

Szóval láthatjátok, nem ördögtől való dolog ez. Viszont megértem: természetesen óvatosnak kell lenni. Épp ezért hívjatok fel, és kérdezzetek bátran!

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #teljesítménybővítés