MIÉRT NE SPÓROLJ A VILLAMOS HÁLÓZATTAL!?!

Legutóbb a múlt héten, de mostanában sajnos amúgy is gyakran találkozom azzal a jelenséggel felméréseim során, hogy a konnektorokban egyszer csak “megszűnik” az áram.

Tényleg ízléses és szép, 2-3 éve volt felújítva “minden”, új a konyha, újak az ajtók, ők már így vették. Nem gondolták volna, de rövid átnézés után megállapítottuk, hogy ez bizony a régi alumínium vezeték-hálózat, gyönyörű réz toldásokkal. És néhol, főleg a nagyobb terhelésű szakaszokon, már újabb jelei mutatkoztak annak, hogy nem sokáig fogja bírni az a rész sem.

Az első sokk után, némi telefonálgatás árán kiderült, hogy az előző tulajdonos végül csak a látszó részeket cseréltette (konnektor, kapcsoló), mert a többi részt megfelelőnek “ítélték”. Az én megérzésem inkább az volt, hogy ezen “ment a spórolás”. Láttam már párszor, hogy adott összegű felújítás során a konyhabútor javára dőlt el a szavazás.

Ilyen esetekben azért muszáj előre tisztában lenni azzal, hogy nem lehet tudni, a régi hálózat (ami ezelőtt 30-40 évvel volt korszerű) mennyire és mennyi ideig fogja még bírni a vélhetően megnövekedett teljesítményfelvételt.

Természetesen utólag is meg lehet oldani a cserét, és van olyan élethelyzet, amikor ez a járható út. De ekkor már sokkal több kompromisszumot kell kötnünk és elképzelhető, hogy nagyobb költséggel is jár.

És bizony a járulékos logisztikai feladatok (bútorok mozgatása, stb.) is komoly feladat.

Tehát ha felújítasz, jó tanács: az elektromos hálózat felújításával kezdj!

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés