A GÁZERŐMŰ AZ ÚJ AKKUMULÁTOR? - NAPELEMISTA KALANDOK

Olyan rég volt bármi hír erről (meg hát én magam meg is untam a nagy felhajtást és talán mindenki (is)), úgyhogy egy minap megjelent cikket idézve felelevenítjük kicsit az ügyet.

Lehet, hogy elmozdulunk a holtpontról?

Alapvető igazság, hogy adott területen az ellátásbiztonság (értsd: legyen villany) nagyon fontos. Ez egy “kényes” egyensúlyi helyzet, mert az energia tárolásának hiányában amennyi energiára szükségünk van egy adott területen, annyit kell termelnünk. Vagy megfordítva, amennyit termelünk, annyival tudunk gazdálkodni.

A megújulók - ebből is főleg a napelemre kihegyezve - nem garantálják az egyensúly fenntarthatóságát. Nincs is ezzel semmi baj, ha számolunk vele és kiegészítjük a megfelelő kapacitásokkal, amik a termelés csökkenését (értsd: pl. nem süt a nap) kompenzálni tudják. Ez több minden lehet. A pénztárca méretétől, a földrajzi elhelyezkedéstől és a politikai akarattól függően léteznek különböző megoldások.

A minapi Paks II. csúszás bejelentés kapcsán nyilatkozott az energiaügyi miniszter és a szépen megírt okos nyilatkozat közben ezt-azt már el is mondott nekünk. Pontosan idézem, mert PC-nek kell lenni, meg egyébként is.

“Alapvetően földgáz tüzelésű erőműveket lehet még telepíteni viszonylag gyorsan, amelyek még nagyon rugalmasak, könnyen ki- és be lehet őket kapcsolni, amikor szükség van rájuk. Ezeknek a kibocsátása amúgy viszonylag kevésnek mondható és értelemszerűen itt mindig törekszünk majd arra, hogy a lehető legmodernebb technológiát alkalmazzuk.”

Hogy ez most mit is jelent pontosan, azt egyelőre nem lehet tudni. Talán elmozdulást jelent a jelenlegi állapotokhoz képest, talán csak egy csont, amin éppen rágódni tudunk.

Meglátjuk…

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés