MI AZ A SZALDÓ- ÉS MI A BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS? - NAPELEMISTA KALANDOK

Úgy gondolom, hogy gondolok valamit. És ha gondolok valamit, akkor azt - vállalva a kockázatot -, el is lehet, és érdemes is elmondani. Mivel ez a kérdés sokszor felmerül, lehet, hogy érdemes tisztán látni benne.

Szóval van ez a bizonyos szaldó- és bruttó elszámolás a napelemek körül. (A szaldó szó, a pénztári kiadás és bevétel közötti különbözetet jelenti.)

Sok a bizonytalanság ezekkel kapcsolatban (főként a bruttó “oldalon”), mert tényleges információink még nincsenek. És ahogy lenni szokott, a legvadabb dolgok szoktak felmerülni megfejetésként. Mindenki mindent is elmond, leír, megold.

Kezdjük a “villanyszámlánál”, mert ezen van a megoldás. Ha tanulmányozzuk, akkor megláthatjuk, hogy két nagy részből tevődik össze:

1. ténylegesen az áram ára és 2. a rendszerhasználati díj. (Most nagyvonalúan engedjük el az egyszeri díjakat.) Mindkét esetben az elfogyasztott energia (kWh) után fizetünk.

Ha jól megnézzük, akkor az egyelőre megmaradt kedvezményes történet esetén az áram ára ténylegesen kb. 5 Forint (!), míg a rendszerhasználati díj kb. 30 Forint. Fontos megint kiemelnem, mindkettő per kWh, tehát a végén megszorzandó a mérő által mért összeggel.

Jó esetben a napelemünk szépen termeli a megkívánt energiát (az anomáliákat megint csak nagyvonalúan engedjük el), amit szépen be is “pumpálunk” a hálózatba. Ennek is van egy számosítható értéke. A mérőnk szépen mér mindent, azt is ami napnemsütés esetén “bejön”, és ami napsütés esetén “kimegy”.

Szaldó elszámolás esetén ezeket a számokat évente összefésülik, és a különbözetet, vagy mi fizetjük (ha többet fogyasztottunk), vagy kifizetik nekünk (ha többet termeltünk). Az éves elszámolás mellett ennek létezik havi elszámolási módja is. Fontos, hogy mindkét esetben a teljes számla tud nullázódni (az áram ára és a rendszerhasználati díj együtt számít).

Nos ehhez képest az úgynevezett bruttó elszámolás esetén az áramdíj és a rendszerhasználati díj elválik egymástól. A bruttó elszámolás esetében a rendszerhasználati díjat mindenképpen fizetni kell (ami most ugye kb. 30 Ft/kWh). És a szolgáltató csak az áramot veszi meg tőlünk (ami most kb. 5 Ft/kWh).

Ez utóbbi elszámolás sok esetben bizonytalan. Nem tudunk semmit sem a részletszabályozásról. Ami biztos, hogy a szaldó 2023. december 31-ével megszűnik.

Elviekben csak az ezen dátum után csatlakozóknak, de én azért erre nem fogadnék. Az is biztos, hogy a támogatásból épített napelemek esetén is megszűnik a szaldó (ők a támogatás fejében vállalták, hogy “átlépnek”).

Sok a bizonytalanság, és mivel már mindent is láttunk, lehet ez is, és ennek ellenkezője is.

Majd meglátjuk.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés