TÖBB FIZETÉST AKAROK!

A következő időszak nehéz lesz mindenkinek, ez szinte biztosan látszik. Növekvő árak mindenhol. Vagy csökkented a fogyasztásod minden szinten, vagy több pénzt kérsz a munkádért.

Látszanak is már ennek az első jelei. Egy kedves ismerősöm már arról számolt be (építőipar), hogy az alkalmazottja fizetésemelést kért. Váltottunk pár szót erről, és megirigyelte a nálunk lévő helyzetet. Igaz, nála teljesen más a szituáció.

Korábbi tapasztalataimra alapozva már kialakítottam egy olyan rendszert, ami igazságosnak mondható. Partnerek ebben a kollégák is, és jól is működik a dolog. Persze ehhez olyan emberek is kellenek, akik tudják kezelni az ezzel járó felelősséget.

Volt például kollégám, aki állandóan a pénzzel nyaggatott. Akkor is, amikor már az új rendszerben nagyon jó pénzt csinált magának és a családjának. Visszagondolva persze, ő olyan típus, aki folyton ezt teszi. Hogy a nagyobb pénz reményében vagy csak szimplán passzióból, ezt nem tudom, és nem is lényeges.

Az építőiparban egyébként is nehéz ez a fizetéses-emeléses dolog. Sajnos ki kell mondanunk, vannak problémák dögivel. Mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalról. A szabályozás pedig egy kalap ….

Pedig ha hiszitek, ha nem, rendeletben szabályozva minden évben megadják azt, hogy mennyi az adott szakmunkás rezsióradíja. (Az építőipari rezsióradíj tartalmazza a személyi jellegű költségeket, az ellátási költségeket, a fizikai dolgozók rezsi jellegű költségeit, az irányítási és az ügyviteli költségeket.)

Az is megszabásra kerül, hogy adott munkatípusért mennyit kell/lehet elkérni. Ezt az úgynevezett Építőipari költségbecslési segédlet alapján lehet meghatározni. Ebben azért érdekes számok találhatók, amik az esetek többségében köszönő viszonyban sincsenek a valósággal.

De nézzük mennyi is lenne ideális esetben egy villanyszerelő havi minimális fizetése az ajánlások alapján.

Az idei évre a rezsióradíj az év elejei számítások alapján 5.040,- Forint. (Rendelet még nem jelent meg róla, pedig szeptember környékén esedékes lenne.). Ha ezt felszorzom havi 20 nappal és napi 8 órával, akkor egy elég szép összeg jön ki: 800.400,- Forint.

Fontos, hogy ez ugye az az érték, amit nekem mint vállalkozónak minimálisan el kell kérnem az adott "munkásért" (magyarán ki kell tudnom termelni). Tehát ebből ha leveszem a minimálisan elvárt hasznot (létezik ez a fogalom!), a járulékokat és a különböző költségeket (pl. munkába járás) a munkavállaló fedezi, akkor kb. 500.000 - 600.000,- Forint marad.

Visszabontva: egy szakképzett villanyszerelőnek, egy kis cégnél, adott feltételek esetén napi szinten 25-30.000,- Forintot kell keresnie, hogy ha a rendeletben előírt feltételeket be szeretnénk tartani.

Hogy ehhez képest hol van a valóság, milyen változások jöhetnek a következő időkben és ez milyen hatással lesz a munkáltató-munkavállaló viszonyra, arról csak sejtéseink lehetnek. Mindenképpen érdekes időszak előtt állunk ebből a szempontból is.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #hibaelhárítás