ELÉRHETI-E DECEMBERBEN A 200.- FT-OT AZ 1 KWH?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Szóval van ez az áramtőzsde nevű csoda. Ezen mindenki követheti a napi eladási és elszámolási árakat. A pontos megértéshez el kell olvasni néhány cikket ebben a témában, de biztosan nem fér el pár mondatban.

Ezen az áramtőzsdén az árak most jellemzően 500 EUR/MWH körül mozognak. Most éppen csökkenő tendenciát mutatnak, de augusztusban pl. volt 900 EUR is ez az ár. Ha a 400 Forintos EUR árfolyamot tekintjük alapnak, és ebből számolunk, akkor szép kerek 200 Ft/KWH jön ki, és máris ott vagyunk, hogy igen, lehet ennyi.

Azonban fontos tudni, hogy az egyetemes szolgáltatásban az árakat az energiahivatal (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, MEKH) határozza meg. Az MEKH a szolgáltatók javaslatai alapján negyedévente határozza meg a „versenypiaci költségeket tükröző” „lakossági piaci árakat”.

Vagyis a jövőben a rezsidíjak negyedévente változhatnak, ha úgy tetszik: felülbírálatra kerülnek. Ha emelésre van szükség, annak mértéke is szabályozva van százalékban, védve a fogyasztókat (persze adott esetekben ettől el lehet térni, és hát vis maiort - előre nem látott kényszerítő körülmény, elháríthatatlan akadály, ami meggátol valamely kötelezettség elvégzésében - nem nehéz találni).

Emiatt úgy gondolom, nem feltétlenül kell számítanunk a következő negyedéves periódusban drasztikus emelkedésre. Ugyanakkor nem árt felkészülni, mert az irány egyértelmű, és nagyon úgy néz ki, hogy olcsóbb ez már nem lesz.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés