MÉG EGYSZER AZ ERKÉLY NAPELEMRŐL

Fussunk ezzel a témával még egy kört, mert egy picikét sok vele kapcsolatban a tévhit. Ami biztosan 100%, hogy itthon a konnektorba dugható változatok tiltottak. Mégpedig a szolgáltató által.

Állítólag akadt már olyan panellakó fogyasztó, akit emiatt leválasztottak a hálózatról (kikötöttek a mérőnél). Hogy ez mennyire urbanlegend (városi legenda), azt nem lehet tudni, mivel én is csak másodkézből ismerem a történetet.

Ennek ellenére sok helyen lehet már kapni, és van aki szereléssel és engedélyeztetéssel kínálja. A konnektorba dugható formájához apró betűvel ugyan, de odaírják mindig:

“Használat előtt javasoljuk konzultáljon villamos szakemberrel, ha nem szigetüzemben használja, keresse fel áramszolgáltatóját. Az EU-ban sok helyen oda-vissza mérő óra igénylése után egyszerűen a hálózatba is beköthető! Magyarországon a szabályozás csak kapcsolószekrénybe engedélyezi az inverterek (a napelemek által előállított villamos energiát hálózati feszültséggé alakító készülék) bekötését.”

Nem gondolom drágának, rákeresve egészen jó áron hozzá lehet már jutni. S ha ténylegesen bekövetkezik egy ellátási vagy brutális áremelkedési esemény, akkor elképzelhető, hogy aranyat ér.

Fontos tudni róla, hogy ez olyan fajta inverter, ami ha nincs hálózati feszültség (áramszünet pl.), akkor nem működik. Ha a lakásban elhasznált energia kevesebb, mint amit éppen a napelem termel, akkor azt elviekben visszatáplálhatja a hálózatba.

Ez azonban csak az úgynevezett "advesz" mérők esetén lehetséges, amihez engedélyeztetési eljárás szükséges. (Panelben még nem hallottam, de elvi akadálya nincs.) Ha nincs ilyen mérőnk, akkor a felesleges áramot sajnos a régebbi típusú digitális “óra” fogyasztásnak érzékeli. Tehát nem hogy nem spórolunk, még többlet költséget is generálunk vele magunknak.

Tömegesen megjelenni ugyan még nem láttam az erkélyeken napelemeket, igaz, az első villanyszámlák is csak mostanában érkeznek meg. Szóval nyitva tartom a szemeimet, és ha elő-előbukkan egy-egy erkély napelem, lencsevégre kapom.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés