BARKÁCSOLJUNK HÁZILAG NAPELEMET A PANELBA?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

De az alapgondolat nem ördögtől való, és játsszunk is el vele egy pillanatig.

A folyamatok mozgatórugója az a tény, hogy csökkentették a rezsicsökkentés felhasználóinak körét. Mégpedig egy határszámmal (az most lényegtelen, hogy ez hogyan jött ki). Minden ilyen irányú megnyilvánulás azt hivatott szolgálni, hogy ebbe a sávba beleférjünk fogyasztóként.

Ezt két módon tudjuk megtenni: a takarékoskodás (akár méréseken keresztül nagyon tudatosan) vagy külső “ingyenes” forrásból biztosítjuk a szükséges energiát (nem a szomszéd konnektorának “megcsapolását” értem ezalatt, hanem a napelemet). Ha a kettőt összevonjuk, akkor pedig akár könnyedén elérhetjük a célunkat.

És hogy hogyan lehet napelemet telepíteni panelban? Az a helyzet, hogy az erkélyes lakásoknál van elég felület (korlát, erkélyre napellenző helyett pl.), de az ablakokról sem kell lemondanunk adott esetben. Mivel a cél nem a teljes kiváltás, hanem a csökkentés, így nem feltétlen a maximalizmusra kell törekednünk.

Eddig az elmélet, ami tényleg szépen hangzik. Sajnos a gyakorlatban ez nem ilyen egyszerű: sok problémát kell leküzdeni és sok kérdést megválaszolni (a jogi dolgokon át a biztonsági gondokig). Lehet már kapni a korlátra akasztható napelemet, kérdés, hogy ennyiért megéri-e…

Akad azért aggodalmam az így beindult folyamatokkal kapcsolatban, nem is kicsi. De folyamatosan nyomon fogom követni a házi barkácsolók ténykedését a különböző csatornákon, és érdekes lesz látni, hogy mi alakul ki ebből.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés