EGYRE TÖBB A SZÁRÍTÓGÉP ÉS A KLÍMABERENDEZÉS - ÉREZHETŐ A NÖVEKVŐ ENERGIAIGÉNY

Napi téma sajnos, nem tudjuk kikerülni. S bár túl sokat tenni ellene önerőből nem tudunk, de az energiahordozók árának növekedése (és a kínálat beszűkülése) magával hozza az energia árának növekedését.

És minket, mint villanyszerelőket elsősorban a villamosenergia árának növekedése érdekel. De talán nem is maga a növekedés érint, hanem az előállítása, és ezáltal a rendelkezésre állása. Ennek alakítása és kialakítása lesz az egyik legérdekesebb kérdés a következő időkben.

Amiért lényeges ez, az a növekvő energiaigény. Nagyon jó érzés, hogy már több mint 10 éves távlatból szemlélhetem az eseményeket. És még jobb érzés, hogy ennek a 10 évnek szinte tökéletesen dokumentált előélete van, ami a lakások elektromos felújítását illeti.

És ezen belül is elsősorban a használt anyagok, a kért kiállások (konnektorok, csatlakozók) és ezen keresztül az adott lakásban használni kívánt gépek mennyiségét is vissza tudom követni. Ezt valamelyik nap kíváncsiságból meg is tettem, és a címben is jeleztem: érezhető az energiaigény.

Míg 10 évvel ezelőtt többségében a konyhában mindenki maradt a gáznál, esetleg a sütő volt elektromos, mosogatógép és klíma ritkán került beépítésre (bár a kiállást gyakran előkészítettük).

5 évvel ezelőtt alap lett a klíma legalább 1 szobában, a mosogatógép szintén elvárás minden konyhabútor terv esetén, és már 10 lakásonként szárítógép is előkerült. A gáz még mindig alap maradt, de a sütő szinte kivétel nélkül elektromos.

És napjainkban? Hát a klíma alap, sütő alap, mosogatógép alap, és az utóbbi idők történései okán szinte mindenhol ki kell építeni legalább kiállás szintjén, hogy elektromos főzőlapot lehessen üzemeltetni. És a szárítógép is elkezdte hódító hadjáratát.

Bár mondhatnánk, hogy nem gond, mert most már minden energiatakarékos, és A+ meg AAAAAAA+++++++. Ez teljesen igaz, hiszen gyártói törekvés a hatékonyság növelése (ami emellett jó marketingfogás is). DE!

És most jön a csúnya de! Ha valamilyen eszköz 20%-al kevesebb energiát fogyaszt, de 1 helyett 2 van belőle, akkor összességében mégiscsak többet fogyasztanak. És érdemes távolabbról, ilyen szemszögből vizsgálni a szituációt, amikor azt mondom, hogy érezhető a növekvő energiaigény.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés