A KLÍMÁS CIKK IS KAPOTT HIDEGET, MELEGET

Közvetlenül a napelemes cikk megjelenése után címlapra került a paneldzsungelekben felszerelt klímákról szóló cikk is, ami szintén félreértésekhez vezetett. Bár korántsem olyan szinten, mint a másik.

Amit fontos leszögeznem, és amit sokan félreértettek: nem vagyok klímaszerelő. Tisztában vagyok vele, hogy egy adott klíma esetén mit és hogyan kell kiépíteni villanyszerelő szempontból. A klímaszerelés szigorú követelményei alatt elsősorban a klímaszerelő képzettségére utaltam, amit nemrégiben szigorítottak.

És hogy miért égnek ki a konnektorok? Ezt valóban nem írtam le, ezért bocsánatot kérek. De a kommentekben jó néhányan leírták: nem a klíma teljesítménye miatt. Legalábbis a panelekben használatos klímák áramfelvétele még csúcsteljesítménynél sem szabad gondot okozzon a meglévő alumínium vezetékeknek.

Viszont a konnektorban lévő - legrosszabb esetben 40 éves - csavarok alatti laza érintkezés, vagy a kötődobozokban lévő elöregedett kötőelemek okozta melegedés lesz, ami problémát okoz előbb vagy utóbb. Jobb esetben “csak” eltűnik az áram egy adott részről, rosszabb esetben… ezt a fantáziátokra bízom.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés