ELEKTRON-LAVINA

Plazma gömbös google-ös keresgélés közben akadtam rá erre a szóra, és az általa leírt folyamatra. Nagyon megtetszett.

Ami fontos, tudományos, és muszáj tudni: ez a jelenség 2 olyan pont között létre, amik között feszültség van (apa és anya veszekedése közben is van lavina, de az nem ez). Ezek általában különböző fémek elektromos áramra kapcsolva (a teljesség igénye nélkül képzeljük ezt el egyszerűen).

Ez az “effektus” tulajdonképpen nagyon hasonlít a tényleges lavinára, elvét tekintve mindenképpen. A lényeges mozzanat az a kis hógolyó (itt egy elektron), amit elindítunk a lejtőn (adunk neki feszültséget).

Amint a megfelelő úton és sebességgel tudjuk elindítani a hógolyót (megfelelő nagyságú a feszültség, aminek hatására az elektron megfelelően “fel tud gyorsulni”), akkor az növekszik és öngerjesztő módon magával sodorja a többi útjába kerülő dolgot (az elektron energiát ad át, ami aztán megint tovább adódik, és így tovább).

Ami a lényeges különbség a két jelenség között, hogy az elektron esetében a “lavina” folyamata kontrollált, öngerjesztő módon nem növekszik egy pontnál jobban. Egy adott ponton az energiaátadás fényjelenséggel is jár, ez már látványos. Ezt használja ki például a plazma gömb is.

Bara-Horváth Péter - "Villany Péter"
tulajdonos

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés