KÉRJ TELJESÍTMÉNYBŐVÍTÉST!

Korábban írtam ‘Az egyidejű fogyasztás csapdájáról’. Tulajdonképpen arról írtam ebben, hogy ha probléma adódik azzal, hogy adott áramkör nem bírja el a több “ráakasztott” fogyasztót, akkor mit is tehetünk.

 

Tipikus példája ennek az, amikor a régi panel elektromos hálózatának adott áramkörére rákerül az elektromos sütő, a klíma és a mosogatógép is. Jobb esetben nem egy körre, de a tapasztalat azért azt mutatja, hogy inkább de. 

 

Ilyenkor bizony a lakáselosztóban található kismegszakító már nem bírja el a többlet terhelést (nagyon helyesen egyébként, mert ez a dolga, nehogy szét égjen bármi is). Sütjük a sütit, mos a gép a fürdőben, mivel meleg van, megy a klíma is. 

Úgy gondoljuk iszunk egy gyors kávét, hát elindítjuk a vízforralót. De közben megéhezünk, kicsit rámelegítünk a reggelire a mikróban, gomb megnyom… és CSATT. Ekkor az történik, hogy működésbe lép a védelem, és lekapcsol az egyik kismegszakító a dobozban.

Általában egy-egy új, nagyobb teljesítményű gép beszerzése és beszerelése esetén történik ez meg. Szerencsére sokan már előre tisztában vannak azzal, hogy ilyen esetben szükséges a régi hálózat felülvizsgálata, így nem túl gyakori eset, hogy ilyen problémával hívnak.

Nos, ha ez nem bent történik, hanem kint a fogyasztásmérőnél, akkor arra kell gyanakodnunk, hogy valószínűleg kevés áramhoz jutunk hozzá. A gépeink számára a lakás elektromos hálózata ugyan megfelelően ki van alakítva, de egyszerűen kevesebb energiához jutunk.

 

Ilyenkor nem tudunk mit tenni, mint felkeresni egy regisztrált szerelőt, aki segít eligazodni a folyamatokban, igény esetén leveszi a vállunkról az ügyintézéssel járó kellemetlenségeket és természetesen jogosult a mérőhelyi munkák elvégzésére. Egy szó mint száz: teljesítménybővítést kérünk.

 

 

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #teljesítménybővítés