JÓ TUDNI - ÖNKIOLTÓ MŰANYAG DOBOZOK

Nem titok ez már a mai világban: szinte minden műanyagból van. Ez nem is baj, hiszen a műanyagok is többfélék lehetnek, és az adott területnek megfelelően készülnek.

A különböző gyártástechnológiák és adalékok adják az eltéréseket. Nem szeretnék most ennek kémiájába belemenni, mert ez egy villanyszereléssel foglalkozó oldal, én pedig villanyszerelő volnék, nem vegyész (bár tanultam).

Azok a termékek, amiket szerelünk az ügyfelek biztonsága érdekében, azok az úgynevezett önkioltó műanyagok. Ilyenek pl. a lakáselosztó-dobozok, és a beleszerelt anyagok is.

Ha a dobozban meghibásodás lép fel (pl. zárlat keletkezik), akkor ott akár 650°C-nyi pillanatnyi forróság is kialakulhat. Ennek a hőnek a hatására a műanyag már megolvad, akár lángra is lobbanhat. Az önkioltó műanyag úgy van elkészítve, hogy a hőforrás megszűnésével a láng (izzás, olvadás) másodperceken belül magától kialszik.

Jogosan felmerülhet a gondolat, hogy mi van akkor, ha az olvadt műanyag olvadás közben le is cseppen. A fejlesztések során erre is gondolnak. Ezért van az, hogy az önkioltás egyben azt is jelenti, hogy a lecsöppenő darabok a közelben található éghető anyagot már ne tudjanak felgyújtani (hűljön annyit a műanyag).

Az elektromos eszközeinket védő műanyagoknak a felhasználástól függően emellett még számtalan dolognak kell megfelelniük, de jó tudni, hogy a gyártók szerencsére nem veszik félvállról a kockázatokat.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés