MI AZ AZ EGYETEMES VILLAMOS SZOLGÁLTATÁS?

Sokszor halljuk tévében, rádióban és sokszor találkozunk vele leírva is, hogy egyetemes szolgáltatás, meg hogy egyetemes szolgáltató. De mit is jelent ez pontosan?

“Az egyetemes szolgáltatás a villamosenergia-kereskedelem speciális módja, amelynek keretében hatósági áron és meghatározott szolgáltatási színvonalon vehetik igénybe az áramszolgáltatást az arra jogosult felhasználók.”

Ez a hivatalos meghatározás, és nagyjából ténylegesen ennyit is érdemes tudni róla. Adott területen az adott szolgáltató (legyen ez EON vagy MVM Next) jogosult kiszolgálni minket villamos energiával, és tőle vehetünk akár piaci alapon áramot, vagy számunkra kedvezőbb módon (hatóságilag meghatározott szinten).

“Az egyetemes szolgáltatásban többek között szerződéskötéshez, ügyfélszolgálatok széles körben történő elérhetőségéhez, jogszabályokban meghatározott feltételek szerinti számlázáshoz, téves számlázás, továbbá túlfizetés esetén visszatérítéshez, panaszkezeléshez, tájékoztatáshoz, védendő fogyasztók esetén különleges jogokhoz, bizonyos esetekben (például garantált szolgáltatások esetén) pedig kötbérhez való jogok illetik meg a felhasználót.”

Kik jogosultak egyetemes szolgáltatásra?

A jogszabály alapján egyetemes szolgáltatás keretében jogosultak villamos energiát vásárolni, azaz egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználónak minősülnek: 1. a lakossági fogyasztók; 2. a kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helyük tekintetében együttesen 3x63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók.”

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés