MIBŐL LÁTSZIK, HA EGY PANEL NINCS FELÚJÍTVA: AZ ELOSZTÓDOBOZ

A következő jel, amiből arra következtethetünk, hogy az éppen megtekintett lakás (legyen az akár, akár tégla, de akár családi ház is) még nem esett át korszerűsítésen, az az egész hálózat szíve: a lakáselosztó. (Találkozhatsz vele még sok néven: elosztó, elosztó doboz, kismegszakító tartó, elektromos skatulya - volt egy-két kifejezés, amire pislogtam csak.)

Mivel ez az egész hálózat szíve-lelke, ebből azért elég biztosan következtetni lehet a felújítás megtörténtének tényére.

Alapesetben 2 különböző típusú “dobozzal” találkozhatunk. Az egyik az úgynevezett olvadó biztosítékokat tartalmazó tábla. Ez az, amit tekerni/csavarni kell, és így tudjuk cserélni a belsejét. Ha ilyet látunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ez még az eredeti és dolgunk lesz vele.

A másik az fajta, ahol már kismegszakítókat láthatunk. Ez ugyan az előzőnél egy modernebb fajta, egy idő után már csak ezeket szerelték. Kivitelüket tekintve nyitottak (nincs rajtuk ajtó/fedlap). Gyakorlatilag a kismegszakítók szabadon “kilógnak” belőle.

Bár a 80-as években már elég modern és egészen jó minőségű dobozokat gyártottak, mégsem oldható meg bennük tökéletesen a csere. Ezért, ha a hálózat nem volt felújítva, ezekhez sem volt nyúlva. Ha mégis újabbak benne a kismegszakítók, akkor is élhetünk a gyanúperrel, hogy nem történt csak részlegesen felújítás.

Ami árulkodó lehet még, az a belseje. A nyitott kivitel esetén ez ugye látszik, de ha újabb a doboz (ajtós-fedeles kivitel például), akkor ebből elsőre nem következtethetünk.

Ilyenkor árulkodó lehet az ajtó kinyitása után a kismegszakítók száma. 3-4 darab simán jelentheti azt, hogy csak egy külső-belső szépészeti ráncfelvarrás történt.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés