JEGESÍTIK A PÁLYÁT A SZAKIK

Minden évben az utolsó hónap a legnehezebb. Lehet azért is, mert már nagyon várjuk az ünnepeket, a pihenést. Tudjuk, hogy végre lesz időnk sokat enni, jókat aludni, a családdal lenni, és egyébként is.

Villanyszerelőéknél az szokott lenni, hogy a lakásfelújításnál a mi munkánk két részből áll. Szinte mi vagyunk az elsők, akik elkezdik, és az utolsók, akik befejezik. Elsőként a vezetékeket, kábeleket cseréljük ki, majd a festés burkolás után, költözés előtt feltesszük a kapcsolókat, konnektorokat és a lámpákat.

Ez az úgynevezett szerelvényezés. Ennek van egy olyan szokása, hogy nem szépen elosztva, hanem egyszerre jelennek meg az elvégzendő feladatok között a naptárban. Ez azt jelenti, hogy kb. 3 hónapig nem csinálunk ilyen feladatot, majd azután hirtelen 1-2 hét alatt kell az addig szerelt lakások szerelvényeit “felpattintani”.

Probléma nem szokott lenni vele, tudjuk ezt a dolgot, így hát készülünk is rá. Az eddigi években az egyik ilyen “gócpont” mindig a decemberben volt. Karácsony előtt mindenki szeretne költözni. Ez totálisan meg is érthető, ezért ebben az évben is terveztem magunknak elég időt erre (ezért volt például a legutóbbi héten ez, az ez évi utolsó nagy projektünk).

De ami idén eddig van, az kritikán aluli.

Sajnos azt kell mondjam, hogy szinte minden szinten. Olyan szinten csúszik mindenki, hogy az már katasztrófa. És sokszor az utolsó pillanatban (reggel a tett helyszínén) tudom meg, hogy rövid napom lesz. Hogy nem tudok sajnos mindent megcsinálni, stb…

Alapvetően nem feltétlenül a szakemberek hibája ez, bár az időmenedzsment azért sokuknak nem erőssége. Én azt látom, hogy olyan szinten rástartolt mindenki az év végén lejáró támogatásra, hogy az már nem emberi. Ehhez így év végére már tényleg szakemberhiány alakult ki.

Ebből adódnak aztán azok a szituációk, amik gyakorlatilag megoldhatatlanok. Sajnos nem tudunk négy helyen ott lenni egyszerre, pláne nem tudunk feltenni dugaljat a konyhába, ha nincsen fent még a csempe.

Így lesz ebből aztán az, hogy ahelyett, hogy a karácsony előtti utolsó hetet békében és pihenésben, csavargással töltenénk, visszatérő lelkekként próbálunk ügyfeleink utolsó mentsvára lenni: “Péter, ti mindig olyan pontosak vagytok!”.


#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés