KREATÍV SEGÍTSÉGET ADUNK, AVAGY HA NEM AKARSZ HOSSZABBÍTÓKKAL KŰZDENI

A ‘70-es ‘80-as évek villany szempontjából a feltörekvés időszaka volt. Akkoriban egy panellakás - bár több sebből vérzett - komoly modernitásnak számított. Főleg azokon a területeken, ahol nem vezették be a lakótelepre a gázt (ilyen többek között Gazdagrét).

Ha megnézzük az akkori igényeket, és megnézzük a lakások elektromos kiállás alaprajzát (nagy ritkán még elő-elő kerülnek ilyen kincsek, bár elviekben a valóságban is megvannak ezek), túl sok konnektort nem találunk rajta.

Ez az akkori szabványokat és gépesítést tökéletesen lefedte. De az idő nem állt meg, a technikai fejlődés öles léptekkel haladt tovább. Ezért egyre több és több eszköz állt a rendelkezésünkre, amik a kényelmünket, szórakozásunkat hivatott biztosítani.

Ezek is árammal “mentek/mennek”, és emiatt a szobánként meglévő 2-3 dugaszoló aljzat már nem elég. Ennek már akár 4-5-szörösére is szükség lehet, nem is beszélve azokról a nagyobb fogyasztókról, amik “szeretik” a külön áramkört, külön kábelezéssel (főzőlap például).

És itt jövünk mi a képbe. Jó pár évnyi tapasztalat alapján egész jól átlátjuk, hogy 1-1 helyiség esetén mire lehet a jövőben számítani. Mivel azért mégiscsak panelről beszélünk, ahol a falak javarészt adottak, a méretek pár kreatív megoldást nem számítva adottak (főként fürdőben és konyhában, de ez erősen lakás típus függő), túl sok variációs lehetőség nincsen.

Ezért nálunk egy felmérés nem csak abból áll, hogy átfutunk a lakáson, feljegyezzük mi hol van, aztán erre számolunk valamit. Fontos, hogy azért legyen valamilyen elképzelésünk arról, hogy mit is szeretnénk. Ilyen esetben nagyon könnyű, és kreatív segítséget adnunk tapasztalataink alapján.

Ha az elképzelések még nem kristályosodtak ki, akkor sincs semmi veszve, egy jól vezetett beszélgetés keretében általában szépen körvonalazódnak az igények. Mert ilyenkor is vannak szokások, és vannak gondolatok, és végül kiderül, hogy mi lenne a jó. Gyakran időben ezek elhúzódnak, de a megelégedettség így sokkal nagyobb.

És azt vettem észre, hogy bár adott esetben több időt vett el a felmérés, de a kívánságok pontosabb ismerete a kivitelezés hatékonyságára is nagyon jó hatással van.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés