LEHET, HOGY ÚJRAINDULNAK A HAZAI BÁNYÁK?

Ez a gondolat onnan jött, hogy a héten a szén exportjának tilalma lett az ötödik szankciós lépés. (Gyorsan zárójelben megjegyzem, hogy a németek miatt most ezt elhalasztották kicsit)

Legelőször is azt kell tisztáznunk, hogy esetünkben a szén, mint energiahordozó került szóba, és a magyar villamos áram termelésben történő felhasználása volt a beszélgetés alapja. Ugyanis ha nem lehet behozni, akkor nem tudunk belőle áramot csinálni.

Amit korábban olvastam, hogy szenet itthon már csak a mátrai erőműben “égetnek”. 2021. évi cikkekben már ennek 2026-os leállítása van napirenden. Tehát itthon teljesen kivezetjük a szén alapú áramtermelést.

Sajnos csak 2020-as grafikont találtam, amin az látszott, hogy az energiatermelésnek a 11 százaléka származott abban az évben a szénből, mint energiaforrásból. Ennek a szénnek a nagy része lignit (úgy néztem az adatok alapján, hogy közel 80%), a többi pedig barnakőszén, amit itthon bányásznak.

Valószínű frissülnek majd a 2021-es adatok, és a különböző hatások nagyban befolyásolják majd az idei eredményeket, de pillanatnyilag úgy gondolom, hogy nem sok esély van a bányák újranyitására.

Egyrészt a kitermelés hatékonysága, és költsége miatt nagyon nem éri meg (persze ha az árak tovább emelkednek, akkor bármi lehet). Másrészt a környezetvédelmi szempontok is nagyon nagy hangsúlyt kapnak ezeknek a projekteknek a megítélésében (mert Európa elindult a zöld úton).

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés