NAPELEM KICSIBEN?

Ritkán foglalkozom élőben vele, általában csak cikkeket olvasok róla. Van itthon kicsiben és különböző lámpákba építve, de különösebben nem vonzott sosem, hogy szétszedjek egyet, és megnézzem mi van benne.

Valószínűleg még most sem jött el az ideje, de nagyon csípem az újdonságokat. És hát mint mindenben, ebben is nagyon komoly a fejlődés. Bár külső szemlélőként ezek nem tűnnek olyan jelentősnek, de akik benne élnek, akik picit jobban foglalkoznak vele, azok tudják mit is jelent a hatásfok pár százalékos emelése.

Most viszont az alternatív kialakítások is elérték azt a szintet, hogy gyárthatóvá váltak. Több kutatóintézet és startup is dolgozott a probléma megoldásán, hogy vékony (tényleg vékony) és nyomtatható napelemeket készítsenek.

Így születtek meg a napelem-fóliák. Hatékonyságuk eléri a paneles társaik szintjét, és előállításuk előkészítése olcsóbb. Ugyanakkor pár probléma még megoldásra szorul: pl. a környezetterhelése még magas, és élettartama is alacsonyabb.

Felhasználhatósága azonban igen sokrétű lehet, és nem ismer határokat. Kíváncsi leszek, hol találkozunk majd velük, és mikor lesz elérhető az átlagember számára.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés