AZ INDUKCIÓS NEM, A KERÁMIA MEGÉGET

Gondolom abból, hogy indukciós (mágneses elven működő) és kerámia, kiderült, hogy különböző típusú főzőlapokról van szó.

A fenti kérdés felmerült nem is olyan régen 2-3 felmérés alkalmával is, ezért gondoltam írok róla.

A fő különbség a kerámialapos és indukciós főzőlapok között az energia átvitelben keresendő. Abban, hogy a két fajta lap hogyan adja át a hőt a készülő ételnek: hogyan tudunk vele melegíteni, forralni.

A kerámialap alatt található egy elektromos egység (ha bekapcsolunk egy ilyen főzőlapot, látszik is a szép izzó felület, különböző mintákkal), ami a hőt az üvegkerámia felületnek adja át. Ez a felület felforrósodik, ez adja át a hőt az edénynek, majd az edény a készülő ételnek.

Indukciós lap esetén az üvegfelület alatt egy elektromágnes helyezkedik el. Amikor ezt bekapcsoljuk, pillantok alatt keletkezik hő, de nem a főzőlap felületén, hanem az edényben. Ezáltal gyakorlatilag kimarad egy felület, közvetlenül az edény által melegítünk.

Gyorsasága és hatékonysága ez utóbbinak vitathatatlan, és bár elektromos, mégis energiát tudunk spórolni vele: egyrészt közvetlenül gyorsabban melegít, másrészt nincs tehetetlensége, a lap nem melegszik (csak az edénytől, és csak minimálisan), minimális a hőveszteség.

Egyetlen hátránya, hogy csak olyan edényekkel működik, amik mágnesezhetők. Ezért bár nem minden edényünk kuka, de újak vásárlására szükség lehet.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés