OKOSKÜTYÜK, AHOGY NE CSINÁLD

Lassan-lassan eljutok oda időben, hogy foglalkozom ezzel is. Jó pár kitalált ötletet meg kell valósítanom itthon, egyrészt az igény a család részéről, másrészt a kíváncsiság, hogy milyen lesz és meg tudom-e oldani.

De most egy történetet kell hogy megosszak veletek az okosítással kapcsolatban. Egy kedves ismerősöm, akinek azért vannak ismeretei ilyen téren, vett pár darab kapcsoló alá szerelhető okosítós kütyüt.

A rajzok alapján a bekötése nem tűnt problémásnak számára. De aztán úgy gondolta, hogy több mindent szeretne kapcsolni vele egyszerre. (Elsősorban gyermeke internet használatát szerette volna korlátozni, mégpedig úgy, hogy szobájában kikapcsolja az áramellátást 22:00 után. Vagy valami ilyesmi.)

Mivel a kütyük egy része valóban szerelhető a lakáselosztóba (sőt, még külön beszerelhető tartó is vehető hozzá), ezért a barátom úgy gondolta, hogy inkább a lakáselosztóba szereli be. Természetesen lekapcsolta a fogyasztásmérő alatti kismegszakítót kint. és úgy kezdte el “kötözgetni” a dolgokat a rajzok alapján.

A végeredmény, amit már én is láttam, hogy a lakás ⅓-ában nem volt áram, 2 elégett kismegszakító, néhány megolvadt vezeték. A tapasztalat: az a helyzet, hogy van már az okosítással kapcsolatban is az a szint, amihez érdemes szakembert hívnunk.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelé