A FOGYASZTÓI TÁRSADALOM VÉGNAPJAI?

Felmerült kérdésként az utóbbi időben több volt és jövendőbeli ügyfelünk révén: kell-e új, energiatakarékos eszközöket vásárolni? Megéri-e egyáltalán?

Létezett korábban az a pályázat, ahol régi háztartási nagygépeinket új, energiatakarékosabb példányokra lehetett cserélni. Az ember megvette, aztán visszakapta az árát, vagy annak egy részét. A részletekbe nem mennék bele. Gyorsan elfogyott a keret, és botrányok is övezték.

Amúgy nem volt rossz kezdeményezés, hiszen egy régi, majd 20 éves hűtőszekrény már tud olyan energiafogyasztást generálni, amire csak nézünk, mint a moziban. Ezekben az esetekben kézzelfogható, pénztárcabarát csökkenést lehet elérni. A mai divatos szóval érve: gyors lesz a megtérülés, ténylegesen.

Ami problémát okozhat, az az, hogy ha egy nem túl öreg, nem túl sokat fogyasztó, de kiválóan működő készüléket vagy készülékeket akarunk cserélni modernebbre. Mert az adatai (éves fogyasztási adatot kell megadni adott gépeken) alapján úgy gondoljuk, hogy ez jó.

Én azonban azt javaslom, mérjünk. Vegyünk egy olcsó fogyasztásmérő dugaljat és kezdjük el írni, hogy az adott használat mellett mennyi energiát használunk el, és ezáltal ténylegesen mennyibe is kerül nekünk forintban a működtetése.

Kaptunk egy számot. Ha megnézzük az új eszközök adattábláját, akkor azon szerepel egy éves becsült fogyasztás (ez amúgy egy szabványban meghatározott tényleges mért érték). Ha ezt elosztjuk/felszorozzuk a saját felhasználási szokásainkkal, akkor szintén kapunk egy összeget.

Na ezek összehasonlítása már adhat egy ilyen, vagy olyan irányú megerősítést. Én most pillanatnyilag, az utóbbi idők számításai alapján azt látom, hogy beleugrani egy nagyobb háztartási gép energiamegtakarítási célzatú vásárlásába, pláne hitelből, felesleges. Legalábbis, ha ezzel akarjuk magyarázni a vásárlást, akkor tudni lehet, hogy ez nem igaz.

Természetesen egyéb okok és indokok is szerepet játszanak egy-egy ilyen döntésben, és ezeket sem szabad figyelmen kívül hagyni. És szerintem is eljön az az idő, amikor egy adott berendezést cserélni szükséges.

Viszont mindenképpen körültekően járjunk el. Kapkodni nem kell, és hangsúlyozom: mérjük a régit, és mérjük az újat is. Ezáltal képbe kerülünk a valós adatokat tekintve, és a bizonyosság segít eloszlatni a kételyeket.

Mivel minden körülöttünk (a propaganda, az infláció, az ideológia) arra ösztönöz, hogy tudatosabban válasszunk és fogyasszunk, valószínűnek látom, hogy ezzel egy időben a fogyasztói társadalom “gépcserélős” magatartása (mindig újat és modernebbet) csökken, vagy el is tűnik.

Lehet hogy ezek a ma még ismert fogyasztói társadalom végnapjai?

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés