VISSZA A 80-AS ÉVEKBE?

Bizony ez az idei, és talán a jövő év egyik nagy talánya, hogy mi lesz az energiahordozókkal, és az elektromos energia termelésével. Milyen utat járunk be itt Európában, és milyen áldozatokkal jár ez. Ha egyáltalán...

Ami biztosnak tűnik, az a törekvés a népesség energiafelhasználásának visszafogására. Az energiafogyasztás csökkentése többféleképpen is megvalósulhat. Az egyik legegyszerűbb módja ennek, hogy egyszerűen nem fogyasztunk. Mondássá vált: “A legolcsóbb energia az, amit el sem fogyasztunk”.

Mivel főleg panellakásokban dolgozunk, sokszor látom, hogy a 80-as években teljesen mások voltak az igények és a szokások. Valamennyire gyerekkoromból is emlékszem rá. 1 TV, 1 mosógép (akkor már volt a Hajdú), 1 hűtő (ez is ilyen kisebb volt, Lehel talán) és slussz.


És bár ezek még elfogyasztották a napi adagjukat, és összevetve a mai A+++++ gépekkel (jó, tudom, ez is változott) valóban többet “eszegettek” a hálózatból. De aztán sorra jöttek az életünket könnyítő, ténylegesen elérhető árú masinák: mosogatógépek, elektromos sütők-főzőlapok (a jó kis rezsók helyett), klímák tömkelege, stb..

És bár egyik új masina sem “zabál” önmagában sokat, de összeadva őket már jelentős növekedés látható. És ez sajnos látszik egy-egy adott lakás régi elektromos hálózatán is. Nyomot hagynak az új gépek felelőtlen bekötései: egy kis olvadás itt, 1-2 nem működő konnektor ott.

De.

Alakulhat úgy, hogy adott esetben azzal érjük el a kívánt csökkentést, hogy nem használunk gépeket, nem terheljük a hálózatot sem. Ezért nem feltétlen szükséges a hálózat korszerűsítése sem. Mert valóban: lehet, hogy egyik pillanatról a másikra visszatérünk a 80-as évekbe.


És ezzel a falakban létre is hoztunk egy időzített bombát…


#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés