A VILLANYBOJLER MINT "IDŐZÍTETT BOMBA"?

Nagyon kedves barátom osztotta meg a tapasztalatát velem a bojlerével kapcsolatban nemrég. Bevallom, ez nálam sem volt fókuszban, és ennek alapján én is megteszem a szükséges lépéseket.

És hogy miért írok erről? Mert egyáltalán nem köztudott, és sokan nem is foglalkoznak vele, csak akkor szembesülnek a tényekkel, amikor már nagy a baj. Pedig évente egy kis karbantartással elkerülhető lenne a probléma.

Szóval történt, hogy a nem túl öreg (2 éves) és márkás bojler egyszer csak nem adott elég melegvizet. Sőt, semmilyen meleg vizet nem adott reggelre. Először a vezérelt áram kimaradása merült fel lehetőségként, de ez gyorsan lekerült a napirendről.

Szétszedés után jött az első meglepetés: a fűtőszálat nem lehetett kihúzni az elképesztő mennyiségű vízkő miatt. Szerencsére csak ki lehetett “operálni” a helyéről. Csoda, hogy sikerült a vizet felfűtenie! A második meglepetés az anód teljes elfogyása volt (anód - fém tartályok esetén a korrózióvédelem a feladata). A harmadik, hogy nehézkes volt bizonyos fajta-speciális alkatrész beszerzése.

Azóta több videót is megnéztem a videómegosztó felületeken, és több esetben is kiemelték, hogy a rendszeres gondozás nemcsak az élettartamát és hatékonyságát növeli, hanem az áramfelvételét is csökkenti. Nem tűnik lehetetlen küldetésnek a saját bojlerem átvizsgálása. 3 éves, garancia már nincs rá, szerencsére alkatrész még igen.

Jó kis hétvégi program, kíváncsi leszek, mi van a belsejében...

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés