AZ ELSŐ MAGYARORSZÁGI VÍZERŐMŰ

Vas megye, a Rába folyó mellékága. Ikervár falu a közelben. Magyarország első vízerőműve, mely napjainkban is üzemel. Nemrég teljesen megújult, múzeumként is funkcionál.

A Batthyány család 1896-tól kezdte meg az építkezést, 1900-ban adták át. Kezdetben közel 600 kW-os teljesítményű svájci gyártmányú gépek működtek benne, amit szintén svájci gépek segítettek. (Svájcban ekkor már fejlett volt a víz ilymódú felhasználása).

Ezek még egyenárammal látták el a környező településeket, és ez szolgálta ki Szombathely és Sopron elektromos energia igényét is. 1925-ben korszerűsítették, ekkor tértek át váltakozó áramra.

1995-ben privatizálták, 2011-ben újították fel. Elviekben annyi villamos energiát állítanak elő vele egy óra alatt, amennyi egy átlagos háztartás havi fogyasztása. Több információt nem találtam róla, ezért kirándulást kell szerveznem a környékére.

Érdekes lenne összegyűjteni egy listát a meglévő törpe erőművekről. Kíváncsi lennék, hogy vannak-e felújíthatók még, vagy lehet-e újakat létrehozni. Kisebb régiók energia függetlensége, és a környezeti hatások lehetnek-e szempontok az energiaválság kellős közepén.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés