SZÁRÍTÓGÉP - ÉRDEMES VENNI?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Bár egy modern konyha kialakításákor nagyon sok jó egyedi ötlet is megvalósítható, ezeknek csak a pénztárca szab határt. Például egy szobából is csinálhatunk konyhát, vagy asztalossal “gyártathatunk” konyhabútort kimaxolva a legkisebb 10 centit is.

A másik felmerülő probléma a mosás kérdésköre. Nem feltétlenül a mosógép elhelyezése a kérdés. Erre a lakás elrendezésének függvényében léteznek különböző megoldások, amiket viszonylag könnyen megkérdezhetünk, megtalálhatunk.

A kérdés felém inkább a szárítógép vásárlása, egyre gyakrabban: legyen vagy ne legyen. Ez a helytakarékosság miatt merül fel elsősorban: bár a gépnek meg kell találni a helyét, viszont kiváltjuk vele a teregetéshez szükséges helyet. Előny lehet, hogy némi időt is spórol azért nekünk (bár hajtogatni és pakolni itt is muszáj), és a ruhák is puhábbak lesznek tőle. Ezek a kényelmi funkciók a pozitívumok.

Mi szól ellene? Tulajdonképpen két oka van, amiért én sokáig nem erőltettem: az egyik kimondottan panel specifikus: a kimondottan száraz levegőnek még jót is tesz a szobában száradó ruha. Dohosodástól vagy attól, hogy nem szárad meg a ruha, biztosan nem kell tartanunk.

A másik a fogyasztása. A szárítási ciklus alatt folyamatában a gép maga sok áramot nem vesz fel (tehát csak bizonyos esetekben lehet szükség teljesítmény bővítésre, ezáltal plusz költségre és beruházásra). Viszont, használattól függően a havi áramszámlán látszani fog. Ez a mi példánkkal élve, a mi gépünk esetében évi 200 szárítással számolva kb. 30.000,- Forint.

Havi szinten tehát a kényelmünk kb plusz. 2.500,- Forintba kerül (nem számolva bele ebbe a szárítógép árát!). Hogy ez sok vagy kevés, azt mindenki döntse el maga. Én ezzel egy nézőpontot szerettem volna adni, hogy könnyebben eldönthető legyen: kell-e szárítógép, vagy sem.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés