ÖTSZÖR VERI EZT KENDEN LÚDAS MATYI VISSZA

A legdurvább sztorim a kaputelefonokkal, ami azóta is tanulságként szolgál, talán 3 éve történt. Recsegett, ropogott, de működött. Megérzésem ellenére belementem: “Cseréljük ki, biztos a régi öreg lakáskészülék a ludas.”

Így hát a régi telefont leszereltem, megírtam a “madzagokat” (2 szál volt belőle!), hogy mi hová volt kötve. Majd fogtam az egységet és becaplattam vele a boltba. A kimondottan és specializáltan kaputelefonokkal foglalkozó üzletbe, ahol Éder mester (Pumukli megvan?) - kora és szakmai felkészültsége okán - megbízható tanácsadónak tűnt.

Első kör: kaputelefon bemutat, új megvásárol, lakásba visszamenetel. Bekötés: becsengetés jó, beszélgetés recseg, beengedés jó. Fordítva bekötés: becsengetés nem jó, beszélgetés jó, beengedés nem jó.

Második kör: kaputelefon visszavisz, másik típus megvásárol, lakásba visszamenetel. Bekötés: becsengetés folyamatos, beszélgetés nem jó, beengedés nem jó. Fordítva bekötés: becsengetés nem jó, beszélgetés folyamatos és hangos (lerakott kagylóval is), beengedés jó.

Harmadik kör: kaputelefon visszavisz, harmadik típus megvásárol, lakásba visszamenetel. Bekötés: becsengetés félig jó, beszélgetés nem jó, beengedés folyamatos. Fordítva bekötés: becsengetés fordítva jó, beszélgetés nem jó, beengedés jó.

Negyedik kör: (itt már azért kezdett elfogyni a türelem) kaputelefon visszavisz, a kültéri egység hibájának sejtése. Visszamenetel a lakáshoz, kültéri egység megvizsgálása, számozásának felírása, bekötések fotózása.

Ötödik kör: az első körben vásárolt kaputelefon újra vásárlása, lakásba visszamenetel. Bekötés: ugyanaz, mint az első körben. Feladás. Kaputelefon-specialista hívása.

A végeredményt már csak az ügyféltől tudom. Kiderült, hogy nem bent volt a hiba, hanem kint. A kültéri egységet (ahol be tudsz csengetni) szedte szét emberünk, kipucolt belőle egy népes pókcsaládot. Ott volt kb. 20 percet, elkért egy kis pénzt is. És voálá: szuperül működik.

Hogy az egész lépcsőházban nem működött rendesen? Na ez utólag onnan derült ki, hogy valamiért még vissza mentem, és a szomszéd néni lelkesen újságolta, hogy mióta felújítottuk a villanyhálózatot a lakásban, azóta tökéletesen működik a kaputelefon… mindenkinek…

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés