A VILÁG ELSŐ ISMERT AKKUMULÁTORA

Ledöbbentem, amikor az akkumulátor történelmét kutattam. Érdekes megközelítéseket olvastam, amiknek lehet alapja. Sok mindent nem tudunk még az emberiség múltjáról, és elképzelhetőek az akkori “színvonal” miatt elképzelhetetlen technológiák is.

Az egyik ilyen érdekesség a világ első ismert akkumulátora, a bagdadi akkumulátor (angolul jobban hangzik: ‘Baghdad Battery’). Alapos vizsgálat után i.e. 200 körülre teszik a készítését (2.200 éves!).

Jó állapotban maradt meg, és az összetétele, a kialakítása, valamint a másolatokon végzett kísérletek igazolták: ez bizony egy akkumulátor. Az egyik fém a réz, a másik fém a vas, a közeg pedig ecetsav, vagy erjesztett szőlőlé lehetett. Ugyanaz az elv, mint a galvánelem (iskolai kísérletek megvannak még?).

Az agyagkorsó másolatával történt kísérletezés során 1,5 - 2V feszültséget sikerült “elérni”, ami nem sok ugyan, de több elem összekapcsolásának lehetőségére elég gyorsan rájöhettek már akkor is.

S hogy mire használhatták? Egyesek szerint orvosi célokra, míg mások szerint egyes fémek galvanizálására, pl. ezüst tárgyak arannyal történő bevonására (ez utóbbi ma is jellemző a területen).



#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés