A CSENDES PIHENŐ

A “csendes pihenő” nevű találmány egy igen különös “állatfaj”. Bár nem egészen így hívják, és általában ezen a néven csak én és kollégáim emlegetik (néha a megkérdezett lakók nem is tudják mit jelent).

A lényege az, hogy adott panel vagy társasházi tömbben csak adott időszakban lehet bizonyos jellegű tevékenységeket végezni. Ezt a társasházi házirend nevű dokumentum tartalmazza is, ami a békés együttélés megteremtését hivatott segíteni.

Ebben a dokumentumban pontokba szedve szabályozzák a közösség mindennapjainak mindenkit érintő tevékenységeit. A közös helyiségek használatát éppúgy, mint ahogyan a hangos és zajos - többek között az építési és felújítási - tevékenységek idejét is.

Nagyon pontosan leírják, hogy mikortól, meddig lehet és mely napokon. Például “zajos tevékenységet hétköznap 8-12 és 14-18 óráig, szombaton 9-12 óráig lehet, munkaszüneti és ünnepnapokon tilos” végezni. Ilyen esetekben a 12-14 közötti időszakot nevezzük csendes pihenőnek.

Ezt a dokumentumot elviekben jól látható helyre ki kellene tenni. Ez az esetek 80%-ában így is van, azonban a maradék 20%-ban sajnos ilyen leírást nem lehet találni. Ez azért gond egyébként, mert így vagy a gondnoktól / társasház kezelőtől / közös képviselőtől kell információt kérni, vagy az ott lakóktól.

Na most ezekben az esetekben ez egy igen komoly konfliktus forrás lehet, mert hát mindenkinek más az érdeke. És néha tényleg senki nem tudja, hogy valójában mi is a helyzet a munkavégzés legális idejével kapcsolatban.

Ilyenkor nagyon pontosan kiíratjuk, hogy mikor milyen folyamatra számíthatnak a lakótársak, és megkérjük ügyfelünket, hogy amennyiben lehetséges értesítse személyesen a szomszédokat is a felújítás tényéről.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #teljesítménybővítés