NAPPAL VAGY ÉJSZAKA? - LÁMPA VÁLASZTÁSI KISOKOS

A lakásfelújítás egyik - már elsősorban elektromos szempontból - sarkalatos pontja a lámpák kiválasztása. Ó, elmondani sem tudom, hányszor és hányszor kaptam meg ezt a kérdést: “Péter, és milyen lámpákat vegyek?”.
Tegnap tisztáztuk, hogy a lumen alapján milyen “méretre” lehet szükségünk, ha fényforrást választunk. Ezek után a másik legfontosabb érték, amit szintén meg kell, hogy találjunk a nekünk tetsző lámpa csomagolásán (az ún. adattáblán), az a színhőmérséklet értéke Kelvinben (K) megadva.
Ahogyan a neve is mutatja, ez gyakorlatilag a szín hőmérsékletét mutatja meg a hőmérsékleti skálán. De nem Celsius fokban, hanem Kelvinben. Az első fényforrások a fémszál izzásából jöttek létre (a fémszál hevítése fényt hoz létre). Ahogy nő a hőmérséklete, változik a színe is.
A színhőmérséklettel tudjuk befolyásolni mindennapjainkat, hiszen a fény életünk része. biológiai szempontból is fontos, napunk ciklikusságát is meghatározza az, hogy hol, milyen fény jut pl. a szemünkbe. Általánosságban elmondható (és ez még a nagyvárosokra is igaz), hogy a hajnali kora reggeli órákban a meleg fények dominálnak, napközben a hideg fény kerül túlsúlyba (gondoljunk csak az aszfalt vakító “kékjére” délben), és este felé megint a meleg fényeké a főszerep.
Nem véletlen hogy munkahelyünkön a hidegebb fényeket részesítik előnyben. Ennek nagyrészt biológiai okai vannak. (lásd melatonin termelés és a kék fény kapcsolata) Érdekes kísérlet: ha a munkaidő vége felé a megvilágítás egyre hidegebb és hidegebb, növekszik a hatékonyság.
Otthonainkban, mivel a mindennapjaink körforgását figyelembe véve többnyire reggel és este tartózkodunk otthon, szinte kivétel nélkül 2700K, de inkább 3000K körüli lámpákat érdemes választani. Ha akad dolgozó szobánk, és a konyha is ilyen lehet, akkor oda megfelelő lehet a 4000K fényforrás. Ennél nagyobb színhőmérséklettel már ne kacérkodjunk, az a pihenésünk szempontjából biztosan nem lesz megfelelő.
A lumen és Kelvin értékeken felül még van pár dolog, amit érdemes lehet figyelembe venni a választásnál (pl. a színvisszaadás, a lux érték, a festés és bútorok színe). De ha csak ennyire marad időnk, és ezt a 2 dolgot szem előtt tartjuk, akkor már egészen megnyugtató eredményt kapunk, és fogjuk tudni élvezni a mindennapokat a felújított otthonunkban.