CSÓTÁNYIRTÁS ÁRAMMAL?

A napokban felmerült, hogy csótányirtás lesz abban a panelban, ahol majd villanyt szerelünk, és hogy a rovarirtó kollégákat nekünk kell majd beengednünk. Volt már ilyen, úgyhogy nem probléma. Úgy emlékszem, a pöttyözős megoldás nem káros az egészségre, de azért majd megkérdezem.

 

Erről jutott eszembe egy eléggé régi békásmegyeri sztori. Azóta sem láttam és tapasztaltam soha sehol ilyet. Kiderült azért a beszélgetés közben, hogy nem újkeletű a probléma, és bizony manapság is elő-előfordul ez a dolog. Van akinek ez egy nyomós ok volt, hogy elköltözzön.

 

Szóval annak idején, - azt hiszem 2014-2015 magassága, most nem sok időm van a pontos dátumnak utána nézni -, egy olyan lakás elektromos hálózatának felújításában segítettünk, ahol korábban egy idős úr lakott a kutyáival. Ez ugye önmagában még semmit sem jelent.

 

A megdöbbentő az volt első körben, hogy a szomszédok örültek nekünk: hoztak üdítőt, sütit is. “Hangoskodjanak nyugodtan, minket nem zavar!” Mi a f… (fabatka) van? Általában ennek szöges ellentéte szokott történni: az első “kapavágásnál” már dörömbölnek, hogy “Meddig csinálják még?”.

 

Kiderült aztán számunkra is, hogy miért ez a jókedv a környező lakásokban. Sajnos az idős úriember egyáltalán nem engedte be magához a kötelező csótányirtások alkalmával a szakembereket. Már jó ideje. És bizony ami elszaporodhatott, az el is szaporodott. 

A konnektorok, kapcsolók mögött és a csövekben, a padlószőnyeg sarkainál, az összes nagyobb illesztésben szó szerint hemzsegtek a csótányok. Az első kapcsolót gyanútlanul vettem le, aztán akkorát ugrottam… Mondom ilyet még azóta sem láttam.

 

Pedig előtte még jót röhögtünk, mert olyan mennyiségű pókot és pókhálót találtunk a fürdőszobában, hogy az nem volt emberi. Azt hiszen álkaszáspókoknak hívják ezeket a hosszúlábú, egy idő után minden lakásban előforduló pókokat. (Amit ha felszívsz a porszívóval, és nem öntöd ki a porzsákot kimászik.)

Szóval miután a kapcsolóból kiözönlött legalább 10 kisebb-nagyobb csótány (a legnagyobb olyan 2 centis lehetett), és még kiesett és bent is maradt legalább ugyanennyi ha nem több csótánytetem, egy pillanat alatt rádöbbentünk, mivel is állunk szemben.

 

Már halványak ugyan az emlékeim, de úgy rémlik, hogy az első napon semmi mást nem csináltunk, mint rovarirtó spray-jel kifújtuk óránként az összes üreget, amit kibontottunk.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés #teljesítménybővítés