A KONYHA ÁTALAKÍTÁSNÁL ÉRDEMES A TELJES ELEKTROMOS HÁLÓZATOT KORSZERŰSÍTENI

Múlt heti ügyfelem története érdekes, de nem egyedi eset. Befektetésnek vette meg a lakást: a gyermekeinek szánja, de amíg elérik azt az életkort, hogy ők használni tudják, kiadják albérletbe.

Ebből következik az, hogy első körben szerette volna a lehető legkevesebbet költeni a felújítására. Tisztasági festés, jó nagy takarítás (mondjuk mindkettő ráfért, az biztos).

A konyha elég ramaty állapotban volt: a járólap, a csempe, és a bútor kuka. Itt jöttem én a képbe: ugyanis a mosógép, a mosogatógép és a jövőbeni sütő, esetleg a főzőlap mind-mind új áramköröket és vezetékezést igényelt… volna.

A probléma az volt, hogy a régi alumínium hálózat adott részén a fenti mennyiségű gépet nem lehet működtetni. Pontosabban fogalmazok: működtetni lehet, csak valószínű nem sokáig. A nagy gépek nagyobb fogyasztása miatt esélyes, hogy a kábel szétolvad, vagy el fog égni. Ezért biztosan új hálózat szükséges hozzájuk.

- Na jó-jó, Péter, ezt értem, de akkor adott a feladat. Mégis miért cseréltessem ki az egészet? - Kérdezte ügyfelem.
- Több érv is szól a teljes korszerűsítés mellett, de a 2 legfontosabb szempontot most megosztom veled - válaszoltam.

- Az egyik fontos szempont, hogy ha már hozzányúlunk, onnantól enyém a felelősség. Sajnos nem lehet garantálni a házgyári lakások egy jelentős részében, hogy a régi vezetékek a felújítás során sértetlenek maradnak, és a régi szakaszok üzembiztosan újra hadra foghatók-e. Ha később valami probléma van, el nem szaladhatok előle ...

- A másik érdekesség ebben az, hogy többségében a “kis” átalakításért is olyan árat kell elkérnem a komoly gépesítettség és az óvatosabb, ezáltal lassabb munkavégzés miatt, hogy nem kerül sokkal többe a teljes felújítás.

- Szóval ha első gondolatként csak egy rész felújítása lenne érdekes, és érinti az elektromos hálózatot, akkor érdemes számba venni és kiszámolni, nem járunk-e jobban ha megcsináltatjuk az egészet. Sok év tapasztalattal, sok megoldási lehetőséggel állunk rendelkezésre, tudunk segíteni - fejeztem be a gondolatsort.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés