MIBŐL LÁTSZIK, HA EGY PANEL NINCS FELÚJÍTVA: A KONNEKTOROK

Hogy mi képezi az alapját annak, hogy százalékosan meg tudom határozni, hogy egy-egy adott jel vagy jelenség azt mutatja, hogy nincs felújítva a lakás elektromos hálózata? A válasz nagyon egyszerű: az elmúlt több mint 10 év és 2.000 + lakás.

Ennek mintájára már könnyen tudok általánosítani. Ez egyébként azért is válik egyszerűbbé, mert a paneltömbök építésének idején olyan túl sok fajta-féle beépíthető szerelvény (esetünkben dugaljak, konnektorok és pl. lámpák) nem nagyon volt.

Így könnyen kiszűrhető az a pár fajta vagy típus, ami még eredeti a lakásban. Hogy miért vagyok biztos benne, hogy alattuk még a régi vezeték vagy kábel van?

Az egyik ok: ha úgynevezett “földeletlen” konnektort látunk, akkor az alatt nem biztos, hogy van védővezető ugyanis az akkori építési előírások (szabványok) ezt lehetővé tették az úgynevezett melegpadlós helyiségekben (pl. szobákban). De ha kábel/vezeték-cserés beavatkozás történt, akkor kell hogy legyen ott “földelés”. Ha pedig ott van, be kell kötni. Azt pedig földeletlen dugaljba nem lehet.

Egy esetben találkoztam modern dupla kialakítású dugaljjal: azért vették, mert kellett a két gépnek a hely. Viszont egyszerűen a kiállóbb változat fizikailag nem fért el. (Bár az átalakítások miatt ez is cserélve lett, de ez esetben a hálózat már fel volt újítva.)

A másik ok nagyon egyszerű: a 40+ éves, műanyag búrájú konnektorokat nem lehet úgy leszedni és/vagy visszarakni, hogy azok egyben maradjanak. Ha valami csoda folytán mégis sikerül, akkor a belsejében a csavarok nem az igaziak már.

Valami elemi probléma bizonyosan lesz velük, már a leszerelés közben. És hát ki az, aki visszarak egy megsárgult, sok esetben bumfordi konnektort? (Na jó, találkoztam már ilyennel…)

Ez alól talán a Kontállux gyártmányok a kivételek (ezek azok a sötétbarna/fehér konnektorok és kapcsolók, amik elég sűrűn előfordulnak a ‘80-as, ‘90-es években elkészült lakásokban). Esetleg kisebb felújításon átesett lakások esetén is találkozhatunk velük, jó áron hozzájuk lehetett jutni, és lecserélték a régebbi “vackokat”.

Nem szeretek dicsérni és kiemelni termékeket, de ez az itthoni márka azért minőséget képviselt: simán vállalható mind a mai napig. Nem azt mondom, hogy nem érdemes cserélni, mert azért eljárt felette az idő, de levehetők és visszarakhatók.

Volt olyan eset, amikor a tulajdonos annyira szerette őket, hogy a korábbi felújításokból (és hagyatékokból is) megmaradt és elrakott jó állapotú kapcsolókat szereltük fel/vissza.

De ez esetben is igaz az, hogy ha netán ennek a terméknek a jelenléte párosul a többi jellel (amik még a héten érkeznek), minimum kezdj el gyanakodni.

Általános tapasztalat, hogy az eladónak/kiadónak nem feltétlenül lesz ismerete ezen a téren, ezért az “itt még minden az eredeti” szinte bizonyosan azt jelenti, hogy nem történt elektromos felújítás a lakásban.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés