VESZÉLYBEN ÉLNI, AVAGY A BIZTONSÁG ÁRA

Némileg kapcsolódunk az előző íráshoz, amiben az energiatudatosságról és a fogyasztáscsökkentésről volt szó. Sajnos eljöhet az az időszak (volt ilyen korábban is), amikor az elektromos hálózat felújítása lesz a spórolás tárgya.

Ha előtérbe kerül megint a “Jóvan az úgy!” vagy az “Az eddig is ment!” mentalitás a spórolás okán, lesznek bajok.


Ha valóban a csökkentés egyik eszköze a gépek használatának mérséklése lesz, akkor ez a probléma (a falban lévő vezetékek és egyéb kötések állapota) elodázható. Fel sem merül, és sajnos látszata sem lesz. Azonban az eszközök megléte, és lehetséges használata miatt ez egy időzített bombává válik.

Szóval hallgattam a híreket egyik nap, és jön a válság szinte biztosan. Érezni lehet bizonyos dolgokon, de ha az embernek van az adott (egyébként hihetetlen változékony) időszakokra több terve is, akkor nincs mitől félni. De ez egy másik téma.

Viszont ide kapcsolódik az, hogy az e heti egyik lakás felmérés alkalmával (ami most személyes volt, mert éppen útba esett) merült fel a kérdés, hogy megéri-e egyáltalán felújítani az elektromos hálózatot. Több szempontból is vizsgálhatjuk a kérdést.

Legelőször is el kell döntenünk, hogy mik a hosszú távú terveink a lakással. Ez az alapja minden további tervezésnek. A felújítás nem olcsó mulatság (manapság pedig végképp nem az). Ami viszont 100% biztos: előbb-utóbb csereérett lesz a vezetékezés. Vagy így, vagy úgy, vagy emiatt, vagy amiatt. Láttam már ezt-azt.

A kérdés egy szinte eredeti vagy csak részben buherált lakás-hálózat esetén pusztán annyi: most vagy később. És hogy mi az a szint, ameddig hajlandóak vagyunk veszélyben élni.

És hogy mikor és mivel fizetjük meg a biztonság árát.

Bara-Horváth Péter - "Villany Péter"
tulajdonos

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés