BŰN LESZ AZ ENERGIAFOGYASZTÁS?

Nagyon úgy néz ki, hogy az intézkedések jelentős része arrafelé mutat, és arra ösztönzi az embereket, hogy így vagy úgy, de kevesebb energiát fogyasszanak. És itt nem csak a hazai, hanem az európai dolgokra is gondolok. Nem titok ez már.

Úgy érzem, hogy túl sok tényleges eszköz nincs a döntéshozók kezében. Egyszerűen nem lehet eladni az embereknek - akik eddig jólétben éltek minden szempontból -, hogy “most már ne fogyassz annyit”. Ez nem biztos, hogy az ő hibájuk. Nagyon sok információból kellene kiválasztani a valóságost, azt ami valóban igaz.

Észérvekkel pedig úgy tűnik nem sok embert lehet meggyőzni. Nem lehet egyik pillanatról a másikra megváltoztatni a szokásokat. Tök jól hangzik: legyél tudatos energia felhasználó. Miközben igazán azt sem tudjuk, hogy mi is az valójában.

“Kapcsoljam le a villanyt?” - “Ne mossak annyit?” - “Vegyek napelemet?” - “Vegyek új energiatakarékos gépeket? De miből?” - “Elektromos autó? Hát max egy roller ha kijön…” - és még megannyi kérdés.

Ezért aztán különböző propagandákkal, érzelmileg befolyásolják a nagyérdeműt. Tegnap is, ma is, holnap is, ahogy eddig is mindig. Aztán a többit döntse el ki-ki magában. Úgy tűnik, hogy a túlzott energiafogyasztás egyszerűen csak bűn lesz. Lelkiismeret furdalást fog okozni, ha 1 fokkal melegebbet csinálsz egy elektromos hősugárzóval.

Átalakulnak majd a szokásaink. Nem biztos, hogy baj ez, mert ha körülnézünk, tetten érhető a pazarlás. Sok esetben lehetne a dolgokat ésszerűbbé tenni. De vagy észre sem vesszük, vagy nem tudjuk hogyan kell, és ezért nem történik semmi sem.

De hogy ténylegesen mi húzódik meg a nagy csökkentéses törekvések hátterében?

Szerintem nem tudjuk meg pontosan sohasem. Ami a lényeg: érdekes idők vannak-jönnek, és én nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mi lesz még itt villanyos szempontból.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés