A SZIGETELÉS BONTÓ FAKOPÁNCS

Pesterzsébetet nagyon szeretem. Viszonylag közel van a “város”, van minden, ami kellhet, és mégis egészen élhető terület. És ami az én szempontomból még fontos: nagyon sok féle panel található ezen a területen.

A különböző építtetők, különböző típusú “házakat” hoztak létre. Persze túl sok választási lehetőség azért nem volt, de ez a kerület jól reprezentálja (képviseli) az adott kor lehetőségeit. Itt aztán tényleg megtalálható a vakolatos “szörnytől” kezdve, a zsaluzott “csövesen” át egészen a “odarakott vezetékes” nagypaneles tömbökig minden.

Egy kora tavaszi hét időjárásilag is kellemes kora reggelén is éppen a Kossuthfalva nevű városrészben dolgoztunk. Furcsa hangokra lettünk figyelmesek. Olyan filmes "effektnek" tűnt, mint mikor a sötét erdőben vagy sikátorban várod, hogy valamelyik oldalról rád törjön a szörny.

Engem speciel a "Jurassic Parkra" emlékeztetett, de volt benne egy kis "Alien vs Predator" beütés is. A hang forrását nem igazán láttuk, bár három napon keresztül - amíg a munkával készen nem lettünk - végig hallottuk. A legfélelmetesebb az volt, hogy néha síri csend ült a környékre, a házak pedig visszaverték ezt a hátborzongató hangot…

Kiderült aztán később, a tulajdonos mutatta is (videót is készítettem róla), hogy oldalt, ahol szigetelve vannak a tömbök, fakopáncsok, harkályok végzik - egyébként - áldásos tevékenységüket. Hogy pontosan mi az oka - táplálékszerzés, odúkészítés, kíváncsiság - azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, valószínű mindben van igazság.

A külső szigetelések megjelenése óta tartó probléma ez, amire jelenleg tartós és megfelelő megoldás nincs. A harkályok - itthon 8 fajuk is megtalálható - szeretik a szigetelést bontani, kimondottan vonzza őket a színes fal. Sajnos az esztétikai romboláson túl milliós tétel lehet a helyreállítás.

Valószínű a szigetelések felületének kialakításával lehetne kezelni a fennálló helyzetet, de gyakorlati tapasztalat ez ügyben még nincsen. Addig is, ha új lakásba költöztök, és kora reggel a teraszon, kávézás közben a csendben olyan hátborzongató kopogó hangot hallotok, mint a filmekben ne ijedjetek meg. Szinte bizonyosan csak a madarak azok.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés