AZ ÁTFÚRT KÁBEL

Történt ez a múlt heti lakásfelújítás során. A szép szürke MMfal (jelentése: műanyag - műanyag - falba tehető) alumínium kábel két vezeték-ér között totál telibe fúrták.

Mázlijuk volt, mert azon a részen “kapták el”, ahol egyébként is lehetne szögelni (igen, jól olvastad, kábelt lehet szögelni(!) erről majd máskor). Így magát a működést egyáltalán nem zavarta. Valószínű hosszabb távon a gipsz nem tett volna jót a belsejének, de ezt már nem tudjuk meg.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy amikor a vezeték-hálózat csak egy részét cseréljük (vagy éppen csak a lakáselosztó dobozát), és lövésünk sincs róla, hogy az eredeti kábelek merre és hol mehetnek, akkor sajnos előfordulnak ilyen balesetek.

Jobb esetben észre lehet venni (mondjuk egy zárlat következtében), rosszabb esetben nem. Ha nem vesszük észre, de a vezeték esetleg sérült, akkor az a későbbiekben okoz majd problémát.

Jelen esetben ez történt a folyosó kapcsolójának vezetékével, ami szintén el lett fúrva, és kb. fél év után szüntette be működését (6 hónapig még bírta).

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés