MI AZ A STRANG?

“Tudja maga, mi az a strang? Gondoltam hogy nem tudja. A strang az egy nagyon komoly dolog főnök. S azt a strangot ki kell cserélni, érti? ” - részlet a Buheramátrix című filmből.

De mi is a strang? A szó jelentése: fővezeték; cső vagy villamos vezeték gerincága, felszálló ága, amelyre a fogyasztók vagy mellékágak csatlakoznak.

Nálunk a panelekben (és egyéb társasházakban is) igen nagy hagyománya van, és itt figyelhető meg csak igazán. Lakása válogatja, de ezekben 1 vagy 2 strang található, és itt kizárólag a vízzel és szellőzéssel kapcsolatos csövek “futnak”. (Az elektromos vezetékek ehhez hasonlóan külön “szekrényt” kaptak, de azt nem hívjuk strangnak.)

Na ebben a strangban aztán minden is van. Ez a lelőhelye az építkezések során használt segédanyagok mindenféle fajtájának: sörösdoboz vagy sörösüveg, tejes zacskó, cigis doboz, stb.

A másik érdekesség, hogy mivel a csövek összekötik az összes adott lakást, kiválóan vezeti a hangot, az alsó és felső szomszéd szokásaival egy idő után tökéletesen tisztában vagy. A szellőző pedig a szagokat továbbítja, így 11 óra magasságában már a konyhai illatokra beindul a nyáltermelés, és jelzi az ebédidő közeledtét.

Hamarosan csinálunk is egy mini sorozatot erről a “Strang csodái” címmel. Kár, hogy illatokat még nem tudunk továbbítani digitálisan, néhányan tényleg jól főzhetnek.

#villanyszerelés #villanypéter #panel #panelvillanyszerelés